VIDEO PROFIT NEWS TV Poveștile Bursei – Cum au reușit doi IT-iști să creeze un lider regional în domeniul securității cibernetice

VIDEO PROFIT NEWS TV Poveștile Bursei – Cum au reușit doi IT-iști să creeze un lider regional în domeniul securității cibernetice
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 oct 2022

Safetech Innovations, prima companie dedicată securității cibernetice din România, și-a început activitatea în anul 2011, când Victor Gânsac și Paul Rusu, IT-iști de profesie, au decis să renunțe la confortul oferit de un job în corporație și să-și încerce norocul în antreprenoriat. După 11 ani de activitate, cei doi antreprenori au reușit să creeze un lider regional în domeniul securității cibernetice, fiind singura companie românească membră a parteneriatului cibernetic NATO. Planurile celor doi nu se opresc însă aici. Urmează listarea pe piața principală a Bursei de Valori București și expansiune internațională.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

„Noi ne-am dorit încă de la început să venim cu un concept nou de a furniza întreg portofoliul de servicii și soluții de securitate necesare unei companii. Am început cu testări și audituri de securitate cibernetică. După aceea ne-am extins gama de servicii în zona de implementare măsuri de securitate cibernetică, care pot fi la nivel organizațional prin crearea de reguli și proceduri de securitate, configurări de securitate la nivel de sistem informatic și ne-am dezvoltat un portofoliu de soluții al unor producători de top în domeniul securității cibernetice. Am învățat să le implementam și am început să le implementăm la clienții noștri”, a spus, la emisiunea Poveștile Bursei de la PROFIT NEWS TV, Victor Gânsac, co-fondator și CEO al Safetech Innovations.

PROFIT NEWS TV Monica Movileanu, Partener PwC România: După volatilitatea piețelor, următorul punct pe agenda unui director general sau a unui director financiar este automatizarea CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Monica Movileanu, Partener PwC România: După volatilitatea piețelor, următorul punct pe agenda unui director general sau a unui director financiar este automatizarea

Astăzi, Safetech Innovations se poziționează ca o companie lider în domeniul securității cibernetice din România.

„În ziua de azi, lumea nu mai depinde doar de spațiul fizic, mai există și un spațiu cibernetic, iar viața noastră depinde de acest spațiu. Nu ne mai imaginăm funcționarea cardurilor bancare, plăților la POS sau furnizarea de energie fără acest spațiu. Un specific al acestui spațiu este faptul că nu există granițe. Granițele se rezumă la fiecare entitate, fiecare companie, care trebuie singură sau cu ajutorul specialiștilor să-și implementeze măsurile de securitate și să se protejeze.

Rolul securității este atât de a preveni, de a implementa măsuri de securitate astfel încât să eliminăm vulnerabilitățile, acele breșe de securitate. Prin această metodă, de fapt, reducem riscul ca ceva grav să se întâmple.

Totodată, ajutăm clienții noștri să se și pregătească în eventualitatea unui atac reușit. Contează foarte mult timpii de detecție și intervenție în caz de atac cibernetic”, spune Victor Gânsac.

VIDEO PROFIT NEWS TV Poveștile Bursei – De la hobby farming, la agritech. În 25 ani de existență, Agroland a ajuns la 260 magazine și afaceri de 45 milioane euro. Planuri companiei merg însă mai departe de atât CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Poveștile Bursei – De la hobby farming, la agritech. În 25 ani de existență, Agroland a ajuns la 260 magazine și afaceri de 45 milioane euro. Planuri companiei merg însă mai departe de atât

„Ne putem da seama cu toții ce ar însemna să nu avem disponibile aceste elemente de utilități, ore, zile sau chiar săptămâni. Acele infrastructuri sunt protejate într-o anumită măsură, dar dacă o companie care oferă astfel de servicii nu conștientizează riscurile și nu ia măsuri adecvate pentru protejarea acelei infrastructuri, lucrurile pot fi destul de rele.

Ceea ce a efectuat Safetech până acum a fost bine primit de către piață, inițial am mers pe sectorul bancar, apoi am mers spre zona de utilități unde sunt infrastructuri critice și ele la fel de vulnerabile și cu impact foarte mare asupra vieții de zi cu zi. Încercăm să ne punem în mintea hackerilor pentru a vedea cum ar acționa ei într-o situație reală și încercăm să venim în ajutorul clientului”, îl completează Marius Pârvu, Director Servicii și Soluții Securitate Cibernetică Safetech Innovations.

