Ungaria ar putea extinde domeniul de aplicare a plafonării prețurilor

Ungaria ar putea extinde domeniul de aplicare a plafonării prețurilor
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 oct 2022

Guvernul ungar ar putea extinde în următoarele săptămâni domeniul de aplicare a plafonării prețurilor la combustibili și alimentele de bază, a anunțat premierul Viktor Orban, la postul public de radio, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În septembrie, rata inflației în Ungaria a urcat la peste 20%, depășind așteptările pieței, în principal ca urmare a unei creșteri cu 35,2% a prețurilor la alimente și cu 62,1% a prețurilor energiei.

FOTO Elena Skvortsova, născută în Rusia, pleacă din board-ul OMV Petrom și cel al companiei-mamă austriece. Cine o înlocuiește CITEȘTE ȘI FOTO Elena Skvortsova, născută în Rusia, pleacă din board-ul OMV Petrom și cel al companiei-mamă austriece. Cine o înlocuiește

"Toate aspectele politicii economice" trebuie să acționeze pentru obiectivul de reducere a creșterii prețurilor sub 10% până la finalul lui 2023, inclusiv posibila extindere a plafonării prețurilor la unele bunuri. "De aceea, în următoarele săptămâni, vom lua continuu decizii privind extinderea listei produselor reglementate la nivel central cu unele noi", a declarat Orban, potrivit Agerpres.

Acesta a adăugat, fără să dea amănunte suplimentare, că "vor fi noi produse ale căror prețuri vrem să le stabilim la nivel central, așa cum este deja cazul la șase tipuri de alimente de bază".

Economiștii intervievați de Reuters se așteaptă ca rata medie a inflației să crească la 15% în 2023, de la un nivel de 14% așteptat în 2022, creșterea prețurilor urmând să depășească ținta Băncii Centrale a Ungariei de 2% - 4% chiar și în 2024.

În septembrie, Guvernul Ungariei a decis să prelungească plafonarea prețurilor la combustibili și alimentele de bază după 1 octombrie, când urma să expire această măsură.

viewscnt
Afla mai multe despre
ungaria
plafonare
preturi