News.ro: Cât a costat deplasarea lui Victor Ponta în Golful Persic, în 2015

Politic   
News.ro: Cât a costat deplasarea lui Victor Ponta în Golful Persic, în 2015

Deplasarea din 2015 în regiunea Golfului Persic a fostului premier Victor Ponta a costat statul român aproximativ un milion de lei, din care ponderea principală o reprezintă contravaloarea închirierii aeronavei guvernamentale, informează News.ro.

În deplasarea din 2015 în zona Golfului Persic, fostul premier Victor Ponta a fost însoțit de 15 apropiați, toți trimiși în delegație de Guvernul României. Dintre aceștia, opt au fost trecuți în scripte ca “antemergător delegație oficială”, în timp ce șapte au făcut parte din delegația oficială.

Urmărește-ne și pe Google News

Majoritatea antemergătorilor au petrecut nouă zile în Arabia Saudită, Qatar, Kuweit și Emiratele Arabe Unite, delegația oficială fiind prezentă în Golful Persic pentru șase zile și jumătate.

Evenimente
21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a

Cheltuielile de deplasare pentru cei 15 participanți au fost de 78.659 de lei, la care se adaugă contravaloarea închirierii aeronavei guvernamentale, adică 1.010.121 de lei. În total, deplasarea în Golful Persic a costat 1.088.000 de lei. Informațiile au fost făcute publice de Guvern, la o solicitare a News.ro, în baza Legii 544/2001 privind accesul la informațiile de interes public.

Diurna pentru delegația Guvernului a fost între 2.364 de lei în cazul lui Victor Ponta și 780 de lei pentru Richard Uriciuc, consilier la Cancelaria premierului, consilier care a fost numai cinci zile în deplasare. 

Cea mai scumpă cazare a fost plătită pentru Bogdan Timofte, care a stat 9,5 zile cu 3.539 de lei, în timp ce Simona Jerep Decu a cheltuit 410 lei.

Media cheltuielilor pentru cazare pe toată durata delegației a fost de 1.700 de lei de persoană.

Anca Mihai, consilier la Cancelaria Primului-Ministru, este consemnată cu “alte cheltuieli” de deplasare în valoare de 2.352 lei .

La același capitol de “alte cheltuieli” este trecută și Geanina Pușcașu, fost consilier de stat în Cancelaria Primului-Ministru, cu 20.989 de lei.

Transportul pentru antemergători, care au plecat cu compania Turkish Airlines, a costat 20.308 de lei. Cel mai mult au cheltuit consilierii Bogdan Timofte și Liviu Negară, care au decontat pentru drumul dus-întors câte 3.953 de lei.

Pentru ceilalți șase colegi ai lor, antemergători, biletele de avion au costat în jur de 2.000 de lei de persoană.

Tichetele de călătorie au fost achiziționate de la firma SC Weco Travel SRL. Pentru cei opt membri ai delegației oficiale din partea Guvernului, Victor Ponta a închiriat un avion pentru care s-au plătit 1.010.121 de lei.

Lista participanților în delegație din partea Guvernului 

Antemergători delegație oficială:

Cătălin Cîndea, fost consilier în Cancelaria Primului-Ministru, este cunoscut pentru că a redactat, pe un program piratat, programul de guvernare al Cabinetului Ponta pentru perioada 2013 - 2016. Potrivit ultimei declarații de avere, a plecat din funcție în noiembrie 2015.

Simona Decu-Jerep a fost jurnalistă la Curierul Național, a condus într-o perioadă revista Confidențial, parte a trustului Intact, controlat de familia Voiculescu. Ultima declarație de avere, din noiembrie 2015, depusă la eliberarea din funcție, o plasează ca angajată la cabinetul secretarului de stat Anca Alexandrescu.

Cristian Dragoș Mihai are statutul de expert în comunicare în cadrul Cancelariei Primului-Ministru. Nu și-a depus declarația de avere la momentul eliberării din funcție.

