ULTIMA ORĂ Statul român a pus sechestru pe acțiunile Gabriel Resources la Roșia Montană Gold Corporation

ULTIMA ORĂ Statul român a pus sechestru pe acțiunile Gabriel Resources la Roșia Montană Gold Corporation
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 5 apr 2024

Statul român, prin ANAF, a pus sechestru pe participația de peste 80% din capital deținută de Gabriel Resources la societatea românească Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), dezvoltatorul proiectului minier aurifer omonim blocat, pentru a-și recupera costurile de 10 milioane de dolari ale procedurii de arbitraj derulate timp de 9 ani la Washington, în urma căreia au fost respinse pretențiile Gabriel Resources la despăgubiri de miliarde de dolari din partea României pentru pretinsa blocare abuzivă a proiectului, conform datelor Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Corina Dent, Excedent, Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a). Parteneri: Auchan, Kaufland, Liberty Steel
25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

Tribunalul Arbitral de la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) a obligat Gabriel Resources, pe 8 martie, să plătească statului român aproximativ 10 milioane de dolari în taxe și cheltuieli de judecată, în urma victoriei României. Hotărârea este obligatorie pentru părți, iar suma datorată atrage, până la data plății, o dobândă echivalentă cu rata titlurilor americane de trezorerie la 3 luni.

Dacia a anunțat prețurile pentru Spring facelift. Când vor ajunge mașinile la primii clienți CITEȘTE ȘI Dacia a anunțat prețurile pentru Spring facelift. Când vor ajunge mașinile la primii clienți

ANAF a trimis foarte recent notificare de plată celor de la Gabriel Resources, iar ulterior a instituit sechestru asigurător pe participația de 80,69% a acestora la RMGC, acțiunile neputând fi vândute sau transferate de către compania minieră, relevă date analizate de Profit.ro. Restul acțiunilor, în cotă de 19,31% din capital, sunt în posesia societății românești de stat Minvest Roșia Montană, controlată de Ministerul Economiei.

În replică, Gabriel Resources a transmis că, în opinia sa, măsura instituirii sechestrului este prematură și prezintă nereguli procedurale, precizând că intenționează să o conteste.

Alain Delon, plasat sub tutelă judiciară CITEȘTE ȘI Alain Delon, plasat sub tutelă judiciară

Mai mult, compania continuă să evalueze posibilitatea de a solicita anularea deciziei ICSID de respingere a pretențiilor sale față de România, singura cale de atac posibilă în procedura de arbitraj. Regulile ICSID prevăd că o astfel de acțiune trebuie introdusă în termen de 4 luni de la data deciziei, astfel că Gabriel Resources mai are timp să se gândească până pe 8 iulie.

Gabriel Resources a reiterat că mai are circa 1,5 milioane de dolari în conturi, care ar urma să-i ajungă până la sfârșitul lunii viitoare, și a precizat că poartă discuții cu actualii săi investitori, precum și cu ″alte părți interesate″, pentru a obține fonduri suplimentare, necesare inclusiv pentru finanțarea eventualei formulări a unei solicitări de anulare a deciziei ICSID. Totodată, compania a avertizat că există riscul să nu poată obține bani în plus, ceea ce i-ar pune în pericol chiar existența ca entitate juridică.

viewscnt
Afla mai multe despre
roșia montană
gabriel resources
rmgc
proces roșia montană
aur roșia montană