Aproape 30°C în Spania, afectată de un val de căldură în plină iarnă

Aproape 30°C în Spania, afectată de un val de căldură în plină iarnă
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 ian 2024

Temperaturi care s-au apropiat de pragul de 30°C au fost înregistrate joi în Spania, afectată de un val de căldură demn de începutul verii în plină lună ianuarie, potrivit agenției spaniole de meteorologie (AEMET), ai cărei reprezentanți se declară îngrijorați de această "anomalie", informează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Corina Dent, Excedent, Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a). Parteneri: Auchan, Kaufland, Liberty Steel
25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar

Potrivit AEMET, termometrele au indicat 29,5°C joi după-amiază în regiunea Valencia din estul țării, 28,5°C în regiunea Murcia din sud-estul Spaniei și 27,8°C în apropiere de Malaga, în sudul Andaluziei, scrie Agerpres.

Mai multe recorduri locale de temperatură pentru luna ianuarie au fost de altfel doborâte în întreaga țară.

TABEL Noi scumpiri ale benzinei și motorinei. Cotațiile țițeiului, la cel mai înalt nivel din ultima lună CITEȘTE ȘI TABEL Noi scumpiri ale benzinei și motorinei. Cotațiile țițeiului, la cel mai înalt nivel din ultima lună

Temperaturile "au atins sau au depășit 20°C°" în "aproape 400 de stații" meteorologice din Spania, adică în aproape jumătate dintre ele, a subliniat pe rețeaua de socializare X purtătorul de cuvânt al AEMET, Ruben del Campo.

Conform agenției spaniole, valorile din termometre nu au scăzut sub pragul de 10°C în noaptea de miercuri spre joi în mica stațiune de schi Puerto de Navacerrada, situată în regiunea Madridului, la altitudinea de 1.900 de metri.

Este vorba despre o valoare termică "potrivită pentru jumătatea sau sfârșitul lunii iunie", adică o temperatură "estivală", a insistat Ruben del Campo, care a evocat "o anomalie".

David Corell, cercetător la Universitatea din Valencia, consideră că această căldură în plină iarnă, care afectează și sud-estul Franței, este provocată de prezența unui puternic anticiclon deasupra regiunii Mării Mediterane.

"Nu există încă studii care să fi evaluat tendința pe termen lung a acestui tip de evenimente, dar este clar că trăim acest tip de situații anormale din ce în ce mai frecvent", a explicat el pentru AFPTV.

Obișnuită cu temperaturile ridicate, Spania se confruntă cu episoade de căldură din ce în ce mai numeroase și mai apropiate între ele, uneori în afara lunilor de vară, care îi îngrijorează pe oamenii de știință.

Țara iberică a înregistrat deja temperaturi neobișnuit de ridicate în decembrie 2023, cu un maxim de 29,9°C la Malaga, un record național pentru luna decembrie.

Aceste valuri de căldură survin în contextul unei secete puternice, mai ales în Andaluzia și în Catalonia, unde autoritățile locale au implementat măsuri de restricționare a consumului de apă, după trei ani marcați de registre pluviometrice slabe.

În Catalonia, nivelul rezervoarelor, care stochează apa de ploaie pentru a o utiliza în lunile mai secetoase, a scăzut la jumătatea lunii ianuarie 2024 până la 17% din capacitatea lor. Dacă nivelul va scădea sub 16%, ceea ce pare să fie iminent, autoritățile spaniole nu vor avea altă alegere decât să decreteze stare de urgență, cu restricții suplimentare. 

viewscnt
Afla mai multe despre
spania
meteo