Richard Uriciuc. În mai 2015, ocupa funcția de consilier în cadrul departamentului de Comunicare în Cancelaria Primului-Ministru. Nu a depus declarație de plecare din funcție.

Mihai Anca Simona era, în iunie 2015, expert în cadrul Cancelariei Primului-Ministru. Nu a depus declarație de avere la eliberarea din funcție.

Adriana Ionescu, consilier la Cancelaria Primului-Ministru, nu apare cu declarații de avere sau de interese completate.

Liviu Mihail Negară și-a depus ultima declarație de avere în iunie 2015 din calitatea de “consilier” la “cabinet consilier de stat”.

Eduard Bogdan Timofte a plecat din funcția de consilier la Cancelaria Primului-Ministru pe 23 martie 2015.

Delegație oficială:

Victor Ponta - prim-ministru la data deplasării.

Anca Alexandrescu, fost secretar de stat la Cancelaria Primului-Ministru. În ultima declarație de avere, din martie 2016, precizează că este membru în Fondul Român de Contragarantare SA. Din declarație lipsesc paginile 4 și 5, cele care ar trebui să consemneze sursele de venit actuale ale fostului secretar de stat.

Geanina Pușcașu este alt consilier de stat care a plecat cu aeronava guvernamentală. Conform ultimei declarații de avere, a plecat din funcție în decembrie 2015.

Teodor Meleșcanu a făcut și el parte din delegația oficială pe când era consilier la Cancelaria Primului-Ministru. Nu și-a depus declarația de avere aferentă anului 2015.

Corneliu Calotă, fost purtător de cuvânt al lui Victor Ponta. A plecat din guvern în 2015, potrivit ultimei declarații de avere.

Dragoș Veriga, consilier al fostului premier. Ultima funcție deținută la nivelul lunii iunie 2015 a fost aceea ce consilier superior la biroul de presă al Guvernului.

Tudor Anghel apare ca referent în cadrul SGG la nivelul anului 2015.

Irina Blaj - medic specialist, apare ca angajat al Spitalul Universitar de Urgență Militar Central "Dr. Carol Davila".

La cel moment, Guvernul anunța că Victor Ponta a efectuat, în perioada 30 aprilie - 5 mai 2015, un turneu în țările arabe din Golf, respectiv Regatul Arabiei Saudite, Statul Qatar, Statul Kuweit și Emiratele Arabe Unite.

”Premierul este însoțit de o importantă delegație guvernamentală, pe domeniile identificate ca fiind de interes comun, de reprezentanți ai Camerei de Comerț și Industrie a României și de o delegație a Parlamentului”, anunța Guvernul. 

Executivul mai preciza că vizita are ca scop și consolidarea relațiilor comerciale, "cu potențial important de creștere și diversificare”, precum și "atragerea de investiții din aceste țări în diverse sectoare”.

Pe 27 aprilie 2015, Senatul a răspuns la solicitarea premierului Victor Ponta de a desemna cinci senatori "cu atribuții în politică externă" pentru a-l însoți în vizita oficială în Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite (EAU), Qatar și Kuweit, în perioada 29 aprilie - 5 mai.

Cei cinci au fost Ilie Sârbu, liderul Grupului parlamentar al PSD, Titus Corlățean, membru al Comisiei pentru Politică Externă, Ion Popa, liderul grupului parlamentar al PNL, Dumitru Pelican, liderul Grupului parlamentar Liberal Conservator, și Pataki Csaba, secretarul Grupului parlamentar al UDMR.

”Deplasarea se va face cu o cursă specială pusă la dispoziție de către Guvernul României, iar Senatul va asigura banii de cazare și diurnă pentru cei cinci senatori”, se arăta în cererea Guvernului.

Cei 20 nu au fost singurii participanți la eveniment. O parte dintre participanți au venit ca invitați din partea Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR).

CCIR nu a transmis până la acest moment componența delegației.

viewscnt
Afla mai multe despre
ponta
vizita
bani publici
golful persic