Dentiștii către Guvern, după ce cabinetele le-au fost închise - asigurați-ne măsuri concrete de protecție socială și economică!

Dentiștii către Guvern, după ce cabinetele le-au fost închise - asigurați-ne măsuri concrete de protecție socială și economică!
scris 22 mar 2020

Colegiul Medicilor Stomatologi cere Guvernului asigurarea accesului medicilor stomatologi la măsuri concrete de protecție socială și economică adecvate, ca urmare a deciziei Executivului de suspendare a activității cabinetelor, în contextul măsurilor impuse de pandemia de coronavirus, potrivit News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

”Odată cu argumentarea nevoii imediate de a închide temporar cabinetele de medicină dentară,  Colegiul Medicilor Stomatologi din România cere Guvernului asigurarea accesului medicilor stomatologi la măsuri concrete de protecție socială și economică”, afirmă stomatologii.

Ei consideră că că Executivul trebuie să țină cont de faptul că, în mod covârșitor, profesia de medic stomatolog, ca profesie liberală, se exercită în cadrul unor cabinete fără personalitate juridică, entități care nu au acces la pachetul de măsuri de protecție socială și economică, nefiind asimilate IMM-urilor sau societăților constituite în baza Legii nr. 31/1990 privind societățile, republicată, precum și a faptului că titularii acestor cabinete nu au și nu pot avea calitatea de salariat al formei de exercitare a profesiei, prin urmare neavând acces la pachetul de măsuri de protecție socială și economică destinat salariaților; iar în aceeași situație se regăsesc și medici stomatologi care exercită profesia în calitate de persoană fizică independentă.

Coronavirus: Albania scoate pe străzi armata pentru a impune restricțiile de circulație CITEȘTE ȘI Coronavirus: Albania scoate pe străzi armata pentru a impune restricțiile de circulație

Colegiul Medicilor Stomatologi susține necesitatea identificării și adoptării unui pachet de măsuri de protecție socială și economică care să vină în sprijinul tuturor medicilor stomatologi afectați de răspândirea pandemiei de COVID-19 sau de măsurile de prevenire și limitare a răspândirii infecției cu Coronavirus SARS-CoV-2, nu numai a celor care au calitatea de angajator sau de angajat prin accesare a pachetelor de măsuri adoptate cu titlu general.

De asemenea, Colegiul cere identificarea și implementarea unor proceduri cât mai debirocratizate și flexibile pentru asigurarea accesării măsurilor de protecție socială și economică de către medicii stomatologi, indiferent de forma sau de modalitatea de exercitare a profesiei, în regim independent sau salariat.

Stomatologii mai vor și reglementarea expresă și punctuală a locațiilor în cadrul cărora se poate asigura acordarea asistenței stomatologice pentru manoperele de urgență, de principiu a acelor unități care dispun de capabilități de triaj și de resurse pentru protecția adecvată a personalului medical.

Ei solicită și măsuri specifice pentru protecția socială și economică a cabinetelor stomatologice și a medicilor stomatologi aflați în relații contractuale cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate, prin intermediul caselor de sănătate teritoriale, în condițiile în care aceștia sunt penalizați pentru nerespectarea programului de lucru sau pentru faptul că raportează manopere sub plafonul stabilit de lege, fiind sancționați sau reducându-li-se plafonul pentru perioada următoare în funcție de realizările raportate anterior.

Din Germania în Grecia, migranții, vulnerabili în fața noului coronavirus CITEȘTE ȘI Din Germania în Grecia, migranții, vulnerabili în fața noului coronavirus

”Salutăm cu profund respect decizia Guvernului de a suspenda temporar activitatea cabinetelor de medicină dentară, cu excepția urgențelor stomatologice, și mulțumim totodată Guvernului că a răspuns prompt solicitării Colegiului Medicilor Stomatologi din România și a acceptat aplicarea acestei măsuri. Pentru a proteja pacienții și personalul medical, o mare parte dintre cabinetele de medicină dentară au anunțat sistarea activității încă de la începutul acestei săptămâni, dar era urgent și oportun ca această măsură să fie aplicată în unanimitate, la nivel național”, afirmă stomatologii.

Ei explică și motivele pentru care nu era suficient ca doar o parte dintre cabinete să fie închise, printre care faptul că intră în contact direct cu cavitatea bucală și nazo-faringiană, acestea fiind principalele zone de cantonare a virusului COVID-19, apartenența la grupul profesional cu rata cea mai mare de risc de infectare și de răspândire a virusului, faptul că este imposibilă o asepsie eficientă a aerului în cursul desfășurării manoperelor, imposibilitatea celor mai multe dintre cabinetele stomatologice de a face o separație completă a spațiilor de așteptare sau a culoarelor de trecere astfel încât să se asigure distanța necesară între pacienți pentru a evita contaminarea.

Un alt motiv invocat este acela că nu se poate asigura sută la sută corectitudinea răspunsurilor oferite de pacienți la completarea formularului privind riscul de a fi deja infectat.

Guvernul a decis ca începând de duminică, de la ora 22:00 va fi suspendată activitatea cabinetelor stomatologice, fiind permise doar intervențiile stomatologice de urgență.

viewscnt
Afla mai multe despre
colegiul medicilor stomatologi
cabinete
guvern
ajutoare