FPPG: Scăderea cererii poate tăia salariile și numărul angajaților. Propunere: Angajatorii să plătească doar timpul efectiv lucrat, statul să suporte diferența până la salariul complet și să acorde subvenții pentru combustibili

FPPG: Scăderea cererii poate tăia salariile și numărul angajaților. Propunere: Angajatorii să plătească doar timpul efectiv lucrat, statul să suporte diferența până la salariul complet și să acorde subvenții pentru combustibili
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 22 mai 2020

Scăderea cererii de combustibili și gaze naturale cu 50% în luna aprilie a determinat deja o reducere a producției, însă efectele negative ale carantinării economiei și populației ar putea să se resimtă și asupra salariilor angajaților și asupra numărului acestora, susține Federația Patronatului de Petrol și Gaze (FPPG), într-un studiu publicat recent. Drept urmare, patronatul din domeniu propune ca angajații să fie plătiți doar pentru timpul efectiv lucrat, iar statul să suporte diferența parțială până la salariul complet al salariaților.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

“Reducerea viabilității economice a activității din Upstream va necesita măsuri pentru adaptarea costurilor operaționale la noile provocări, deoarece reducerea costurilor de servicii, materiale și echipamente nu este prevăzută pe termen scurt, operatorii din Upstream vor fi obligați să pună în aplicare măsuri de reducere a costurilor care pot afecta, de asemenea, salariile angajaților, și nu în ultimul rând numărul acestora”, se precizează în studiul citat.

Drept urmare, patronatul din industria de petrol și gaze propune adoptarea conceptului KURZARBEIT, aplicat în mai multe state europene, în principal în Germania și Austria.

Potrivit FPPG, “în caz de criză (de exemplu, COVID-19), angajatorul scurtează timpul de lucru al angajaților în funcție de nevoile companiei și este obligat să plătească salariul pentru timpul efectiv lucrat. Statul acoperă diferența parțială până la salariul complet al salariaților. Avantajele constau în menținerea productivității companiilor și în perioadele de criză și au condiții și timp să se recupereze și după criză. Angajații nu pierd locul de muncă, angajatorii plătesc pentru munca depusă, iar statul plătește mai puțin decât șomajul”.

EXCLUSIV Rădulescu, Vodafone: România se află în centrul unui ciclon, acum este soare, este frumos, nu bate vântul. Dar dacă vine vârtejul direct peste noi? CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Rădulescu, Vodafone: România se află în centrul unui ciclon, acum este soare, este frumos, nu bate vântul. Dar dacă vine vârtejul direct peste noi?

Totodată, patronatul industriei de petrol și gaze mai propune și modificarea unilaterală a programului de lucru și/sau acordarea perioadelor de odihnă săptămânale în alte zile decât sâmbăta și duminica, flexibilitate în stabilirea schimburilor, acordarea cumulativă a perioadelor de odihnă, flexibilitate în calcularea și notificarea autorităților despre munca de noapte, extinderea posibilității de a lucra în timpul sărbătorilor legale în zone critice pentru a asigura continuitatea activității și flexibilitate în acordarea concediilor.

De asemenea, pentru a impulsiona cererea, FPPG propune acordarea de subvenții de stat pentru pentru produse principale, utilități și combustibili.

Acestea “sunt necesare, deoarece acestea se transpun pozitiv, ulterior într-o creștere economică totală, prin potențialul de investiții recuperat al operatorilor, deoarece cererea populației va crește”, susține patronatul.

Christina Verchere, CEO-ul uneia dintre companiile membre ale patronatului, OMV Petrom, anticipa că măsurile de carantinare a economiei și populației vor conduce la o reducere abruptă a cererii de carburanți de 45% în trimestrul al doilea, comparativ cu perioada similară a anului trecut, după ce la finalul lunii martie cererea s-a micșorat cu 30%. În ceea ce privește evoluția anuală a cererii de gaze și electricitate, Verchere estima o reducere a cererii anuale de 10-20%, respectiv 5-10%.

La rândul său, directorul general al Romgaz, Adrian Volintiru, a confirmat, pentru Profit.ro, că pusă în fața prăbușirii cererii, compania a fost nevoită să-și reducă producția cu 2% în primul trimestru și cu 15% în aprilie.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
gaze
patronat
criza
salariati
reduceri
salarii
cerere