EXCLUSIV Soarta firmei care asigură militarii români se decide peste două zile. Salvarea poate veni în ultima clipă

EXCLUSIV Soarta firmei care asigură militarii români se decide peste două zile. Salvarea poate veni în ultima clipă
Şerban Buşcu
Şerban Buşcu
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 14 iun 2016

Banca de investiții Bandenia PLC a depus, printr-un cabinet de avocatură din România, un set de documente prin care solicită Autorității de Supraveghere Financiară să îi aprobe intrarea ca acționar direct la Forte Asigurări. Decizia vine în ultimul moment în condițiile în care Consiliul ASF va lua în discuție, la ședința de joi, ridicarea licenței și introducerea în faliment a fostei companii de asigurări a familiei Păunescu.  

Bandenia se angajează să majoreze capitalul Forte cu 12 milioane de euro, în două etape. Imediat după ce va intra ca acționar direct, Bandenia promite că va aduce 7 milioane de euro pentru ca, ulterior, să efectueze o nouă majorare în valoare de 5 milioane de euro.

Urmărește-ne și pe Google News

Până acum, societatea financiară nu a depus niciun document care să garanteze îndeplinirea obligațiilor, însă surse apropiate societății arată că acționarii acesteia ar putea veni săptămâna aceasta cu o scrisoare de garanție din partea unei bănci.
  
Cei nouă membrii ai Consiliului ASF vor vota joi, în baza unei note interne, dacă ridică licența și introduc în faliment societatea Forte sau dacă mai acordă timp pentru analiza documentației depuse de Bandenia și pentru o viitoare majorare de capital.

Sursele Profit.ro spun că datoriile totale ale Forte Asigurări nu depășesc în acest moment 2 milioane de euro, deși compania a încetat să mai plătească daune de câteva luni din cauză că este total decapitalizată. În portofoliul Forte există chiar și daune mai vechi de un an și jumătate.

Dacă Bandenia PLC se dovedește însă un investitor cu intenții serioase, cei 12 milioane de euro ar salva compania al cărei capital social nu depășește în prezent 8 milioane de euro. O altă condiție, spun sursele Profit.ro, este ca proveniența banilor să fie una transparentă, întrucât o majorare de capital ar presupune inclusiv un aviz de la alte instituții ale statului, cum este Oficiul pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor.

Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

De altfel, verificările preliminare arată că Bandenia nu este tocmai tipul de investitor strategic căutat, în general, de ASF. Firma, care se prezintă ca o bancă, ar fi, spun sursele Profit.ro, o societate de intermediere financiară ai cărei investitori nu sunt foarte ușor de identificat. Cu toate acestea, prezentarea unor garanții certe în ceea ce privește majorarea de capital ar avea un rol decisiv.
 
Fostul acționar al Forte, societatea LGS Holding, condusă la vedere de doi cetățeni italieni și având sediul central la Londra, a încetat să mai sprijine activitatea Forte încă de acum un an și jumătate. Mai mult decât atât, LGS este acuzată că a avut un rol semnificativ în prăbușirea firmei de asigurări.

Atât un control al ASF, cât și o plângere depusă la Parchet de către Bandenia PLC arată că LGS a scos bani din conturile Forte și i-a direcționat către alte afaceri pe care le controlează.

LGS Holding, acționarul majoritar al Forte, a fost preluat de către Bandenia PLC în urmă cu un an și jumătate. În prezent, acționarii celor două entități se află în conflict, acuzându-se reciproc de faptul că nu și-au ținut angajamentele financiare și că au devalizat Forte. Sursele Profit.ro spun că acest conflict a ajuns  și la ASF.

Contracte cu statul pentru fosta firmă a familiei lui George Constantin Păunescu

Deși este o companie de dimensiuni reduse și a trecut prin mai multe perioade de criză, Forte a reușit de-a lungul timpului să câștige mai multe contracte cu instituții publice. Ultimele două chiar la finalul anului trecut. Forte asigură, alături de Asirom, militarii români care operează pe câmpurile de luptă din afara țării. Aceeași firmă asigură CASCO automobilele aflate în folosința companiei Romgaz. Despre cele două contracte Profit.ro a scris în premieră.

