Rezultate record la companiile controlate de stat. Statul așteaptă acum dividende de aproape 10 miliarde de lei

Rezultate record la companiile controlate de stat. Statul așteaptă acum dividende de aproape 10 miliarde de lei
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 3 iul 2023

Companiile controlate de Guvern au raportat un profit brut record pentru anul trecut, cu 245% mai mare față de cel obținut pentru anul 2021, arată datele analizate de Profit.ro. Rezultatul, de 17,89 miliarde lei, a fost influențat puternic de prețurile mari la energie, care au condus la câștiguri record pentru companiile din domeniu. Statul controlează companii importante din domeniu, cum ar fi Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, astfel că a fost unul dintre principalii beneficiari.

Cele 201 companii pe care le controlează Guvernul, integral sau cu participații majoritare, au obținut 17,89 miliarde de lei pentru anul 2022, datele fiind calculate în urma depunerii situațiilor financiare anuale pentru anul trecut. Pentru 2021, companiile din subordinea Guvernului au anunțat un rezultat brut de 5,18 miliarde lei.

Urmărește-ne și pe Google News

Veniturile totale ale acestor companii s-au situat la 92,43 miliarde de lei, o sumă impresionantă față de 62,58 miliarde lei în 2021. Cele 201 companii au 163.258 angajați.

Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
ULTIMA ORĂ Guvernul a aprobat limitarea adaosurilor comerciale la 14 alimente. LISTA produselor la care vor fi tăiate prețurile pentru 3 luni. Ciolacu a mulțumit retailerilor CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Guvernul a aprobat limitarea adaosurilor comerciale la 14 alimente. LISTA produselor la care vor fi tăiate prețurile pentru 3 luni. Ciolacu a mulțumit retailerilor

În timp ce companiile mari de stat au beneficiat de prețurile mari din energie și au avut un profit excepțional, cele 999 de companii aflate în subordinea autorităților locale, mai mici și fără a beneficia de evoluțiile din energie, au avut un rezultat brut de 33,42 milioane lei, o sumă mică, dar mult mai bună față de un rezultat brut negativ de 230,98 milioane lei în 2021.

Profit.ro a prezentat recent date privind evoluția companiilor de stat în primul trimestru. Rezultatele anuale sunt disponibile mereu cu întârziere față de cele trimestriale, ca urmare a termenelor de transmitere a situațiilor financiare anuale.

Situația companiilor de stat pentru 2022

Rezultate record la companiile controlate de stat. Statul așteaptă acum dividende de aproape 10 miliarde de lei

Dividende de 9,7 miliarde de lei la buget

Prin Legea bugetului de stat pe anul 2023 au fost prevăzute venituri din dividende/vărsăminte la bugetul de stat reprezentând 90% din profitul net aferent exercițiului financiar 2022 al societăților naționale, companiilor naționale și societăților cu capital integral sau majoritar de stat, precum și al regiilorautonome.

Colectarea dividendelor de la societățile naționale, companiile naționale și societățile cu capital integral sau majoritar de stat, precum și vărsămintele de la regiile autonome din majorarea procentului de repartizare a dividendelor/vărsămintelor, reprezintă în construcția bugetară pentru acest an 0,6% din PIB, 9,7 miliarde lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
companii
companii de stat
profit companii de stat
guvern