Agenția de evaluare financiară S&P a înrăutățit perspectiva ratingului României de la stabilă la negativă și a confirmat calificativul la "BBB-", ultima treaptă din categoria recomandată investitorilor, în cadrul unei evaluări la început de an, stabilită suplimentar față de cele două analize considerate obișnuite în cursul unui an pentru emitenții suverani, în primăvară și în toamnă. În decembrie, agenția Fitch a luat decizia de a înrăutăți perspectiva ratingului de țară de la stabilă la negativă din cauza deteriorării situației finanțelor statului.
Ordonanța de urgență ”trenuleț”, prin care au fost înghețate salariile din sistemul bugetar, a fost prorogată indexarea pensiilor și au fost luate alte măsuri de reducere a cheltuieilor bugetare, va fi modificată în Parlament pentru a permite plata orelor suplimentare lucrate în zilele de week-end sau sărbători legale de către angajații din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională. Totodată, Guvernul promite să vină cu o soluție și pentru pensiile militare și să continue discuțiile cu conducerile companiilor de stat din domeniile feroviar, silvic, energetic, siderurgic pentru clarificarea modului de aplicare a ordonanței la nivelul acestor companii.
Încercările României de a restabili încrederea investitorilor și de a reduce cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană au întâmpinat obstacole timpurii într-un an plin de pericole politice și de riscul de a-și pierde râvnitul rating de țară „recomandată investițiilor”, relatează Reuters.
Cu o creștere de +36% a vânzărilor de mașini electrice, China a reușit anul trecut, pentru prima dată, o scădere de -1% a consumului de benzină și de -2% a importurilor de petrol.
ING Bank se așteaptă la un an dificil pentru România, în contextul în care deficitul bugetar foarte ridicat trebuie redus și alegerile prezidențiale urmează să fie reluate în mai. Dacă nu se ține de reducerea deficitului în acest an, în limitele agreate cu Comisia Europeană, ratingul suveran ar putea fi scăzut sub nivelul recomandat investițiilor. Nevoia de finanțare ar urma să scadă ușor față de 2024, însă presiunea pe piața internă va crește, ca urmare a majorării emisiunilor de obligațiuni în lei, estimează ING.
Guvernul german a înrăutățit previziunile de creștere a PIB-ului în 2025 la 0,3%, de la 1,1%, a anunțat publicația Handelsblatt, citând surse guvernamentale, cea mai mare economie europeană arătând puține semne de revenire după doi ani de contracție, transmite Reuters.
Brand românesc redutabil se întoarce. Detalii pe PROFIT INSIDER, un instrument de business pe bază de abonament prin intermediul căruia sunt furnizate informații exclusive privind modificările fiscale și legislative pregătite de autorități înainte de a fi lansate în dezbatere publică, tranzacții realizate de jucători importanți, decizii de business, rezultate financiare anunțate în premieră, analize de piață exclusive.
Producția de cartofi din România continuă să scadă, în condițiile în care costurile cu semințele s-au dublat în ultimii ani, iar forța de muncă din sectorul agricol a devenit tot mai scumpă și mai greu de găsit, relatează Euronews.
Comenzile noi din industria prelucrătoare au crescut în termeni nominali, cu 2,7%, în primele 11 luni ale anului 2024, comparativ cu perioada similară din 2023, pe total (piața internă și piața externă), arată datele Institutului Național de Statistică (INS).
Deficitul bugetului de stat prognozat pentru anul 2025 s-a majorat la valoarea medie a anticipațiilor de 7,3% din PIB iar anticipațiile de creștere economică se situează la valoarea medie de 1,3%, potrivit estimărilor analiștilor Asociației CFA România.