Fed lasă dobânda-cheie la maximul ultimilor 22 de ani și semnalizează o politică restrictivă pentru mai mult timp

Fed lasă dobânda-cheie la maximul ultimilor 22 de ani și semnalizează o politică restrictivă pentru mai mult timp
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 20 sep 2023

Rezerva Federală (Fed) a SUA a menținut neschimbată dobânda de referință, conform așteptărilor, însă a indicat că o nouă majorare ar putea avea loc până la finele anului, concomitent cu menținerea unei politici restrictive pe parcursul anului viitor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

UPDATE ora 23:15 Acțiunile americane și-au accelerat scăderile după comentariile președintelui Fed, Jerome Powell, care a subliniat că banca centrală va avea nevoie de "dovezi convingătoare" pentru a putea declara un eventual succes al campaniei de înăsprire monetară. S&P 500 a închis tranzacțiile cu un declin de 0,9%, Nasdaq Composite a coborât cu 1,5%, iar Dow Jones - cu 0,2%.

Știrea inițială:

Comitetul Federal pentru Piața Deschisă (FOMC) al Fed a decis să păstreze dobânda de referință în intervalul 5,25 - 5,50%, cel mai ridicat nivel din ultimii 22 de ani.

“Indicatorii recenți sugerează că activitatea economică a crescut într-un ritm solid. Creșterile de locuri de muncă au încetinit în ultimele luni, dar rămân puternice, iar rata șomajului a rămas scăzută. Inflația rămâne ridicată”, potrivit comunicatului Fed de la finele ședinței de politică monetară.

Fed a revizuit în urcare prognoza de creștere a economiei SUA, până la 2,1%, comparativ cu un avans de 1% estimat anterior.

Modificările fiscale cresc riscul de țepe pentru furnizori, din cauza restricțiilor draconice la plata cash. „Mai bine îl interziceau de tot și gata!”. Probleme și la deducerea TVA și e-Factura CITEȘTE ȘI Modificările fiscale cresc riscul de țepe pentru furnizori, din cauza restricțiilor draconice la plata cash. „Mai bine îl interziceau de tot și gata!”. Probleme și la deducerea TVA și e-Factura

Este a doua pauză de la începutul ciclului actual de înăsprire a politicii monetare al Fed, lansat în ianuarie 2022. 

Potrivit proiecțiilor actualizate, oficialii Fed se așteaptă ca rata dobânzii de referință pentru depozitele overnight să atingă un vârf de 5,50%-5,75% în acest an, cu doar un sfert de punct procentual peste intervalul actual.

Rata ar urma să scadă la 5,1% în decembrie 2024, cu o jumătate de punct procentual peste nivelul de 4,6% anticipat anterior, și la 3,9% la finele anului 2025.

Principalii indici bursieri de la New York înregistrau evoluții mixte după anunțarea deciziilor de politică monetară: indicele S&P 500 se deprecia cu 0,10% în jurul orei 21:20 (ora României), Dow Jones avansa cu 0,4%, iar Nasdaq Composite consemna un declin de 0,4%.

Analiștii și investitorii așteaptă acum declarațiile de presă ale președintelui Fed, Jerome Powell, pentru indicii suplimentare privind direcția în care se îndreaptă politica monetară.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
fed
dobanda fed
dobanzi sua
crestere dobanzi