Numărul cazurilor de cancer la persoanele tinere au crescut brusc la nivel global. Care sunt recomandările experților în ceea ce privește prevenția

Numărul cazurilor de cancer la persoanele tinere au crescut brusc la nivel global. Care sunt recomandările experților în ceea ce privește prevenția
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 apr 2024

Numărul cazurilor de cancer în rândul tinerilor au crescut brusc, manifestând tendințe îngrijorătoare la nivel mondial. Specialiști în domeniul medical spun că există măsuri de prevenție care pot fi luate pentru a diminua riscurile de cancer și alte boli care pun viața în pericol, având un risc major de deces.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Cancerele cu debut precoce, definite ca fiind cazurile diagnosticate la persoane sub 50 de ani, au crescut la nivel global cu un procent uluitor de 79%, potrivit News.ro.

În Statele Unite, Societatea Americană de Cancer a raportat că datele demografice ale pacienților cu cancer se deplasează din ce în ce mai mult de la persoanele în vârstă la persoanele de vârstă mijlocie.

În timp ce adulții cu vârsta peste 50 de ani au înregistrat o scădere a incidenței globale a cancerului din 1995 până în 2020, s-a înregistrat o creștere notabilă în cazul persoanelor mai tinere de 50 de ani.

De ce tinerii se îmbolnăvesc de cancere la rate mai mari? Înseamnă că oamenii ar trebui să înceapă să depisteze cancerul la vârste mai tinere? Cine ar trebui să fie cel mai îngrijorat? Și ce măsuri preventive ar trebui să ia în considerare persoanele mai tinere?

Expertul CNN în domeniul sănătății, dr. Leana Wen. Wen este medic de urgență și profesor asociat adjunct la Universitatea George Washington, oferă câteva lămuriri într-un recent interviu.

Care sunt cele mai mortale tipuri de cancer la persoanele tinere

Dr. Leana Wen: Tipurile de cancer cu debut precoce care provoacă cel mai mare număr de decese și cea mai mare povară la nivel global sunt cancerul de sân; cancerul de trahee, bronhii și plămâni; și cancerul de stomac și colorectal, potrivit unui studiu 2023 publicat în revista BMJ Oncology.

Măsuri vaste de raționalizare a apei potabile în capitala Columbiei. Rezervoarele de apă sunt la cel mai scăzut nivel de când au fost înființate, în ani 1980 CITEȘTE ȘI Măsuri vaste de raționalizare a apei potabile în capitala Columbiei. Rezervoarele de apă sunt la cel mai scăzut nivel de când au fost înființate, în ani 1980

Acestea sunt statistici similare pentru populațiile mai în vârstă. În Statele Unite, cancerul pulmonar, cancerul colorectal, cancerul pancreatic și cancerul de sân sunt cele patru cauze principale ale deceselor cauzate de cancer.

Un raport al Societății Americane de Cancer a evidențiat în special cancerul colorectal, care este acum principala cauză de deces prin cancer la bărbații mai tineri de 50 de ani și a doua la femeile sub 50 de ani.

De ce crește numărul cazurilor de cancer la persoanele sub 50 de ani

Dr. Wen: Există o serie de ipoteze. Unii cercetători indică rata tot mai mare a obezității din ultimele decenii, care este asociată cu riscul de apariție timpurie a cancerului.

Schimbarea obiceiurilor alimentare, mai exact creșterea consumului de alimente ultraprocesate, și sedentarismul sunt, de asemenea, asociate cu rate mai mari de cancer.

Alții speculează că ar putea fi în joc factori de mediu, cum ar fi substanțele cancerigene eliberate în aer, apă și alimente.

Ar trebui ca oamenii să înceapă depistarea cancerului la vârste mai tinere?

Dr. Wen: Aceasta este o întrebare complexă la care cel mai bun răspuns ar fi analiza recomandările pentru populație față de cele pentru individ.

Orientările din partea marilor organizații medicale și a organismelor federale de elaborare a politicilor se bazează pe ceea ce se recomandă pentru persoanele cu risc mediu. Majoritatea oamenilor ar trebui să urmeze aceste recomandări.

Sanofi își va restructura operațiunile comerciale din SUA pentru vaccinurile sale și va reduce numărul angajaților CITEȘTE ȘI Sanofi își va restructura operațiunile comerciale din SUA pentru vaccinurile sale și va reduce numărul angajaților

De exemplu, în Statele Unite, US Preventive Services Task Force recomandă ca oamenii să înceapă screening-ul pentru cancerul de colon la vârsta de 45 de ani.

De asemenea, grupul operativ a emis un proiect de recomandare ca femeile să înceapă să facă mamografii la vârsta de 40 de ani.

Ambele revizuiri reprezintă modificări ale ghidurilor. Înainte de 2021, oamenii erau sfătuiți să înceapă screeningul pentru cancerul de colon la vârsta de 50 de ani. Modificarea privind mamogramele a fost propusă abia anul trecut și nu a fost finalizată. Înainte de această recomandare, îndrumarea era ca majoritatea femeilor să înceapă mamografiile la vârsta de 50 de ani.

