Așteptându-se să greșească la recalcularea pensiilor, guvernanții vor să îi scutească pe pensionari de returnarea eventualelor sume primite în plus

Așteptându-se să greșească la recalcularea pensiilor, guvernanții vor să îi scutească pe pensionari de returnarea eventualelor sume primite în plus
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 iun 2024

Sumele încasate necuvenit cu titlu de pensie, indemnizație socială pentru pensionari și indemnizație pentru însoțitor nu se vor recupera, prevede un prioiect legislativ inițiat de ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, în calitate de deputat, și de către președintele comisiei de muncă a deputaților, Adrian Solomon. Inițiatorii susțin nevoia acestei măsuri și din considerentul că la recalcularea dosarelor de pensie ”este posibilă producerea unor erori”. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

De ce este important: De la 1 septembrie ar urma să se aplice o nouă formulă de calcul al pensiilor prin care autoritățile promit că vor elimina toate diferențele care există în prezent între pensionari. Potrivit noii legi, pensia se va calcula prin înmulțirea punctului de referință, în valoare de 81 de lei, cu numărul total de puncte realizat de salariat. Asta înseamnă cotele de contribuții plătite către bugetul de asigurări sociale, la care se adaugă sporuri și orele suplimentare, dacă este cazul.

Deduceri la impozitul pe venit pentru părinții care plătesc meditații pentru copii. Alte deduceri analizate CITEȘTE ȘI Deduceri la impozitul pe venit pentru părinții care plătesc meditații pentru copii. Alte deduceri analizate

Inițiatorii amintesc faptul că ultimul act normativ prin care beneficiarii unor sume plätite necuvenit cu titlu de pensie au fost amnistiașți este o lege din 2014, prin care se stabilise că debitele constituite sau care urmau a fi constituite în sarcina pensionarilor, reprezentând sume încasate necuvenit cu titlu de pensie, indemnizație socială pentru pensionari și indemnizație pentru insotitor, nu se recuperează.

După momentul inträrii in vigoare, dispozițile legii au constituit în repetate rânduri, obiect de interpretare a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), atât din perspectiva categoriilor de pensii vizate, cât și a limitelor temporale de aplicabilitate. Conform acestei decizii, încasarea unor sume necuvenite cu titlu de pensie după 1 octombrie 2014, care nu sunt aferente perioadei anterioare acestui moment, determină obligația recuperării acestora.

Astfel, arată autorii proiectului, în prezent nu mai există argumente legale care să determine exonerarea de la plată a unor debite din pensii, generându-se astfel ”o situație devantajoasă pentru pensionarii în sarcina cărora s-a instituit obligația de restituire a unor sume încasate necuvenit cu titlu de pensie, dupã data de 1 octombrie 2014, aferente perioadei ulterioare acestei date, debite care nu au cauzã culpa debitorului”.

Aparatul bugetar a crescut cu peste 3.000 de posturi. În ultimii zece ani, schema de personal a statului a devenit mai mare cu circa 113.000 de posturi ocupate CITEȘTE ȘI Aparatul bugetar a crescut cu peste 3.000 de posturi. În ultimii zece ani, schema de personal a statului a devenit mai mare cu circa 113.000 de posturi ocupate

Mai mult, inițiatorii invocă în spirjinul măsurii și ”faptul că în cadrul acțiunii de stabilire/ recalculare/ evaluare a dosarelor de pensie este posibilă producerea unor erori (atât cu privire la datele preluate în sistemul informatic cât și de prelucrare a datelor”.

Prin urmare proiectul prevede că, prin derogare de la legislația în vigoare privind pensiile, ”debitele constitute sau care urmează a fi constitute în sarcina pensionarilor sistemului public de pensii, reprezentând sume încasate necuvenit cu titlu de pensie, indemnizație socială pentru pensionari șl indemnizație pentru însoțitor, nu se recuperează”.

Nu vor face însă obiectul scutirii de plată sumele ”care au drept cauză culpa debitorului, cum ar fi folosirea de către acesta a unor documente eliberate cu nerespectarea legii, declararea de către acesta a unor date neconforme realității, care au avut drept urmare stabilirea eronatã apensiei, nerespectarea obligațiilor care revin, potrivit legii, pensionarilor, inclusiv cele referitoare la cumulul pensiei cu venturi salariale, asimilate salarilor sau, dupã caz, cu venituri din activități independente”.  

Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie adoptat de Parlament și promulgat.

viewscnt
Afla mai multe despre
pensii
recalculare
greși
scutire
sume
plus
debite