Rusia a promis că va continua livrările de gaze către Ungaria

Rusia a promis că va continua livrările de gaze către Ungaria
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 iun 2022

Rusia a promis că va continua transporturile de gaze către Ungaria și că Gazprom își va îndeplini obligațiile contractuale față de țară, a declarat ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, într-un interviu la postul de radio public, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ca răspuns al Rusiei la sancțiunile occidentale impuse Moscovei de la invadarea Ucrainei, gigantul energetic de stat Gazprom a tăiat livrările către compania daneză Orsted și Shell Energy, pentru contractul său de furnizare de gaze Germaniei, scrie News.ro.

Nicușor Dan: Bucureștenii ar trebui să aibă răbdare CITEȘTE ȘI Nicușor Dan: Bucureștenii ar trebui să aibă răbdare

De asemenea, Gazprom a oprit livrările către traderul olandez de gaze GasTerra, precum și către Bulgaria, Polonia și Finlanda, pentru că au refuzat să facă plăți pentru gazele rusești în ruble, în cadrul unei noi scheme de plată în ruble.

Szijjarto a spus că CEO-ul Gazprom, Alexei Miller, și viceprim-ministrul Rusiei, Alexandr Novak, l-au asigurat, într-o discuție telefonică, că compania își va îndeplini obligațiile față de Ungaria stabilite în contractul său, a spus Szijjarto.

Ministrul nu a spus când a avut loc apelul telefonic. Ministerul de Externe nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii.

Conform unui acord cu Gazprom semnat anul trecut, Ungaria primește 3,5 miliarde de metri cubi (bcm) de gaze pe an prin Bulgaria și Serbia, în cadrul acordului său pe termen lung cu Rusia, și încă un miliard de metri cubi printr-o conductă din Austria.

Acordul este valabil 15 ani, cu o opțiune de modificare a cantităților achiziționate după 10 ani.

Szijjarto a mai spus că securitatea energetică a Ungariei, inclusiv aprovizionarea cu gaze, este stabilă și că transporturile de gaze au sosit zilnic conform contractului, în timp util și fără întreruperi.

Fluxurile de gaze rusești către Europa au scăzut vineri Italia și Slovacia afirmând că au primit mai puțin de jumătate din volumele obișnuite prin conducta Nordstream 1, care traversează Marea Baltică din Rusia până în Germania și transportă aproximativ 40% din fluxurile de gaze rusești către Europa.

Duminică, Germania a anunțat pași suplimentari pentru a crește nivelul de stocare a gazelor, pentru a se pregăti pentru următorul sezon de iarnă, când se teme că Rusia ar putea reduce sau chiar opri complet aprovizionarea.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
gaze
ungaria