Este posibil ca cele cu antecedente familiale de cancer de sân să trebuiască să înceapă mamografiile la o vârstă mai timpurie.

Astfel de orientări vor continua să fie revizuite. Cercetătorii vor lua în considerare factori precum schimbările demografice și eficiența instrumentelor de screening.

Persoanele care prezintă un risc mediu ar trebui să urmeze recomandările existente, un motiv în plus  pentru care ar trebui să se asigure că își fac un control de sănătate anual. Acela este momentul în care se pot trece în revistă toate testele pe care trebuie să le facă, care includ screening-ul pentru cancer.

GPT-4 face concurență medicilor oftalmologi CITEȘTE ȘI GPT-4 face concurență medicilor oftalmologi

Ei pot discuta cu medicul de familie sau cu un specialist dacă situația lor medicală personală îi expune la un risc mai mare în comparație cu media. Aceasta este o componentă foarte importantă, deoarece acești factori vor determina dacă trebuie să înceapă controalele de screening la o vârstă mai devreme decât orientările generale.

De exemplu, dacă o femeie are o soră, o mamă sau o altă rudă de gradul întâi cu cancer de sân, ea însăși are un risc mediu dublu de cancer de sân.

Cineva care are două rude de gradul întâi are o creștere de cinci ori mai mare a incidenței cancerului de sân față de medie.

Este esențial ca oamenii să își cunoască istoricul familial, deoarece medicul lor le-ar putea recomanda pași suplimentari de urmat, cum ar fi testarea genetică. De asemenea, ar putea fi nevoie să înceapă mamografiile sau alte teste de screening la o vârstă mai timpurie.

În mod similar, o persoană care are o rudă de gradul întâi cu antecedente de cancer de colon ar trebui, de asemenea, să vorbească cu medicul său despre începerea testelor de screening pentru cancerul de colon mai devreme decât vârsta general recomandată.

Alte persoane care pot avea nevoie de o colonoscopie mai devreme sunt cei care suferă de boli inflamatorii intestinale, cum ar fi boala Crohn, sau de anumite afecțiuni genetice moștenite.

Google, dată în judecată de medici și dentiști CITEȘTE ȘI Google, dată în judecată de medici și dentiști

Dr. Wen spune că toată lumea ar trebui să vorbească cu medicul în fiecare an despre depistarea cancerului și ar trebui să se asigure că își fac analizele care le sunt recomandate.

Una din 3 persoane care sunt eligibile pentru depistarea cancerului de colon nu a beneficiat niciodată de examene de screening, potrivit American Cancer Society.

Și până la 59% dintre femei renunță la mamografia anuală, potrivit unor sondaje.

Oamenii pot sări peste aceste teste din mai multe motive spune medicul american, fie că sunt ocupați cu munca și cu responsabilitățile de îngrijire a familiei, sau s-ar putea să nu aibă un furnizor de îngrijire primară sau să se confrunte cu alte bariere în calea accesului la îngrijire. Și s-ar putea să creadă că nu au nevoie de aceste teste pentru că sunt tineri, sănătoși și se simt foarte bine.

Dar statisticile surprinzătoare privind creșterea numărului de cazuri de cancer la persoanele tinere ar trebui să fie un apel la acțiune.

Măsurile pe care tinerii le pot lua pentru a-și reduce riscul de cancer

Multe cancere sunt asimptomatice în stadii incipiente. De aceea este nevoie de screening: pentru a detecta aceste cancere înainte ca ele să se răspândească.

Tratamentul poate fi curativ dacă cancerele sunt depistate la timp, spune dr. Wen care are și câteva recomandări pentru persoanele tinere.

„Este esențial ca oamenii să își cunoască riscurile”, spune ea. Mai exact, trebuie să știe care este istoricul lor familial și dacă au alte afecțiuni medicale sau factori legați de stilul de viață care le cresc riscul de cancer cu debut precoce.

Succes în testele preclinice pentru un medicament unic, eficient împotriva infecțiilor rezistente la antibiotice CITEȘTE ȘI Succes în testele preclinice pentru un medicament unic, eficient împotriva infecțiilor rezistente la antibiotice

Toată lumea ar trebui să încerce să își afle istoricul familial de cancer. Există rude de gradul întâi care au avut cancere? Să-și cunoască propriul istoric medical și să-și întrebe medicul dacă o anumită afecțiune le poate crește riscul de cancer. De asemenea, nu uitați să menționați toți factorii legați de stilul de viață, inclusiv fumatul, consumul de alcool, obiceiurile alimentare și activitatea fizică, avertizează medicul.

Fumatul și consumul mare de alcool sunt factori de risc majori, spune dr. Wen. Renunțarea la fumat și reducerea consumului de alcool sunt pași importanți. Doar unul sau două minute de exerciții fizice viguroase pe zi pot reduce riscul de cancer, la fel ca și reducerea alimentelor ultraprocesate.

De asemenea, este important de reținut că aceste modificări ale stilului de viață nu numai că reduc riscul de cancer, ci sunt aceleași care reduc probabilitatea de boli de inimă și de deces prematur.

viewscnt
Afla mai multe despre
cancer