VIDEO PROFIT NEWS TV Poveștile Bursei – Cum au reușit doi IT-iști să creeze un lider regional în domeniul securității cibernetice

Daniel Pisaru, CCO-ul companiei, adaugă că cel mai important diferențiator pe care Safetech îl are astăzi este echipa solidă.

„Un alt diferențiator este viziunea pe care Safetech a avut-o în a crea portofoliul de servicii și produse. Serviciile și soluțiile pe care noi le avem în portofoliu adresează un întreg ciclu de viață al securității informației. Și asta pleacă de la identificarea vulnerabilităților și riscurilor pe care o companie le poate avea în interiorul lor la implementarea măsurilor de natură organizatorică sau tehnică împreună cu consultanții noștri.

Și închidem ciclul prin adresarea monitorizării evenimentelor care pot apărea în infrastructura clienților, care se pot transforma în incidente de securitate”, precizează Daniel Pisaru.

În 2015, Safetech și-a acreditat și propriul centru de monitorizare la nivel internațional.

„În perioada 2014-2015, NATO a conștientizat faptul că mai există un spațiu de război, spațiul cibernetic și a creat parteneriate public-private cu companiile de securitate cibernetică. Noi am aplicat în 2015 și după un an am primit și acreditarea din partea NATO în acest parteneriat, care semnifică o cooperare în domeniul securității cibernetice, în protecția împotriva atacurilor cibernetice, dar și răspuns la atacurile cibernetice”, afirmă Victor Gânsac.

VIDEO PROFIT NEWS TV Poveștile Bursei – Promotori ai sustenabilității. Cum au creat trei absolvenți de Politehnică una dintre cele mai mari companii în domeniul energiei fotovoltaice CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Poveștile Bursei – Promotori ai sustenabilității. Cum au creat trei absolvenți de Politehnică una dintre cele mai mari companii în domeniul energiei fotovoltaice

Tot din anul 2015, Safetech a început și dezvoltarea propriilor soluții de securitate cibernetică cu bani europeni. 

„Am început să accesăm fonduri europene de cercetare și inovare, am constituit direcția internă de cercetare și dezvoltare și astăzi suntem la al doilea produs pe care îl dezvoltăm. Pentru viitor ne dorim să nu fim doar un furnizor de servicii și soluții ale altor producători, ci să fim noi recunoscuți ca un producător de soluții de securitate cibernetică.

Crearea unui produs de securitate cibernetică comercial presupune costuri destul de mari. Din acest motiv noi am apelat la finanțare din fonduri europene. Primul proiect pe care l-am accesat a fost mai mic, în jur de 500.000 de euro. Proiectul pe care îl avem acum în derulare are o valoare mult mai mare, peste 5 milioane de euro. În acest proiect avem ca și parteneri Universitatea Națională de Apărare și Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară”, spune CEO-ul Safetech.

„Sunt mai multe aplicații pe care le-am dezvoltat, dar în acest moment finalizate sunt acestea două - aplicația de gestiune a informațiilor de securitate într-o organizație și o platformă de analiză malware, dedicată strict pe zona de mobile. Această platformă își propune să analizeze din punct de vedere securitate telefonul respectiv. Deci se pleacă de la premisa că utilizatorul este lanțul slab prin care atacurile cibernetice se materializează.

VIDEO PROFIT NEWS TV Poveștile Bursei – Agricultura, ca afacere. În cei patru ani de existență, Holde Agri Invest a ajuns să opereze o suprafață totală de aproape 12.000 de hectare și are planuri să devină un proiect agricol de referință pe piața locală CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Poveștile Bursei – Agricultura, ca afacere. În cei patru ani de existență, Holde Agri Invest a ajuns să opereze o suprafață totală de aproape 12.000 de hectare și are planuri să devină un proiect agricol de referință pe piața locală

Produsele pe care le dezvoltăm au un caracter inovativ. Spre exemplu, e foarte greu să ții sub control numărul acesta mare de informații și de date care vin din toate părțile și aici intervine inteligența artificială care e capabilă să te ajute, să fie un asistent folositor în procesul de detecție. Și noi chiar lucrăm acum la o astfel de componentă, să o integrăm în aplicația de detecție atacuri și răspuns la incidente. Lucrăm cu oameni foarte tineri, care vin din zona academică, au o bază foarte solidă pe zona asta de data analytics, big data și algoritmi de AI”, adaugă Sorin Mirițescu, Director Cercetare-Dezvoltare Safetech Innovations.

