Manifestații pro și anti-Lukașenko la Minsk. Protestul contra președintelui belarus este masiv. La evenimentul cu susținătorii, liderul le-a cerut acestora să apere independența țării

Manifestații pro și anti-Lukașenko la Minsk. Protestul contra președintelui belarus este masiv. La evenimentul cu susținătorii, liderul le-a cerut acestora să apere independența țării

Sursă foto: cont Facebook Sergiu Litvinenco

Profit.ro
Profit.ro
scris 16 aug 2020

Zeci de mii de opozanți ai lui Aleksandr Lukașenko s-au strâns la Minsk, duminică, pentru a protesta față de realegerea președintelui belarus, relatează bbc.com, preluat de News.ro.

“Marșul pentru Libertate” vine în contextul nemulțumirilor din ce în ce mai mari legate de suspiciunile de fraudare a alegerilor și violenței poliției la protestele de după scrutin.

Urmărește-ne și pe Google News

La manifestația pro-Lukașenko, la care au fost prezenți mii de oameni, președintele le-a spus acestora că eventuale noi alegeri, după cum cere NATO, ar face ca Belarusul să “moară ca națiune”. “În ciuda tuturor dificultăților, am construit o țară frumoasă împreună. Cui ați decis să i-o cedați? Dacă vrea cineva să predea țara, nu o voi permite nici mort”, a afirmat Aleksandr Lukașenko, potrivit rt.com. “Ați venit aici pentru ca, pentru prima dată într-un sfert de secol, să vă puteți apăra țara, independența, soțiile, surorile și copiii”, a mai spus președintele belarus, conform BBC.

Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Divizia de gaming din România a proprietarului PornHub și-a majorat profitul cu peste 61% CITEȘTE ȘI Divizia de gaming din România a proprietarului PornHub și-a majorat profitul cu peste 61%

Lukașenko a mai afirmat că opoziția “s-ar târî ca șobolanii afară din gaură” dacă nu ar fi suprimată de această dată. “Acesta va fi începutul sfârșitului vostru. Veți îngenunchea ca Ucraina și alte țări și vo veți ruga Dumnezeu știe cui”.

Potrivit presei, unii angajați din sistemul public ar fi fost forțați să participe la manifestația pro-Lukașenko sub amenințarea concedierii.

În timpul discursului președintelui, zeci de mii de manifestați anti-Lukașenko s-au strâns în centrul orașului Minsk pentru a protesta, la apelul rivalei președintelui, Svetlana Tihanovskaia, autoexilată în Lituania.

Președintele Belarusului de 26 de ani, Lukașenko a fost reales recent, conform autorităților cu aproximativ 80 la sută din totalul voturilor. Rezultatul alegerilor este contestat de belaruși, care au ieșit în stradă în fiecare zi pentru a protesta.

viewscnt
Afla mai multe despre
proteste belarus
violente belarus
lukasenko belarus
alegeri contestate belarus