Companiile europene trag semnalul de alarmă în privința tarifelor impuse de SUA, în contextul negocierilor tensionate dintre UE și administrația Trump.
Oficialii europeni se grăbesc să ajungă la un acord comercial cu administrația Trump, în timp ce tot mai multe companii din regiune semnalează pierderi semnificative, chiar înainte ca noile tarife anunțate de SUA să intre în vigoare, relatează CNBC, preluată de News.ro.
Președintele american Donald Trump a declarat la începutul lunii iulie că va impune un tarif de 30% pentru toate bunurile importate din Uniunea Europeană, începând cu 1 august. Deși negocierile dintre Bruxelles și Washington continuă, un acord comercial nu a fost încă finalizat. Între timp, UE pregătește măsuri de retorsiune în cazul în care SUA vor pune în aplicare aceste taxe.

Producătorii europeni de automobile se confruntă deja cu efectele tarifelor americane impuse în aprilie, de 25%, care au dus costul total al taxelor vamale pentru vehiculele din UE la 27,5%. Acum, SUA amenință cu o majorare la 30%.
Volkswagen a raportat o creștere a costurilor de 1,3 miliarde de euro doar în prima jumătate a anului, ca urmare a tarifelor. Profitul operațional pe trimestrul al doilea a scăzut considerabil, iar compania și-a redus estimările pentru întregul an.

Stellantis, care deține mărci precum Dodge, Peugeot, Fiat și Chrysler, a avertizat deja că se așteaptă la pierderi de 2,3 miliarde de euro în primul semestru, din care 300 de milioane doar din taxe și ajustări de producție.
Volvo Cars a înregistrat la rândul său o scădere accentuată a profitului operațional, iar producătorul german de articole sportive Puma a anunțat că va înregistra pierderi în 2025, invocând scăderea vânzărilor din cauza politicilor comerciale americane.
Producătorii de băuturi și tehnologie, afectați la rândul lor
Remy Cointreau, producătorul francez de băuturi fine, și-a revizuit în creștere estimarea privind impactul tarifelor din SUA, de la 25 milioane euro la 35 milioane euro pentru anul fiscal 2025–2026.
Nokia a anunțat marți o reducere a prognozei de profit operațional pentru 2025, de la 1,9–2,4 miliarde euro la 1,6–2,1 miliarde euro, invocând impactul cursului valutar și tarifele americane, estimate între 50 și 80 milioane euro (aproximativ 94 milioane dolari).

Producătorul german de camioane Traton a redus și el așteptările privind vânzările și veniturile pentru acest an, citând scăderea cererii pe piața nord-americană și incertitudinea legată de o posibilă majorare a tarifelor la 50% pentru importurile din Brazilia și 30% pentru cele din UE.
Estimări incerte și presiuni crescânde
Unele companii, precum Thales (Franța), și-au bazat estimările pe ipoteza unor tarife moderate de 10% din partea UE și 25% din partea Mexicului, dar și pe absența unor noi perturbări geopolitice. Or, acest scenariu pare din ce în ce mai incert, în contextul escaladării conflictului tarifar.
Potrivit analiștilor Citi, există indicii că unii exportatori europeni absorb momentan impactul tarifelor fără a crește prețurile pentru consumatorii interni. Aceștia avertizează însă că efectele potențiale asupra inflației vor fi dezinflaționiste, în special pe fondul aprecierii rapide a euro și al ieftinirii importurilor din China. Citi estimează acum o inflație de 0% pentru bunurile de bază în zona euro în anul 2026, ca urmare a acestor factori combinați.