Șefa FMI nu este îngrijorată din cauza fluctuațiilor din piețele financiare, dar insistă ca guvernele să implementeze reforme pentru a preveni alte crize

Șefa FMI nu este îngrijorată din cauza fluctuațiilor din piețele financiare, dar insistă ca guvernele să implementeze reforme pentru a preveni alte crize
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 11 feb 2018

Fluctuațiile abrupte de preț din piețele financiare înregistrate în ultimele zile nu reprezintă un motiv de îngrijorare, în condițiile în care economiile cresc puternic, însă este nevoie de reforme pentru a ține la distanță eventuale noi crize, potrivit directorului general al Fondului Monetar Internațional (FMI).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

În plus, economiile din întreaga lume sunt susținute și de faptul că au la dispoziție finanțări multiple pe care le pot accesa oricând, a spus Christine Lagarde duminică, în timpul unei conferințe pe tema afacerilor globale și a tendințelor sociale desfășurată la Dubai.

“Sunt cumpănit optimistă, având în vedere peisajul actual, însă nu putem să nu facem nimic și să așteptăm ca expansiunea (economică) să continue normal. Nu trag un semnal de alarmă, ci unul de încurajare puternică și de atenționare”, a spus șefa FMI, citată de Reuters.

GRAFIC BNR: Cât costau pâinea, oul, laptele și untul în 1900 în București, Paris și orașele din America și cât costă acum CITEȘTE ȘI GRAFIC BNR: Cât costau pâinea, oul, laptele și untul în 1900 în București, Paris și orașele din America și cât costă acum

Piețele globale de acțiuni au suferit fluctuații însemnate la nivelul prețurilor săptămâna trecută, indicele american S&P 500 înregistrând un declin de aproape 5,2%, cea mai amplă corecție săptămânala începând cu ianuarie 2016. Volatilitatea a fost alimentată, în principal, de temerile privind accelerarea inflației în SUA și creșterea dobânzilor bancare.

Lagarde a reiterat estimările FMI legate de evoluția economiei mondiale, care este preconizată să crească cu 3,9% în 2018 și să mențină ritmul și în 2019. Ritmul de creștere este foarte bun pentru implementarea reformelor necesare pentru a preîntâmpina o eventuală criză, a adăugat ea.

Directorul FMI nu a specificat ce fel de reforme are în vedere, spunând doar că autoritățile guvernamentale trebuie să treacă la reglementarea activităților, și nu a companilor și instituțiilor.

“Este nevoie să anticipăm unde se va produce următoarea criză. În sectorul activităților de creditare nereglementate, sau va fi declanșată de criptomonede?”, s-a întrebat Lagarde.

viewscnt
Afla mai multe despre
christine lagarde
fmi
piete financiare
criza
criptomonede