PROFIT NEWS TV Vlad Buzoianu, CEO CBC: Work from anywhere deja devine o amenințare la nivel de sistem. Oamenii aleg mai mult să nu vină la birou, decât să vină. Fostul producător de dulciuri Feleacul se întoarce la case

PROFIT NEWS TV Vlad Buzoianu, CEO CBC: Work from anywhere deja devine o amenințare la nivel de sistem. Oamenii aleg mai mult să nu vină la birou, decât să vină. Fostul producător de dulciuri Feleacul se întoarce la case
Andreea Guţu
Andreea Guţu
scris 8 apr 2022

Piața de birouri dă semne de revenire, deși procentul de angajați care preferă să lucreze de acasă sau de oriunde este încă mare, față de anul de dinaintea pandemiei, a spus, la PROFIT NEWS TV, Vlad Buzoianu, CEO Cluj Business Campus (CBC). Chiriile se mențin stabile la nivelul proiectelor mari de birouri din Cluj, la fel și gradul de ocupare. Conceptul de work from anywhere poate schimba însă paradigma. 

„Vedem o creștere a oamenilor prezenți la birou, dar nu putem compara cu perioada de dinainte de pandemie. Însă suntem optimiști că aceste creșteri vor avea loc de la lună la lună. În momentul de față, la CBC, avem un grad de ocupare de 80%, iar peste două luni de zile va ajunge la 100%. Piața dă semne de revenire și de încredere. Ca prezență fizică, suntem undeva la 30% grad de ocupare, mult față de ultimii doi ani, dar puțin față de 2019”, a explicat Vlad Buzoianu.

Urmărește-ne și pe Google News

Circa 95% din spațiile închiriate în Cluj Business Campus, care totalizează o suprafață de birouri de 30.000 de metri pătrați, aparțin companiilor din domeniul IT&C. 

Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, Analist eToro: Europa ar putea supraviețui fără gazul rusesc iarna viitoare, dar există câteva probleme CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, Analist eToro: Europa ar putea supraviețui fără gazul rusesc iarna viitoare, dar există câteva probleme

„În momentul de față știm cu toții că balanța puterii se înclină mai mult către angajat. Și într-adevăr oamenii aleg mai mult să nu vină la birou, decât să vină, dar asta nu se răsfrânge neapărat extrem de negativ asupra pieței birourilor. Mi se pare că evoluăm în sensul în care acum la birou vin cei care vor să vină și vin când vor ei să vină. Asta înseamnă că noi dezvoltatorii trebuie să devenim un tool de employer branding și employer retention pentru companiile pe care le găzduim nu numai un loc care închiriază metri pătrați”, adaugă acesta.

El consideră că lucrul de oriunde reprezintă printre cele mai mari provocări ale pieței de birouri în momentul de față, pe lângă scumpirile la utilități și a materialelor de construcții. 

„Work from anywhere deja devine o amenințare la nivel de sistem. Dacă până recent companiile străine veneau și investeau în Cluj pentru forța de muncă pe care o oferea, acum dacă angajarea se poate face de oriunde, competiția noastră nu va mai fi doar țările vecine, ci întreaga lume. Va fi mai mare”, subliniază CEO-ul Cluj Business Campus, dezvoltat de compania Felinvest SA, pe terenul fostei fabrici Feleacul din oraș. 

PROFIT NEWS TV Radu Puiu, Financial Analyst XTB România: Mă aștept ca, în următoarea perioadă, piața de criptomonede să evolueze în tandem cu piața bursieră. Investitorii tind să fie mai degrabă precauți și să se orienteze către active mai sigure CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Radu Puiu, Financial Analyst XTB România: Mă aștept ca, în următoarea perioadă, piața de criptomonede să evolueze în tandem cu piața bursieră. Investitorii tind să fie mai degrabă precauți și să se orienteze către active mai sigure

În ceea ce privește chiriile pentru spațiile de birouri din Cluj, acestea s-au menținut la aproape același nivel cu cel din anul pre-pandemie. 

„În Cluj-Napoca este o piață cu o ofertă la nivelul cererii, dacă nu chiar sub. Există doar câteva mari proiecte fața de cât de mult se dezvoltă Clujul și piața, iar chiriile au rămas relativ la același nivel cu cel de dinaintea pandemiei, dacă ne referim la aceste proiecte majore”, mai precizează acesta. 

Pe lângă Cluj Business Campus, finalizat în 2020 după o investiție totală de 27 de milioane de euro, Felinvest SA, companie controlată de familia Buzoianu, a demarat anul trecut un nou proiect în localitatea Jucu de lângă Cluj-Napoca, un country club cu o componentă de incubator de afaceri, pe un teren de 190.000 de metri pătrați și cu o suprafață construită de 8.000 de mp. Investiția se ridică la 6 milioane de euro, din care 33% reprezintă finanțare nerambursabilă. 

Proiectul, denumit Wild Hills, va fi finalizat în primăvara anului 2023.

PROFIT NEWS TV Noua obligație de raportare - ANAF se digitalizează, dar contribuabilii mari nu sunt încă atât de pregătiți pe cât și-ar dori Fiscul. Georgiana Iancu, EY: Costurile nu sunt de neglijat CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Noua obligație de raportare - ANAF se digitalizează, dar contribuabilii mari nu sunt încă atât de pregătiți pe cât și-ar dori Fiscul. Georgiana Iancu, EY: Costurile nu sunt de neglijat

De asemenea, compania are în plan și lansarea unei aplicații în parteneriat cu o firmă din Cehia, sub numele de Spaceflow. 

„Aplicația face tot, de la accesul în clădire cu telefonul, până la marketplace. Adică să cumperi toate serviciile din CBC prin intermediul aplicației. Va conține și o componentă de newsfeed și de chat. Va fi un fel de facebook al CBC. Va fi ceva inovator. Nu cred că există așa ceva pe piață”, a mai spus Vlad Buzoianu. 

Felinvest, fostul producător de dulciuri Feleacul, și-a schimbat în 2009 obiectul de activitate și a intrat pe sectorul imobiliar, la acea vreme intențiile firmei fiind construcția unui complex rezidențial pe amplasamentul fostei fabrici. Proiectul a fost însă oprit din cauza condițiilor nefavorabile de pe piața imobiliară. Ulterior, în 2012, Buzoianu a reluat proiectul, dar prin construcția de spații de birouri, prima fază fiind finalizată în 2013.

PROFIT NEWS TV Cefin Trucks vrea să ajungă la o rețea de 14 service-uri proprii până în 2024. Stefano Albarosa, CEO: Vom investi încă 8 milioane de euro în următorii 3 ani CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Cefin Trucks vrea să ajungă la o rețea de 14 service-uri proprii până în 2024. Stefano Albarosa, CEO: Vom investi încă 8 milioane de euro în următorii 3 ani

După aproape un deceniu de activitate în zona de birouri, Felinvest SA vrea să revină pe sectorul rezidențial de case tot în comuna Jucu, în apropierea proiectului Wild Hills. Terenul există deja. 

„Comuna Jucu se dezvoltă serios. Sunt proiecte impresionante ca dimensiune care s-au dezvoltat în zona respectivă”, afirmă CEO-ul.

Compania a finalizat 2020 cu o cifră de afaceri de 45 milioane de lei, în creștere cu 250% comparativ cu 2019. Profitul net s-a majorat cu aproximativ 120% anul trecut, la circa 7,5 milioane de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
cluj business campus
familia buzoianu
vlad buzoianu
wild hills
piața de birouri cluj
chirii spatii birouri cluj
work from anywhere