Deloitte: Cheltuielile cluburilor britanice de fotbal, declin în ianuarie. Transferul românului Radu Drăgușin la Tottenham Hotspur de la Genoa, pentru 25 milioane lire sterline, cel mai mare contract semnat

Deloitte: Cheltuielile cluburilor britanice de fotbal, declin în ianuarie. Transferul românului Radu Drăgușin la Tottenham Hotspur de la Genoa, pentru 25 milioane lire sterline, cel mai mare contract semnat
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 feb 2024

Cheltuielile cluburilor de fotbal din campionatul britanic Premier League s-au redus cu 715 milioane de lire sterline (912,27 milioane de euro) în fereastra de transferuri din luna ianuarie, comparativ cu anul precedent, până la cel mai redus nivel din ultimii trei ani, potrivit unei analize realizate de Deloitte, divizia Sports Business Group.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Cluburile de top din Anglia au cheltuit împreună circa 100 milioane de lire sterline în ianuarie, în scădere cu 88% față de perioada similară din 2023, arată analiza Deloitte, citată de Bloomberg. Aceasta atribuie scăderea unei abordări mai prudente a cluburilor, după ce au cheltuit masiv în sezonul care s-a încheiat, dar și îngrijorărilor față de potențiale sancțiuni la care s-ar expune dacă nu ar reuși să se conformeze regulilor de profit și sustenabilitate ale ligii (PRS).

Regulile PRS au fost introduse în 2013 pentru a împiedica cluburile deținute de proprietari foarte bogați să cheltuiască sume enorme de bani pe jucători, pe care nu și le-ar permite alte cluburi. Concret, cluburile pot cheltui cel mult 105 milioane de lire sterline într-o perioadă de trei ani.

FOTO Michael Jordan doboară un nou record la vânzarea de ghete purtate în meciuri celebre CITEȘTE ȘI FOTO Michael Jordan doboară un nou record la vânzarea de ghete purtate în meciuri celebre

Clubul Everton a fost sancționat cu 10 puncte la începutul sezonului pentru depășirea limitelor PRS, decizie pe care a contestat-o, după o altă sancțiune primită luna trecută, împreună cu Nottingham Forest, pentru altă încălcare a regulilor.

Și Manchester City a fost acuzată de numeroase încălcări ale refulilor financiare de când a fost cumpărat, în 2008, de City Football Group din Abu Dhabi.
Suma totală de 100 de milioane de lire sterline cheltuită de cluburi în fereastra de transferuri din ianuarie este cea mai mica din ianuarie 2021, perioadă afectată de restricțiile COVID, când în ligă nu se cheltuiseră decât 70 milioane de lire sterline.

Tottenham Hotspur a marcat cel mai mare contract semnat, aducându-l pe apărătorul Radu Dragusin de la Genoa (Italia), pentru 25 milioane lire sterline.
În ciuda declinului recent, cluburile însumează totuși 2,5 miliarde de lire sterline cheltuite în cele două ferestre de transferuri ale sezonului, aducând în sezonul 2023-2024 al doilea cel mai mare nivel consemnat până acum, după recordul sezonului precedent.

"După ce au spart recordurile în ultimele trei ferestre de transfer, cheltuielile cluburilor din Premier League au scăzut în ianuarie", spune Tim Bridge, lead partner la Deloitte's Sports Business Group.

În cazul altor ligi europene de fotbal, cheltuielile au crescut cu 80%, la 455 milioane de euro, de la 255 milioane euro anul trecut. Lider la cheltuieli a fost liga franceză, cu 190 milioane de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
premier league
cheltuieli
transferuri
deloitte
radu dragusin
tottenham hotspur