Sberbank, cel mai mare creditor al Agrokor, face noi demersuri pentru a-și recupera creanțele și încearcă să preia două companii din Serbia ale grupului croat

Sberbank, cel mai mare creditor al Agrokor, face noi demersuri pentru a-și recupera creanțele și încearcă să preia două companii din Serbia ale grupului croat
scris 21 aug 2017

Banca rusă Sberbank, principalul creditor al companiei Agrokor, care se confruntă cu grave probleme financiare, a inițial procedurile necesare pentru a prelua două companii deținute de retailerul croat în Serbia, potrivit Balkan Insight.

Agrokor are datorii totale de circa 6 miliarde de euro, adică aproximativ 15% din PIB-ul Croației, cel mai mare creditor al grupului fiind Sberbank. Din aprilie, grupul se află sub controlul statului, după ce fondatorul Ivica Todoric a cerut protecția Guvernului.

Sbernank a cerut Tribunalului Comercial de la Belgrad să intre în posesia Mivela și IDEA, două companii deținute de Agrokor. Potrivit informațiilor din presă, banca rusă ar încerca să recupereze circa 1,1 miliarde de euro de la Agrokor, suma reprezentând finanțări nereturnate.

Solicitarea băncii rusești vine după ce, la finele lunii iunie, lanțul sloven de supermarketuri Mercator, parte a grupului croat Agrokor, a anunțat că Sberbank se pregătește să execute gajul asupra a circa 1,13 milioane de acțiuni proprii, pentru a-și recupera parte din creanțele datorate de Agrokor.

Agrokor, companie fondată în urmă cu 41 de ani ca o afacere de familie ce se ocupa cu plantarea și comercializarea florilor, s-a transformat într-un conglomerat cu activități în sectoarele alimentar, agricultură, IT, energie și servicii, cu afaceri anuale de aproape 6,5 miliarde euro și peste 60.000 de angajați în Croația, Slovenia, Serbia și Bosnia și Herțegovina, cifre care plasează grupul în fruntea clasamentului retailerilor din Balcani.

viewscnt
Afla mai multe despre
agrokor
retailer
ccroatia
serbia
sberbank
banca ruseasca
banca rusa