Cheltuielile de consum din SUA au crescut, iar inflația s-a moderat, dând economiei un impuls puternic

Cheltuielile de consum din SUA au crescut, iar inflația s-a moderat, dând economiei un impuls puternic
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 dec 2022

Cheltuielile consumatorilor din SUA au crescut puternic în octombrie, în timp ce inflația s-a moderat, dând economiei americane un impuls puternic la începutul trimestrului patru, în condițiile în care se confruntă cu efectul negativ al înăspririi agresive a politicii monetare a Rezervei Federale, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Piața muncii, celălalt pilon de sprijin al economiei, continuă să dea dovadă de rezistență. Numărul americanilor care au depus cereri noi pentru indemnizații de șomaj a scăzut săptămâna trecută, aproape anulând saltul de săptămâna precedentă, care ridicase cererile la un nivel maxim al ultimelor trei luni, au arătat alte date.

INFOGRAFICE Industria locală de software va înregistra un nou record. UiPath a depășit IBM în România CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE Industria locală de software va înregistra un nou record. UiPath a depășit IBM în România

Perspectivele sunt, totuși, întunecate de știrile că activitatea de producție s-a contractat în noiembrie pentru prima dată în ultimii doi ani și jumătate, fabricile raportând o scădere a cererii, scrie News.ro.

Totuși, economiștii rămân de un optimism prudent că o recesiune anticipată pentru anul viitor va fi scurtă și ușoară.

”Consumatorul este în viață și este bine. În acest moment, chiar dacă consumatorii nu mai cumpără nimic în noiembrie și decembrie, cheltuielile reale ale consumatorilor merg cu mult peste normal și în niciun caz nu arată ca o recesiune”, a spus Christopher Rupkey, economist șef la FWDBONDS din New York.

Cheltuielile consumatorilor, care reprezintă mai mult de două treimi din activitatea economică a SUA, au crescut cu 0,8%, după o creștere nerevizuită de 0,6% în septembrie, a declarat Departamentul de Comerț.

Creșterea din octombrie a fost în conformitate cu așteptările economiștilor.

Cheltuielile de consum ajustate la inflație au avansat cu 0,5%, cel mai mult din ianuarie.

Estimările de creștere economică pentru trimestrul patru sunt de până la 2,8%.

Economia a crescut cu un ritm de 2,9% în trimestrul al treilea.

Cheltuielile pentru bunuri au urcatut cu 1,4%, determinate de achizițiile de autovehicule, mobilier și bunuri de agrement.

Cheltuielile pentru servicii au crescut cu 0,5%, susținutee de cheltuielile la restaurante și baruri, precum și pentru locuințe și utilități.

viewscnt
Afla mai multe despre
consum
sua
economie