SwiftKey devine prima tastatură pentru smartphone care folosește o rețea neuronală

SwiftKey devine prima tastatură pentru smartphone care folosește o rețea neuronală
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 16 sep 2016

Celebra tastatură de smartphone SwiftKey schimbă modelul pe baza cărora face predicțiile, folosind acum o rețea neuronală în acest sens.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

SwiftKey este cea mai populară tastatură pentru smartphone și una din primele tastaturi pe care utilizatorii de smartphone au putut-o folosi în scopul ușurării scrierii pe telefon, prin corecturi și predicții automate de cuvinte.

Până acum, SwiftKey sugera următorul cuvânt pe care utilizatorul l-ar putea avea în vedere prin compararea ultimele două cuvinte din fraza curentă cu cele mai folosite combinații de trei cuvinte care acestea apar în vocabularul utilizatorului respectiv. Ca o ecuație simplă, cu trei parametrii și o singură necunoscută.

Prin trecerea la o rețea neuronală, modelul pe baza căruia se fac predicțiile de cuvinte se schimbă. În locul unei simple comparații statistice, SwiftKey are în vedere acum fraze întregi, încercând să înțeleagă sensul acestora și să facă predicțiile de cuvinte ca și cum ar fi un partener de dialog care-și completează interlocutorul.

WhatsApp poate fi folosit prin intermediul Siri în iOS 10 CITEȘTE ȘI WhatsApp poate fi folosit prin intermediul Siri în iOS 10

Rețelele neuronale sunt foarte prezente în planurile de viitor ale companiilor de tehnologie. Acestea apar, de regulă, asociate cu inteligența artificială. Parte a acestui concept este și încercarea de învățare sensului și topicii limbajului uman de către mașini. În practică, rețelele neuronale, încearcă să reprodusă structura și modul de funcționare a rețelelor de neuroni ai creierului uman.

Acesta este și motivul pentru care Microsoft a achiziționat SwiftKey. În februarie 2016 gigantul american a cumpărat SwiftKey pentru 250 de milioane de dolari în cash, tocmai cu scopul de a-și îmbunătăți portofoliul de produse bazate pe inteligența artificială.

Noul sistem de predicție, care are la bază rețelele neuronale, este disponibil în cea mai recentă versiune a aplicației SwiftKey pentru Android. Deocamdată, acesta este valabil doar pentru limba engleză, însă producătorul promite că vor fi suportate și alte limbi în viitor. Nu s-a anunțat, însă, când se va întâmpla acest lucru și nici când noul sistem va fi folosit și pentru versiunea de iOS.

Dincolo de avantajele pe care un astfel de sistem le oferă utilizatorilor, producătorul are și mai mult de câștigat de pe urma acestei abordări. Microsoft, în speță, va avea la dispoziție o cantitate enormă de informații despre modul în care scriu toți utilizatorii care folosesc SwiftKey și va putea astfel să-și îmbunătățească tehnologia care, pe viitor, ar putea să primească diverse alte întrebuințări.

viewscnt
Afla mai multe despre
swiftkey
tastatura
smartphone
microsoft