Ordin la CFR: Salariații care cer dobânzi la salarii din instanță primite eșalonat subminează compania și economia, să fie prelucrați!

Ordin la CFR: Salariații care cer dobânzi la salarii din instanță primite eșalonat subminează compania și economia, să fie prelucrați!

Sursa foto: Agerpres

Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 28 oct 2015

Salariații CFR București au fost avertizați să nu mai ceară să li se achite dobânzi pentru drepturile salariale achitate eșalonat pe mai mulți ani pe baza titlurilor executorii ale instanței, în baza unei decizii a Înaltei Curți, cu argumentul că astfel subminează activitatea CFR și a economiei naționale. Șefilor li s-a cerut să își "prelucreze" angajații și să-i atenționeze că pot răspunde material, disciplinar și penal.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Subminarea economiei naționale a fost eliminată, însă, din noul Cod Penal ca infracțiune.

Solicitarea este argumentată de către reprezentanții companiei CFR, contactați de Profit.ro, prin faptul că au existat cazuri în care salariați și-au recuperat banii câștigați în instanță, dar au cerut a doua oară executarea silită a societății pentru sume calculate în baza deciziei ICCJ, privind plata și a dobânzilor la sumele câștigate în instanță, dar primite eșalonat, deși această decizie este aplicabilă, potrivit companiei, doar funcționarilor publici.

Avertismentul către salariați a fost transmis, printr-o dispoziție emisă de directorul Companiei Naționale CFR - Sucursala Regională Căi Ferate București, către toate stațiile, unitățile și subunitățile de pe raza Sucursalei Regionale Căi Ferate București.

"Salariații care deja au recuperat sumele aferente hotărârilor judecătorești prin executarea silită a societății și care vor continua să ceară (sau deja au cerut) executarea silită și pentru sumele rezultate din aplicarea Deciziei 2/2104 (2014-n.r.) pronunțată de ICCJ în R.I.L. se fac vinovați de subminarea activității C.N. C.F. CFR S.A. și implicit a economiei naționale. Începând cu data imediată, șefii tuturor subunităților au obligația de a prelucra salariații din subordine cu privire la riscurile la care se expun prin executarea silită a societății pentru sumele rezultate din aplicarea Deciziei 2/2014 pronunțată de ICCJ în R.I.L., suplimentar sumelor deja recuperate prin executarea silită a hotărârilor judecătorești", este scris în document.

Salariații mai sunt avertizați că, dacă nu se vor conforma acestei dispoziții, vor răspunde material, disciplinar și penal.

Dispoziția, emisă pe 7 octombrie, intră în vigoare la data emiterii și produce efecte până la data revocării exprese a acesteia.

Documentul relevă că a fost emis de către directorul Companiei Naționale CFR - Sucursala Regională Căi Ferate București, dar prezintă, la finalul textului, numele șefului Diviziei Trafic, Cristian Ungurean.

Contactat de Profit.ro, acesta a afirmat că numele său a apărut pe document din greșeală, deoarece actul era semnat de către directorul sucursalei, iar el doar a cerut verbal ca hârtia să fie transmisă, ca telegramă, către unități.

"M-au semnat greșit în document, eu am spus doar să fie distribuit textul prin telegramă. Nu sunt semnatar, m-am și luat de ei", a spus Ungurean, care nu a dorit să comenteze, pe fond, motivul emiterii unei astfel de dispoziții, spunând că nu cunoaște detalii financiare.

Motivul a fost explicat, pentru Profit.ro, de către reprezentanții CFR, argumentul fiind că decizia Înaltei Curți este aplicabilă doar funcționarilor publici.

"Angajații feroviari (care nu au statut de funcționari publici) și-au recuperat deja în instanță drepturile salariale restante, stabilite prin hotărâri judecătorești. Subliniem faptul că au fost cazuri în care anumiți salariați, după ce și-au recuperat sumele aferente drepturilor salariale câștigate prin instanța de judecată, au solicitat pentru a doua oară executarea silită a societății, pentru sume calculate în baza Deciziei nr. 2/2014 pronunțată de ICCJ, în R.I.L., aplicabilă doar FUNCȚIONARILOR PUBLICI. Pentru a evita contestarea în instanță a executărilor silite în baza Deciziei 2/2014 (aplicabilă doar funcționarilor publici), Oficiul Juridic al Regionalei București a emis un document intern, transmis sub formă de telegramă de Divizia Trafic, pentru informarea fiecărui salariat asupra caracterului legal al solicitării unor drepturi salariale deja acordate de angajator, dar și asupra consecințelor pe care le au aceste reexecutări silite asupra situației financiare a regionalei. Menționăm că Regionala CF București, în baza obligațiilor generate de prevederile legale, a contestat deja în instanță, până în acest moment, 170 executări silite cerute de salariați, în baza Deciziei nr. 2/2014", au transmis oficialii CFR către Profit.ro.

În 2009, Guvernul a decis ca drepturile de natură salarială acordate în instanță de către bugetarii care s-au adresat justiției pentru recuperarea acestora, devenite executorii până la 31 decembrie 2011, să fie plătite doar eșalonat, începând din 2012 și până în 2016 inclusiv, în cuantum care creștea de la an la an, de la 5%, în 2012, la 35% din suma totală, în 2016. Banii aferenți anului 2016 au fost plătiți, în final, mai devreme, respectiv în acest an.

În vara anului trecut, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis însă că drepturile salariale obținute prin titluri executorii pot fi purtătoare de dobânzi, mai exact că bugetarii pot cere instituției de stat plata unor daune-interese sub forma dobânzii pentru că banii câștigați în instanță le-au fost acordați doar eșalonat în timp.

Documentul a fost publicat inițial de jurnalistul Dan Boanță.

viewscnt
Afla mai multe despre
cfr
angajati
dispozitie
dobanda