De ce depozitează furnizorii mai multe gaze ca în anii trecuți

De ce depozitează furnizorii mai multe gaze ca în anii trecuți
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 3 iul 2019

După ce, la finalul lunii martie, gazele înmagazinate în depozitele din România ajunseseră la un minim istoric (sub 11% din capacitatea totală de depozitare), în prezent, cu 4 luni înainte de începerea iernii, procentul de gaz înmagazinat a ajuns deja la 43,63% din capacitatea totală (14,4 TWh). O creștere de 7 puncte procentuale sau 2,1 TWh față de prima zi a lunii iulie a anului trecut, când procentul era de 36,6% (12,3 TWh).

Dacă în aceeași perioadă a anului trecut erau injectate în depozite 100-120 Gwh/zi, în prezent cantitatea este aproape dublă, 200-220 GWh/zi, ceea ce înseamnă că furnizorii își vor îndeplini mult mai rapid obligațiile de depozitare prevăzute pentru luna noiembrie.

Urmărește-ne și pe Google News

Furnizorii au toate motivele să majoreze cantitatea de gaze din depozite. În primul rând, zăcămintele autohtone sunt îmbătrânite, find caracterizate de un declin natural al producției (de 5-7%), ceea ce va limita oferta din această iarnă.

Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
România a consumat iarna trecută peste 20 TWh din gazele înmagazinate și mai avea, la finalul lunii martie, depozitele pline doar în proporție de 10% CITEȘTE ȘI România a consumat iarna trecută peste 20 TWh din gazele înmagazinate și mai avea, la finalul lunii martie, depozitele pline doar în proporție de 10%

În al doilea rând, încă nu se știe dacă Gazprom va prelungi contractul de tranzit prin Ucraina, ceea ce ar putea reduce considerabil capacitatea de import de la 1 ianuarie 2019, singura rută disponibilă rămânând cea ungară, cu capacitate limitaă și insuficientă asigurării consumului de iarnă a României.

În al treilea rând, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a majorat cu 10%, la 23,5 TWh, obligațiile de depozitare ale furnizorilor pentru această iarnă, după ce în iarna precedentă le majoraseră cu alte 14 puncte procentuale.

În al patrulea rând, prețurile gazelor de import sunt mai mici decât cele din producția autohtonă, rezultat al limitării cantităților pe piața liberă în urma plafonării prețurilor prin OUG 114, ceea ce ar face atractivă contractarea și apoi depozitarea lor la prețuri evident mai reduse decât cele de iarnă.

Paradoxal însă, majorarea cantităților înmagazinate nu au fost determinate de niciuna din acestea, ci a fost o consecință neintenționată a OUG 114 și a legislației secundare a ANRE.

GRAFICE Efectele OUG 114: Oferta internă limitată de cantitățile alocate de ANRE populației a majorat de peste 100 de ori importurile de gaze CITEȘTE ȘI GRAFICE Efectele OUG 114: Oferta internă limitată de cantitățile alocate de ANRE populației a majorat de peste 100 de ori importurile de gaze

Potrivit Ordinului 35/2019 al președintelui ANRE, Departamentul operare, organizat în cadrul Societății Naționale de Transport Gaze Naturale "Transgaz" - S.A. Mediaș (DO) a avut atribuțiile principale în ceea ce privește colectarea de date de la furnizori pentru stabilirea necesarului de gaze de consum la preț reglementat de 68 lei/MWh.

“Din datele analizate de către Departamentul Operare s-a observat o supraevaluare a majorității cererilor de consum. La solicitările Departamentul Operare de reconsiderare a consumului estimat unii furnizori și-au reconsiderat cererea, însă cei mai mulți au păstrat estimările de consum inițiale, motivând supraevaluarea prin creșterea portofoliului de clienți sau/și prognoze cu temperaturi mai scăzute față de aceeași perioadă a anului trecut”, a precizat Transgaz pentru Profit.ro.

Producătorii vor plăti redevențe pe gazele destinate populației la un preț plafonat CITEȘTE ȘI Producătorii vor plăti redevențe pe gazele destinate populației la un preț plafonat

Cu alte cuvinte, pentru a cumpăra cât mai mult gaz la preț plafonat, furnizorii și-au supraevaluat cererea de consum. Cum gazul achiziționat la prețul de 68 de lei a depășit consumul clienților lor casnici și pe cel al sistemelor de încălzire centralizată, furnizorii s-au trezit cu un volum de gaz fără “cerere” reglementată în portofoliu.

Ei nu-l puteau vinde clienților lor non-casnici fără a risca o amendă de 10% din cifra de afaceri din partea ANRE. De asemenea, le era interzisă comercializarea gazelor achiziționate cu 68 de lei/MWh pe piețele centralizate pentru a face profit.

Așa că singura soluție identificată a fost depozitarea cantităților suplimentare consumului efectiv realizat solicitate inițial Transgaz și ANRE la preț reglementat.

În plus, furnizorii au fost avantajați și de ieftinirea gazelor de import. Astfel, ei au preferat să introducă în consum (al clienților non-casnici) gaze de import și să le depoziteze pe cele din producție autohtonă achiziționate la 68 de lei/MWh care le-au rămas după alimentarea consumatorilor casnici și a sistemelor de încălzire centralizată.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
inmagazinare
anre
oug 114
plafonare
transgaz