Guvernul a pregătit ultima rectificare bugetară: Deficitul scade, iar veniturile cresc... ușor. Crește și gradul de îndatorare a Primăriei Capitalei

Guvernul a pregătit ultima rectificare bugetară: Deficitul scade, iar veniturile cresc... ușor. Crește și gradul de îndatorare a Primăriei Capitalei
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 nov 2022

Guvernul anunță că a finalizat analiza pentru ultima rectificare bugetară din acest an, care va fi pozitivă și are în vedere o creștere a veniturilor bugetului general consolidat cu 500 milioane lei. Deficitul bugetar este prevăzut totodată la 5,74%, sub ținta de 5,84% pentru tot anul.

Potrivit celor mai recente date publicate de Comisia de Prognoză, PIB pentru anul 2022 a fost reviziit la 1396,2 miliarde lei, ceea ce înseamnă că 5,74% deficit reprezetintă 80,14 miliarde lei, sumă prevăzută și la rectificarea din vară, conform datelor Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Rectificarea asigură toate sumele necesare pentru plata drepturilor salariale și a celor din sfera asistenței sociale, precum și pentru buna funcționare a tuturor instituțiilor publice, până la sfârșitul anului, asigură Guvernul.

Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
LEGE Clarificare legislativă în Codul fiscal: Condițiile de îndeplinit pentru locuințele cu o cotă a TVA de 5% CITEȘTE ȘI LEGE Clarificare legislativă în Codul fiscal: Condițiile de îndeplinit pentru locuințele cu o cotă a TVA de 5%

Totodată, Guvernul anunță că s-a decis crearea cadrului legal pentru creșterea gradului de îndatorare a Primăriei Capitalei, pentru a permite plata serviciilor de transport, distribuție și furnizarea energiei termice pentru populație în sistem centralizat.

Premierul Nicolae Ciucă declarase anterior că nu sunt bani la buget pentru a-i da lui Nicușor Dan ca să plătească datoriile Termoenergetica, iar primarul general trebuia să rezolve până acum problema termiei în București.

Eurostat: România, cea mai mare creștere economică din UE în trimestrul al treilea. Economia UE a încetinit puternic CITEȘTE ȘI Eurostat: România, cea mai mare creștere economică din UE în trimestrul al treilea. Economia UE a încetinit puternic

Executivul mai arată că va continua procesul de elaborare a proiectului de buget pentru anul viitor, astfel încât aprobarea acestuia să poată avea loc în prima jumătate a lunii decembrie.

Guvernul a avut în primele 9 luni ale anului un deficit - diferența dintre veniturile mai mici și cheltuielile mai mari - de 41,7 miliarde de lei, în scădere ușoară față de cel de 44,29 miliarde lei înregistrat la aceeași perioadă a anului trecut. Exprimat ca procent din Produsul Intern Brut (PIB), deficitul bugetar a înregistrat o scădere cu 0,71 puncte procentuale pe primele nouă luni ale anului 2022 față de aceeași perioadă a anului 2021, de la 3,75% din PIB la 3,04% din PIB. Veniturile au crescut cu 22,6%, ca urmare a majorării încasărilor din TVA, din energie, contribuțiilor de asigurări și impozitului pe profit, dar și a altor taxe, cum ar fi impozitul pe dividende, unde firmele s-au grăbit să distribuie trimestrial dividendele pentru 2022, astfel încât să evite pe cât posibil majorarea impozitului de la 5% la 8% anul următor.

viewscnt
Afla mai multe despre
guvern
rectificare
ultima
deficit
venituri