Rusia: FSB cere interzicerea imediată a Facebook și Instagram. UPDATE Un tribunal din Rusia a decis interzicerea

Rusia: FSB cere interzicerea imediată a Facebook și Instagram. UPDATE Un tribunal din Rusia a decis interzicerea
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 mar 2022

Serviciul federal de securitate al Rusiei (FSB) a cerut luni interzicerea "imediată" a rețelelor sociale americane Facebook și Instagram, în prima zi a unui proces pentru "extremism", într-un context de creștere a represiunii de la declanșarea ofensivei în Ucraina, transmite AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

UPDATE Un tribunal din Rusia a decis interzicerea rețelelor Facebook și Instagram în această țară după ce a ajuns la concluzia că grupul Meta Platforms Inc este ''extremist'', relatează Reuters, care citează agenția rusă TASS. Rețeaua Instagram a fost blocată după ce Meta a afirmat că le va permite utilizatorilor de social media din Ucraina să posteze mesaje care fac apel la violență împotriva președintelui rus Vladimir Putin și trupelor ruse trimise în Ucraina pe 24 februarie.

"Activitățile Meta (compania-mamă a Facebook și Instagram) sunt îndreptate împotriva Rusiei și a forțelor sale armate. Cerem interzicerea sa și obligația de a aplica această măsură imediat", a declarat la audiere un purtător de cuvânt al FSB, Igor Kovalevski, citat de agenția Interfax.

Studiu EY România: 78% dintre Directorii Financiari din România consideră că se vor implica mai mult în dezvoltarea și executarea strategiilor de business în următorii trei ani CITEȘTE ȘI Studiu EY România: 78% dintre Directorii Financiari din România consideră că se vor implica mai mult în dezvoltarea și executarea strategiilor de business în următorii trei ani

Un procuror a cerut la rândul lui interzicerea Meta, "din cauza unor semne evidente de activitate extremistă". El a cerut totuși exceptarea de la interdicție a aplicației de mesagerie WhatsApp, care aparține de asemenea Meta, scrie Agerpres.

La 11 martie, parchetul rus ceruse clasarea Meta ca organizație "extremistă", măsură ce ar deschide calea pentru interzicerea tuturor activităților acesteia în Rusia.

Cererea urmează după decizia Meta de a permite mesajele violente contra armatei și a liderilor ruși, în legătură cu agresiunea militară a Moscovei în Ucraina.

Potrivit parchetului, Meta justifică "acțiuni teroriste" și vrea să incite la "ură și adversitate" împotriva rușilor.

Potrivit agenției TASS, un reprezentant al companiei a declarat luni la tribunal că Meta și-a modificat între timp regulamentul pentru a interzice "rusofobia și apelurile la violență".

Instagram și Facebook, la fel ca Twitter, au fost deja blocate în Rusia, unde sunt practic inaccesibile fără utilizarea unei rețele virtuale private (VPN).

De asemenea, site-urile a zeci de media ruse și străine, printre care al BBC, au fost blocate.

Săptămâna trecută, serviciul de reglementare a telecomunicațiilor, Roskomnadzor, a acuzat gigantul american Google și serviciul său video YouTube de activități "teroriste", prima etapă spre o posibilă blocare a lor.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
facebook
instagram