Până la finele anului 2012, societatea Forte a fost controlată de o firmă a familiei lui George Constantin Păunescu ( Compania Hotelieră Intercontinental SA) și o societate de investiții din Elveția, Finmacht, care este prezentă, de asemenea, în multe dintre afacerile familiei Păunescu din media, finanțe, turism și industrie.

EXCLUSIV Prima excepție de neconstituționalitate ridicată de bănci pe Legea dării în plată a fost trimisă la CC CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Prima excepție de neconstituționalitate ridicată de bănci pe Legea dării în plată a fost trimisă la CC


Ulterior, Finmacht a preluat acțiunile deținute la Forte de Compania Hotelieră Intercontinental și a făcut loc, treptat, firmei LGS Holding.

LGS a preluat aproape complet controlul Forte (99,97% din acțiuni) la începutul lui 2013 în urma a două majorări de capital în valoare de câte 500.000 de euro. Potrivit unui document al Consiliului Național al Audiovizualului, Forte este și în prezent acționar indirect la unul dintre posturile de radio deținute de grupul media al familiei Păunescu.

Înainte să se numească Forte Asigurări, compania a purtat denumirea de Institutul Român de Asigurări (IRASIG). Societatea a fost înființată în 1996 și relansată în 2008 când la conducere a fost adusă fosta echipă din fruntea Generali România, inclusiv CEO-ul Guglielmo Frinzi. La vremea aceea se vorbea inclusiv despre intenția firmei controlate de Bobby Păunescu de a vinde asigurări românilor din Italia.

În 2009, societatea și-a schimbat numele în Forte Asigurări. Cu excepția Monitorului Oficial, niciun document sau text jurnalistic existent în variantă electronică nu consemnează ieșirea vechilor acționari și intrarea la Forte a LGS Holding. Rapoarte ale Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor notează doar schimbarea denumirii.

Demisie în bloc

Toți membrii Directoratului companiei, sancționată în noiembrie 2014 cu interzicerea activității pe segmentul asigurări de garanții, și-au depus demisia la finele lunii februarie 2015 “din motive obiective și independente de voința noastră”, se arată într-o scrisoare transmisă Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). Directoratul companiei era asigurat de Gabriel Vasile Oltean – președinte și director general, Marin Dragomir – membru și director financiar și Petre Sufragiu – membru și director de operațiuni.

Cei trei au notificat Consiliul de Supraveghere al asigurătorului și au solicitat desemnarea persoanei/persoanelor care va/vor asigura conducerea interimară a societății până la nominalizarea și aprobarea noilor membri ai conducerii executive de către ASF.

De asemenea, foștii directori executivi au cerut notificarea ASF în legătură cu “situația existentă”, precum și asigurarea condițiilor de descărcare de gestiune a persoanelor care au încetat sau urmează să înceteze mandatul.

“Până în acest moment nu am primit nici un răspuns (din partea Consiliului de supraveghere al Forte Asigurări - n.r.), drept pentru care dorim să vă semnalăm situația extrem de delicată a Forte Asigurări și să vă informăm că suntem la dispoziția ASF pentru o discuție, a prezenta demisiile noastre și, bineînțeles, un raport de activitate în vederea descărcării de gestiune a întregului directorat Forte Asigurări”, se arată într-o scrisoare semnată de Gabriel Oltean și adresată ASF.

Forte Asigurări a fost una dintre societățile înregistrate în România care au vândut asigurări de garanție pentru diverse lucrări finanțate de organisme ale statului italian. În 2014, când ASF a luat decizia să interzică Forte să mai subscrie pe segmentul asigurărilor de garanții (clasa XV), aproximativ jumătate din primele brute ale societății veneau din această afacere.

Și alte firme din România, cum ar fi Onix, LIG sau City Insurance au avut peridoade în care s-au expus masiv pe Italia. Profit.ro a scris despre problemele pe care acționarii acdestor firme sau societățile în sine le-au întâmpinat de-a lungul timpului, unele dintre acestea fiind de natură penală. 

viewscnt
Afla mai multe despre
forte
faliment forte
asigurator militari
paunescu