Franta se situează pe locul trei în topul investițiilor străine directe în România, cu peste 10,5 miliarde de euro, potrivit datelor de la finele anului 2023, iar comertul bilateral dintre cele două țări a avansat cu pest 8 procente, arată o analiză realizată, înainte de ziua națională a Franței, din 14 iulie, de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Franceză în România (CCIFER).
4.150 de companii cu capital majoritar francez, circa 125 000 de locuri de muncă generate, investiții străine directe de 10,5 miliarde de euro și comerț bilateral ridicat la 11,6 miliarde de euro – sunt câteva dintre cifrele cheie ale impactului economic francez în România.
Schimburile comerciale
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
Potrivit CCIFER, pe tot parcursul anului 2023, comerțul bilateral francez cu România a crescut cu 8,1% până la 11,6 miliarde de euro.
Evoluția bună în relația cu România vine într-un context în care deficitul comercial al Franței a crescut la -1,2 miliarde de euro, comparativ cu -885 milioane euro în 2022, ca urmare a unei creșteri mai lente a exporturilor franceze (+5,7%) față de importuri (+10,1%) și a unui deficit comercial mare în sectorul echipamentelor de transport (-1,7 miliarde euro.
Cotele de piață franceze în importurile românești au crescut cu +0,4 puncte procentuale în ultimul an și au scăzut cu -0,8 puncte în cinci ani.
Cota de piață franceză pentru exporturile românești a crescut cu +0,3 puncte în ultimul an și a scăzut cu -0,8 puncte în cinci ani
Pe parcursul întregului an 2023, comerțul României a scăzut cu -1,3% de la an la an, până la 215,1 miliarde euro (66% din PIB), în special din cauza unei scăderi a importurilor (-3,2%), determinată de scăderea prețurilor la energie și a unor materii prime importate.
Marea majoritate a schimburilor comerciale (73,0%) se desfășoară în cadrul Uniunii Europene, Germania fiind cel mai mare partener comercial al României (19,4% din importuri și 20,8% din exporturi). Italia, Ungaria, Bulgaria și Franța sunt, de asemenea, parteneri comerciali majori pentru această țară. Ponderea în creștere a Chinei (al 5-lea cel mai mare furnizor) și a Turciei (al 6-lea cel mai mare furnizor și al 8-lea cel mai mare client) în comerțul exterior al țării a fost notabilă în ultimii ani. Comerțul cu Rusia, care era concentrat, înainte de izbucnirea războiului din Ucraina, pe hidrocarburi și unele materii prime, s-a prăbușit în 2023.
În 2023, Franța a importat produse românești în valoare de 6,4 miliarde EUR și a exportat 5,2 miliarde EUR (sold: -1.170,5 milioane EUR).
La fel ca și comerțul exterior românesc, comerțul bilateral dintre Franța și România este dominat de schimburile intra-industrie, dar și de cele intra-grup, determinate de densitatea filialelor franceze prezente pe teritoriul României. Potrivit datelor CCIFER, comerțul cu România este compus în principal din:
CITEȘTE ȘI România - nivel record al finanțărilor obținute de la BEI. Sume de zece ori mai mari pentru companii - LISTA
Echipamente de transport (41% din importuri);
Mașini, aparate și echipamente (23,9%);
Produse agroalimentare (8,2%)
Produse textile și încălțăminte (6,8%)
Cauciuc, plastic și produse minerale (6,9%)
Exporturile franceze sunt mai diversificate, dar sunt dominate în primul rând de mașini, aparate și echipamente (28,4% din totalul exporturilor):
Echipamente de transport (17,3 %) ;
Produse chimice, parfumuri și cosmetice (12,8%) ;
Produse metalurgice și metalice (9,7%) ;
Produse agroalimentare (8,9%) ;
Produse farmaceutice (7,1 %)
Investiții străine directe (și prezența economică franceză în România
Din total stoc investiții străine directe (ISD), de 107,9 miliarde de euro, din România în 2022, Franța deținea 10,5 miliarde de euro, sau 9,7% din total, arată CCIFER. Este în spatele Germaniei (14,9%) și Austriei (10,7%), dar înaintea Italiei (7,8%) și a Statelor Unite (6,7%).
Companiile franceze joacă un rol economic și social important în țară. Aproape toate companiile din indicele bursier CAC 40 (35 din 40) sunt prezente pe piața românească și sunt adesea lideri sau co-lideri în sectoarele lor. Prezența franceză este, de asemenea, articulată în jurul unei structuri diversificate de IMM-uri și companii create de francezi. În total, sunt listate aproape 4.150 de companii cu capital majoritar francez, care angajează direct peste 125.000 de persoane și acumulează o cifră de afaceri de 18 miliarde de euro.
CITEȘTE ȘI Bucureștiul nu va avea o Sală Polivalentă înainte de 2029. Ce spune Nicușor Dan despre salariul Cristinei Neagu și finanțarea CSMCu o cotă de piață de 9,7%, Franța este al 3-lea cel mai mare investitor străin din România, cu o prezență densă și diversificată. În timp ce Franța și-a consolidat cota de piață în comerțul exterior al României în 2023, influența sa comercială în țară trebuie să facă față creșterii intensității competitive a țărilor din Europa Centrală și de Est (Bulgaria, Ungaria, Polonia) și a țărilor emergente (China, Turcia) care beneficiază de un avantaj al costurilor logistice.
Fondată în anul 1996, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Franceză în România (CCIFER) este una dintre cele mai reprezentative organizații de business din România.
CITEȘTE ȘI Massoud Pezeshkian, un medic chirurg de 69 de ani, a câștigat alegerile prezidențiale din IranCu apartenență internațională, într-o rețea formată din 118 de Camere în 93 de țări, CCIFER dezvoltă servicii pentru 570 de membri, companii cu capital francez, internaționale și românești, ONG-uri și universități.
Cele mai multe dintre companii dețin poziții cheie în diverse sectoare de activitate ale economiei naționale. CCIFER exprimă o poziție comună a investitorilor francezi în România în dialogul public-privat, alături și de alte organizații de profil, respectiv Coaliția pentru Dezvoltarea României.