Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a scăzut în luna august până la 2,4%, de la un nivel de 2,8% în iulie.
România este, pentru a șasea lună la rând, țara cu cea mai ridicată inflație din blocul comunitar, cu un avans anual al prețurilor de 5,3%, arată datele publicate, miercuri, de Eurostat, transmite Agerpres.

21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
În luna august, țările membre UE cu cele mai scăzute rate anuale ale inflației au fost Lituania (0,8%) și Letonia (0,9%). La polul opus, țările membre UE cu cele mai ridicate rate ale inflației au fost România (5,3%), Belgia (4,3%) și Polonia (4%).
Un alt indicator care, pe lângă prețurile la energie și alimente, exclude și prețurile la țigări și alcool, a scăzut ușor, de la 2,9%, până la 2,8%. Inflația de bază este indicatorul urmărit cu atenție de către BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.
Luna trecută, rata anuală a inflației a coborât, în luna august 2024, la 5,1%, de la 5,42% în iulie, în condițiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 4,25%, cele nealimentare cu 4,35%, iar serviciile cu 8,60%.
Banca Națională a României (BNR) a revizuit în scădere, la 4%, de la 4,9% anterior, prognoza de inflație pentru finalul anului 2024 și anticipează că aceasta va ajunge la 3,4% la sfârșitul lui 2025, potrivit datelor prezentate în august de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.