VIDEO PROFIT NEWS TV Poveștile Bursei – Cum au reușit doi IT-iști să creeze un lider regional în domeniul securității cibernetice

Însă, îl completează Victor Gânsac, experții în securitate se formează foarte greu. Este necesară în primul rând o experiență bogată în domeniul IT.

„Nu poți securiza ceva ce nu cunoști. Dar noi am creat încă de la începuturi un mecanism de a forma specialiști și experți în IT și de a-i converti în zona de securitate cibernetică. În plus, am creat parteneriate cu mediul universitar pentru a atrage tinere talente”, afirmă CEO-ul Safetech.

„Safetech are o relație foarte bună cu universitățile. Prin parteneriatele pe care le avem cu universitățile organizăm niște competiții care prezintă un sistem vulnerabil pe care trebuie să-l spargă fiecare echipă. Aceste exerciții sunt destul de provocatoare în sensul că te fac să nu mai dormi noaptea”, spune Marius Pârvu, Director Servicii și Soluții Securitate Cibernetică Safetech Innovations.

De asemenea și Sorin Mirițescu, Director Cercetare-Dezvoltare Safetech Innovations, consideră că există o problemă în ceea ce privește atragerea de resurse umane care să fie calificate în domeniul securității cibernetice.

„Competiția este foarte mare. Noi încercăm să oferim anumite avantaje, avem și acel plan de stock option în care, în baza unor obiective atinse, angajatului i se oferă acțiuni în companie”, spune acesta.

PROFIT NEWS TV Monica Movileanu, Partener PwC România: Companiile nu trebuie să mai gândească doar din perspectiva creșterii cifrei de afaceri, ci și a impactului pe care îl au asupra mediului înconjurător. Strategia este cheia CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Monica Movileanu, Partener PwC România: Companiile nu trebuie să mai gândească doar din perspectiva creșterii cifrei de afaceri, ci și a impactului pe care îl au asupra mediului înconjurător. Strategia este cheia

Necesitatea de a atrage mai multe finanțări i-a determinat pe fondatori să se orienteze și către Bursa de Valori București. Astfel că, Victor Gânsac și Paul Rusu au început pregătirile pentru listarea la BVB din 2018.

„Am reușit în 2020, în plină pandemie, să realizăm plasamentul privat. A fost primul moment în care am atras și capital în companie, urmând ca pe 29 ianaurie 2021 să aibă loc efectiv listarea la BVB, pe piața AeRO.

Primul record a fost la momentul plasamentului privat care s-a subscris în 37 de secunde, iar până la finalul zilei de 8 ori și ceva. Al doilea record a fost efectiv în ziua listării, în momentul în care am văzut o creștere fantastică a acțiunii.

Anul acesta am obținut o recunoaștere din partea BVB, premiul pentru cea mai tranzacționată acțiune pe piața AeRO în 2021. Anul acesta am făcut toate pregătirile necesare astfel încât la final de an să putem să ne listăm pe piața principală”, precizează Victor Gânsac.

VIDEO PROFIT NEWS TV Poveștile Bursei - Multiple transformări, multiple câștiguri. Cum a ajuns o companie românească lider peste granițe CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Poveștile Bursei - Multiple transformări, multiple câștiguri. Cum a ajuns o companie românească lider peste granițe

De asemenea, de anul acesta, Safetech Innovations a început și expansiunea internațională.

„Am operaționalizat prima companie în Londra, a devenit operațională acum o lună, urmează să operaționalizăm și companiile din SUA și Abu Dhabi. Am deschis birouri de vânzare, urmând ca, în timp, să consolidăm și câte o mică echipă tehnică în aceste țări. Cercetarea rămâne în București”, mai spune el.

Anul trecut, Safetech Innovations a înregistrat afaceri de 23 de milioane de lei, aproape dublu față de 2020. Pentru 2022, compania estimează, de asemenea, tot o dublare a cifrei de afaceri, la circa 40 de milioane de lei.

VIDEO PROFIT NEWS TV Poveștile Bursei – Cum au reușit doi IT-iști să creeze un lider regional în domeniul securității cibernetice

„Pandemia care a fost pentru toată lumea o provocare, pentru noi a fost o oportunitate. Clienții s-au îndreptat mult mai mult către servicii pe care noi le furnizăm și, evident, asta s-a văzut în cifre”, subliniează Daniel Pisaru, CCO Safetech.

viewscnt
Afla mai multe despre
safetech innovations
victor gânsac
securitate cibernetică