Economia Japoniei s-a contractat în primul trimestru

Economia Japoniei s-a contractat în primul trimestru
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 mai 2024

Economia japoneză s-a contractat în primul trimestru, potrivit datelor guvernamentale, ca urmare a scăderii consumului și a cererii externe, transmite agenția Reuters.

Produsul intern brut (PIB) al Japoniei s-a contractat cu 2,0% în primele trei luni ale anului. Analiștii se așteptau la o scădere de 1,5%, arată G4Media.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

12 iunie - Profit News TV - Maraton Energie. Parteneri: ACUE, Hidroelectrica, Transgaz
13 iunie - Eveniment Profit.ro - Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Evergent Investments, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, imobiliare.ro, Meta Estate, Nordis
25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
Excedent bugetar în luna mai? Guvernul nu a mai înregistrat excedent lunar din iulie 2019 CITEȘTE ȘI Excedent bugetar în luna mai? Guvernul nu a mai înregistrat excedent lunar din iulie 2019

În ritm trimestrial, PIB-ul s-a contractat cu 0,5%. Analiștii se așteptau la o scădere de 0,4%.

Consumul privat, care reprezintă mai mult de jumătate din economia japoneză, a scăzut cu 0,7%, mai mult decât scăderea de 0,2% așteptată.

„Economia japoneză și-a atins punctul minim în primul trimestru”, a declarat Yoshimasa Maruyama, economist șef la SMBC Nikko Securities. „Economia își va reveni cu siguranță în acest trimestru datorită creșterii salariilor, dar persistă incertitudinea cu privire la serviciile de consum.”

Cererea externă a contribuit cu -0,3 puncte procentuale la scăderea din primul trimestru.

Factorii de decizie politică se bazează pe creșterea salariilor și pe reducerile impozitului pe venit programate pentru luna iunie pentru a stimula consumul.

viewscnt
Afla mai multe despre
japonia
economie