Consilierul pe probleme economice al prim-ministrului, Darius Vâlcov, spune că nu deține conturi la bănci, motiv pentru care încasează salariul de la Guvern în bani cash, și nici carduri bancare. Întrebat cum rezervă anumite servicii care presupun deținerea unui astfel de card, Vâlcov a spus că apelează la prietena sa.
În contextul unei discuții, la Antena 3, privind așa-numita ”taxă pe lăcomie”, impusă băncilor de Guvern, Vâlcov a precizat că nu deține conturi bancare, iar salariul de Guvern îl încasează cash.
De asemenea, Vâcov a susținut ca nu are nici carduri bancare.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
Întrebat însă cum poate efectua o rezervare la un hotel sau alte operațiuni fără un card, consilierul de stat al premierului a răspuns: ”Apelez la prietena mea!”
”Sunt atât de mulți oameni care au bani în cont și au rămas fără iei, pentru că i-au mâncat comisioanele, nu altcineva, să nu credeți că au dispărut... Au lăsat 500 de dolari și după 10 de ani s-au trezit că...Chiar cazul domului prim-ministru (Mihai Tudose - n. red.) eu îl cunosc la alte persoane. Sunt mari comisioanele acum”, a mai declarat Darius Vâlcov.
”Am refuzat să-mi pun leafa pe card ca să-i dau băncii câte doi bani de câte ori folosesc cardul. Nu vreau să-i dau. Consider că nu-i merită”, a spus Mihai Tudose.
Darius Vâlcov, actual consilier de stat în aparatul de lucru al prim-ministrului, a fost condamnat în 8 februarie de către instanța supremă la opt ani de închisoare cu executare în dosarul în care este acuzat de trafic de influență, spălare de bani și operațiuni financiare sau acte de comerț incompatibile cu funcțiile ocupate, după ce ar fi cerut de la o firmă de construcții 20% din valoarea unor contracte publice, în perioada în care era edil. De asemenea, instanța a decis menținerea sechestrului instituit în acest dosar pe bunuri și conturi ale actualului consilier al premierului. Decizia pronunțată de magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție nu este definitivă, conform news.ro.
În acest dosar, în care a fost trimis în judecată în mai 2015, Darius Vâlcov a stat în arest la domiciliu din 26 martie 2015 și până în 2 aprilie 2015, când a fost arestat preventiv. În 23 iunie 2015, Darius Vâlcov a fost eliberat din arest. El este acuzat de trafic de influență, spălare de bani și operațiuni financiare sau acte de comerț incompatibile cu funcțiile ocupate de acesta, de primar al municipiului Slatina, senator și ministru de Finanțe.
Potrivit rechizitoriului procurorilor, în 2009, omul de afaceri Theodor Berna l-a contactat pe Darius Vâlcov, atunci primar al municipiului Slatina, căruia i-a propus să intervină la SC Compania de Apă Olt SA pentru ca firma sa să câștige licitații de lucrări pentru obiective din Slatina, Scornicești, Piatra Olt și Drăgănești, iar în schimb să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate conform contractelor de execuție a acelor lucrări, arată news.ro.
În urma intervențiilor lui Darius Vâlcov, firma lui Berna a câștigat licitațiile organizate în cadrul proiectului „Extinderea și reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă și apă uzată în județul Olt”, fiind semnate contracte cu Compania de Apă Olt pentru mai multe lucrări, în valoare de de peste 78 de milioane de lei, susțin procurorii.
După câștigarea acestor contracte de către firma lui Berna, în perioada ianuarie-martie 2011, Vâlcov ar fi mers periodic la sediul firmei omului de afaceri, unde a primit de la acesta suma totală de 1,2 milioane de lei, în trei tranșe a câte 400.000 de lei. Banii erau dați când Compania De Apă Olt efectua plăți în contul societății, au mai arătat procurorii în actul de sesizare a instanței.
CITEȘTE ȘI FOTO Fostul europarlamentar Adrian Severin, condamnat pentru luare de mită și trafic de influență, în aceeași lojă la Ateneu cu președintele Comisiei Europene, Dăncilă, IohannisUlterior, în perioada aprilie-decembrie 2011, Vâlcov ar mai fi primit de la omul de afaceri 2,5 milioane de lei, în cinci tranșe a câte 500.000 de lei. Anchetatorii au mai stabilit că Darius Vâlcov ar mai fi primit 3.080.000 de lei, în perioada 2012- 2013, tot de la Berna, prin intermediul mai multor firme.
Pentru a recupera banii de la fostul ministru, DNA i-a pus sechestru pe trei lingouri din aur, în valoare de 465.355 de lei, 172 opere de artă, în valoare de 2.558.658 de lei, 63.010 de lire sterline, 290.334 de euro și 73.077 de dolari. De asemenea, s-a instituit sechestrul asigurător prin poprirea sumelor de 90.000 de dolari, 1.322.950 de lei și 600.000 de lei.
Procurorii DNA au făcut, în 26 martie 2015, percheziții în localități din județul Olt și în București, fiind căutate tablourile care ar fi fost achiziționate de Darius Vâlcov, prin interpuși, de la case celebre de licitații, cu bani presupus obținuți din fapte de corupție. În urma perchezițiilor, anchetatorii au găsit 101 tablouri, pe care figurează semnătura unor pictori celebri, printre care Pablo Picasso (două gravuri și un desen în cărbune), Andy Warhol, Nicolae Tonitza, Ștefan Luchian, Gheorghe Petrașcu, Constantin Piliuță, Corneliu Baba, Horia Bernea și Octav Băncilă.
Darius Vâlcov, fost primar al Slatinei timp de două mandate, în perioada 2004-2008, a fost membru al PDL, apoi a trecut la PSD, fiind numit de partid ministru al Finanțelor.
Darius Vâlcov a fost numit în luna ianuarie 2018 consilier de stat în aparatul propriu al prim-ministrului Viorica Dăncilă.
În vara anului trecut, Vâlcov a susținut că este o minciună faptul că ar fi ascuns tablouri în cimitire sau în pereți și speră că "minciuna" se va regăsi la un moment dat "în vreo carte sau în vreun film". El a afirmat că nu există nicio dovadă în rechizitoriul din dosarul în care a fost condamnat în primă instanță la opt ani de închisoare cu executare și că știe ca va fi achitat.