Mii de unguri au protestat față de planurile unei universități chineze de a deschide un campus la Budapesta

Mii de unguri au protestat față de planurile unei universități chineze de a deschide un campus la Budapesta
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 iun 2021

Mii de unguri, dintre care unii au purtat pancarde inscripționate cu ”trădare”, au protestat față de planurile unei companii chineze de a deschide un campus la Budapesta, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Oponenții liberali ai premierului naționalist Viktor Orban îl acuză pe acesta de apropierea de China și se tem că înființarea campusului respectiv va reduce calitatea educației superioare și va ajuta Beijingul să își sporească influența în Ungaria și Uniunea Europeană, scrie News.ro.

Prima zi din iulie vine cu noi schimbări pe piața energiei electrice. Asigură-ți un preț fix avantajos pentru anul contractual următor CITEȘTE ȘI Prima zi din iulie vine cu noi schimbări pe piața energiei electrice. Asigură-ți un preț fix avantajos pentru anul contractual următor

"Nu sunt de acord cu consolidarea relației feudale a țării noastre cu China", a declarat Patrik, un student de 22 de ani care a refuzat să-și dea numele complet, la protestul din capitala Ungariei. El a spus că fondurile ar trebui utilizate ”pentru a ne îmbunătăți propriile universități, în loc să construim una chineză”.

Guvernul a semnat un acord cu Universitatea Fudan din Shanghai, în aprilie, privind construirea campusului într-un amplasament din Budapesta, unde anterior fusese planificat un centru de cazare pentru studenți maghiari.

Eexcutivul a afirmat că Fudan este o instituție de talie mondială, iar campusul ”ar permite studenților să învețe de la cei mai buni”.

Agenția de presă MTI l-a citat pe Tamas Schanda, un secretar de stat în guvern, declarând că protestul de sâmbătă este inutil și că respinge ”isteria politică” bazată pe bârfe nefondate și informații mass-media.

Politicienii și economiștii de opoziție au criticat ceea ce spun că vor fi costurile ridicate ale proiectului și lipsa de transparență.

Primarul din Budapesta se opune planului.

"Fidesz vinde cu ridicata locuințele studenților maghiari și viitorul lor, doar pentru a putea aduce universitatea de elită a dictaturii Chinei în țară", au declarat organizatorii protestului de sâmbătă, pe Facebook.

Facebook îl suspendă pe Donald Trump pentru doi ani CITEȘTE ȘI Facebook îl suspendă pe Donald Trump pentru doi ani

Beijingul a declarat săptămâna aceasta că ”câțiva politicieni maghiari” încearcă să atragă atenția și să împiedice cooperarea dintre China și Ungaria.

Orban a construit legături cordiale cu China, Rusia și alte guverne neliberale, în timp ce intră în contradicție cu aliații occidentali prin limitarea independenței cercetării științifice, a sistemului judiciar și a mass-media.

Premierul se confruntă cu o opoziție unificată pentru prima dată de la preluarea puterii în 2010, înainte de alegerile parlamentare care vor avea loc în 2022.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
budapesta
proteste
ungaria