Băncile trebuie să comunice Fiscului toate conturile închise în ultimii șase ani

Băncile trebuie să comunice Fiscului toate conturile închise în ultimii șase ani
scris 29 dec 2015

Instituțiile de credit sunt obligate, din 2016, să comunice zilnic Fiscului lista celor care deschid ori închid conturi și închiriază casete de valori, potrivit noului Cod de procedură fiscală. Pentru punerea în practică a prevederilor, Fiscul a emis un proiect de ordin care le cere, în plus, băncilor să raporteze, după primul trimestru din 2016, și lista conturilor închise începând cu 1 ianuarie 2010 până la acea dată.

Conform noului Cod de procedură fiscală, care va intra în vigoare la 1 ianuarie 2016, instituțiile de credit trebuie să comunice, zilnic, Fiscului lista titularilor persoane fizice, juridice sau orice alte entități fără personalitate juridică ce deschid ori închid conturi, precum și datele de identificare ale persoanelor care dețin dreptul de semnătură pentru conturile deschise și lista persoanelor care închiriază casete de valori.

Totodată, trebuie să informeze, la solicitarea Fiscului, pentru fiecare titular toate rulajele și/sau soldurile conturilor deschise, precum și informațiile și documentele privind operațiunile realizate.

EXCLUSIV Noua taxare la petrol și gaze: impozit pe profit de 35%, facilități din 1999 abrogate, sistem pe 20 de ani CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Noua taxare la petrol și gaze: impozit pe profit de 35%, facilități din 1999 abrogate, sistem pe 20 de ani

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat un proiect de ordin referitor la procedura de transmitere a datelor. Potrivit acestuia, termenele de transmitere a rulajelor și/sau soldurilor conturilor este de maxim 5 zile lucrătoare pentru solicitările care vizează o perioadă de până la 3 ani și de maxim 10 zile lucrătoare pentru cele care vizează o perioadă mai mare de 3 ani. Informațiile și documentele privind operațiunile derulate prin conturi se transmit în maxim 25 zile lucrătoare.

Proiectul mai prevede că instituțiile de credit vor comunica și  lista titularilor persoane fizice, juridice sau orice alte entități fără personalitate juridică care au conturi închise în perioada 01.01.2010 – 31.03.2016, indiferent de data deschiderii, precum și datele de identificare ale persoanelor care au deținut/dețin dreptul de semnătură pentru acestea.

Documentul stabilește procedura prin care persoanele fizice, persoanele juridice și orice alte entități, care au obligația să transmită informații către Oficiul National de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, vor furniza datele și ANAF, concomitent și pe același format.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
informații
bănci
fisc
conturi