ANALIZĂ Raportul lui James Comey reprezintă o amenințare existențială pentru președinția lui Donald Trump

ANALIZĂ Raportul lui James Comey reprezintă o amenințare existențială pentru președinția lui Donald Trump
scris 17 mai 2017

Jurnaliștii NY Times au dezvăluit în cursul nopții informații cu adevărat explozive, directorul demis al Biroului Federal de Investigații (FBI), James Comey, a scris un raport după o întâlnire din 14 februarie cu președintele Donald Trump, în care a menționat că acesta l-a rugat să renunțe la anchetarea lui Michael Flynn ca parte a investigației cu privire la implicarea agenților ruși în alegerile prezidențiale din Statele Unite, relatează CNN.

Dacă aceste informații sunt reale, atunci avem de a face cu adevărata definiție din dicționar a obstrucționării justiției, o acuzație care ar putea să ducă la punerea sub acuzare a președintelui Trump în Congres, scrie News.ro.

”Fără tragere de inimă trebuie să spun că da”, a declarat senatorul independent Angus King, după ce jurnaliștii CNN l-au întrebat despre posibilitatea de punere sub acuzare a președintelui american, dacă se dovedesc reale informațiile incriminatorii din raportul redactat de către James Comey.

Având în vedere aceste mize extrem de mari, reprezentanții Casei Albe au încercat să demonstreze o poziție de forță cu privire la raportul redactat de directorul demis al FBI, insistând că respectivul raport conține mai multe erori și interpretări proaste ale discuțiie purtate pe 14 februarie cu președintele Trump.

”În timp ce președintele a exprimat în repetate rânduri că generalul Flynn este un om decent, care a servit și protejat această țară, președintele nu i-a cerut niciodată lui Comey să pună capăt investigației, inclusiv anchetei care-l privește pe Flynn”, se arată într-o declarație publicată de Casa Albă.

De asemenea, reprezentanții administrației prezidențiale au denunțat că nu este vorba despre o interpretare reală și corectă a conversațiie purtată de Comey și Trump.

Dragnea: Introducerea noului sistem de impozitare ar putea fi amânată cu un an dacă nu vor fi suficienți consultanți fiscali CITEȘTE ȘI Dragnea: Introducerea noului sistem de impozitare ar putea fi amânată cu un an dacă nu vor fi suficienți consultanți fiscali

Însă există o problemă cu această declarație, pentru a crede această justificare prezidențială, atunci trebuie să faci o serie de presupuneri care par extrem de improbabile.

Prima și cea mai importantă presupunere este că James Comey minte sau doar a înțeles prost o conversație față-în-față, care a durat mai bine de un minut - între el și președintele Statelor Unite.

Dacă Comey minte, atunci care este motivația sa. De ce ar fi mințit în raport un bărbat care era în continuare director al FBI despre o întâlnire pe care a avut-o cu președintele Statelor Unite? Ce scop ar fi putut să servească o asemenea minciună?

James Comey nu ar fi putut nici să înțeleagă prost întâlnirea, întrucât acesta are o memorie extrem de detaliată, acesta amintindu-și că în 2004, șeful de cabinet de la Casa Albă și consilierul Alberto Gonzales au încercat să-l convingă pe Procurorul-General John Ashcroft, care era internat în spital, să reautorizeze programul de spionaj domestic din Statele Unite.

A doua mare problemă cu declarația Casei Albe constă în comportamentul președintelui Trump, care le-a cerut lui Sessions și Pence să părăsească camera înainte a-i face propunerea lui Comey,

Sau poate președintele știa că ceea ce face nu este tocmai potrivit și voia să evite existența unor posibili martori. Ori poate știa că Sessions și Pence l-ar fi putut opri înainte de a-i pune întrebarea directorului FBI.

Singura explicație posibilă este că Trump a crezut întotdeauna în capacitatea sa de persuasiune și s-a gândit că ar putea să-l convingă cu mai multă ușurință pe Comey într-o discuție față-în-față, iar situația ar fi fost doar complicată de prezența lui Sessions și Pence.

Este important și contextul ultimilor dezvăluiri, întrucât întreaga președinție republicană a fost marcată de întrebări cu privire la legăturile dintre asociații campaniei Trump și reprezentanții Kremlinului, de la Michael Flynn la Carter Page și Paul Manafort.

Trump a catalogat în repetate rânduri acuzațiile cu privire la implicarea rușilor drept ”știri false”, recunoscând că gestionarea anchetei cu privire la Rusia a jucat un rol în luarea decizie de concediere a lui Comey de la conducerea FBI.

De asemenea, președintele a recunoscut că l-a întrebat în trei rânduri și în mod direct pe Comey dacă este vizat de investigația cu privire la Rusia.

Problema miliardarului republican este că povestea a ieșit de sub orice control, iar congresmenii republicani vor avea o muncă grea în încercarea de a ignora raportul redactat de Comey.

Trump a supraviețuit la orice s-a întâmplat în primele 116 zile de mandat, dar raportul lui Comey ar putea să reprezinte o amenințare existențială la adresa administrației de la Casa Albă.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
donald trump
james comey