Director ANPC: Sunt necesare măsuri de plafonare a dobânzilor. DAE ajunge și de peste 69.000%

Director ANPC: Sunt necesare măsuri de plafonare a dobânzilor. DAE ajunge și de peste 69.000%
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 mai 2022

Directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, afirmă că sunt necesare măsuri legislative care să sprijine persoanele cu credite garantate cu un bun imobil, el menționând măsurile de plafonare a dobânzilor/DAE. Anghel a prezentat și valorile DAE practicate de mai multe firme, aceasta ajungând chiar la 69.467,57%.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

"În contextul în care, pe parcursul derulării unui contract de credit garantat cu un bun imobil, consumatorii întâmpină dificultăți economico-financiare ce pot apărea atât din cauza variației dobanzii sau a cursului de schimb valutar, dar și ca urmare a unor aspecte neprevăzute sunt astfel necesare măsuri legislative care se vină în sprijinul consumatorilor, cum ar fi măsurile de plafonare a dobânzilor/DAE", a arătat Paul Anghel.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Aceste creșteri pozitive vor avea un impact direct în dobânda de referință. Care este unul dintre coșmarurile băncilor centrale CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Aceste creșteri pozitive vor avea un impact direct în dobânda de referință. Care este unul dintre coșmarurile băncilor centrale

El a prezentat mai multe exemple de costuri pe care operatorii economici le practică în prezent.

"1. HORA CREDIT - Dobânda Anuală Efectivă (DAE) - 69.467,57%. !!!! În cadrul liniei de credit de 364 zile, împrumutantului i se acordă suma de bani cu 0% dobândă pentru primele 7 zile iar incepand cu a 8-a zi rata dobanzii va fi de 2%. Pentru linia de credit în valoare de 10.000 Lei dobanda aplicabila va fi de 59.150 Lei pe o perioada de 364 zile, adica 2% pe zi din transa, conform calculului anuității. !!!!! DAE =69467,57%. Suma totala a platii va fi de 69.150 Lei", a arătat Anghel.

În continuare, el a arătat care sunt DAE la alte firme: 2. VIVA CREDIT - Dobânda Anuala Efectivă (DAE) - 4114%, 3. Credit Fix IFN - Dobanda Anuala Efectiva (DAE) - 3852,20%, 4. CREDIT PRIME - Dobanda Anuala Efectiva (DAE) - 1 757.66%, 5. MOZIPO - Dobanda Anuala Efectiva (DAE) - 2059,88%, 6. FIX CREDIT - Dobanda Anuala Efectiva (DAE) -​1,655.12%, 7. ICREDIT - Dobanda Anuala Efectiva (DAE) - 5689,98%, 8. FLEX CREDIT - Dobanda Anuala Efectiva (DAE) - 3095%, 9. VIACONTO - Dobanda Anuala Efectiva (DAE) - 2063,1%, 10. FERRATUM IFN Dobanda Anuala Efectiva (DAE) - 7715%.

În Parlament există o propunere legislativă a PSD potrivit cărei DAE nu poate depăși cu mai mult de 15 puncte procentuale rata Lombard în cazul creditelor de consum. Pentru creditele de consum de până la 15.000 de lei, valoarea totală plătibilă nu poate depăși dublul valorii totale a creditului. Inițiativa a primit trecut de Senat și este în dezbatere la Camera Deputaților.

Alte două proiecte adoptate anterior pe tema plafonării dobânzilor au fost declarate neconstituționale.

viewscnt
Afla mai multe despre
anpc
paul anghel
plafonare dobanzi
dae credit
ifn