Ungaria cumpără clinici de fertilitate pentru a crește natalitatea

Ungaria cumpără clinici de fertilitate pentru a crește natalitatea
scris 6 feb 2020

Ungaria pariază pe o nouă formulă pentru a crește natalitatea și a contracara scăderea populației: oferă tratamente gratuite în clinici de fertilitate recent preluate, relatează joi EFE, care notează că măsura a fost criticată deoarece are efect limitat.

Premierul conservator Viktor Orban a făcut din creșterea ratei natalității noua sa prioritate pentru a stopa scăderea demografică. ''Suntem un guvern care apără viața, dorim să știm ce se întâmplă în astfel de chestiuni'', a afirmat Orban în urmă cu câteva săptămâni, susținând că acest interes a determinat guvernul să controleze astfel de programe, care au devenit gratuite începând cu 1 februarie, scrie Agerpres.

VIDEO Comedia \'\'Kholop\'\' - cel mai mare succes de box-office al cinematografiei rusești CITEȘTE ȘI VIDEO Comedia ''Kholop'' - cel mai mare succes de box-office al cinematografiei rusești

Pentru a contracara tendința de scădere a populației, care poate avea implicații sociale și economice enorme, Guvernul lui Orban a cumpărat în acest an cele mai mari șase clinici private specializate în fertilizarea in vitro. Pentru executivul ungar, această măsură este o chestiune ''de importanță strategică națională''.

Până acum, statul ungar acoperea cheltuielile pentru cinci tratamente de inseminare, însă familiile trebuiau să cheltuiască între 1.000 și 3.000 de euro pentru medicamente, tratamente suplimentare și analize. Într-o țară cu un salariu mediu lunar de circa 1.000 de euro, multe cupluri se gândeau de două ori înainte să se înhame la astfel de cheltuieli. În plus, numărul maxim de tratamente subvenționate de stat era de 13.000 pe an, în timp ce acum nu va mai exista nicio limită.

Autoritățile ungare speră că, prin intermediul noului program, până în 2022 să se nască 4.000 de copii, o cifră minusculă comparativ cu media de 90.000 de nașteri anual

viewscnt
Afla mai multe despre
natalitate
clinici de fertilitate