CONFIRMARE Fumătorii au răsuflat ușurați doar o lună. Liderul pieței, BAT, a scumpit țigările. LISTA noilor prețuri

CONFIRMARE Fumătorii au răsuflat ușurați doar o lună. Liderul pieței, BAT, a scumpit țigările. LISTA noilor prețuri
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 12 sep 2022

Fumătorii au răsuflat ușurați doar o lună, în urma majorării accizelor de la 1 august, majorare care, surprinzător, nu s-a văzut imediat în preț. De astăzi, însă, potrivit comercianților, liderul pieței, British American Tobacco (BAT), a efectuat o scumpire de 1 leu pe pachet la mărcile sale premium și una de 50 de bani la celelalte sortimente. Conform unor surse din piață ale Profit.ro, principalii săi concurenți, JTI și Philip Morris, au păstrat deocamdată aceleași prețuri ca cele din lunile trecute, stabilite în urma ultimei majorări, din aprilie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Cel puțin un alt jucător, mai mic, Lozan Logistic SRL, a crescut prețul țigărilor pe care le comercializează, Austin, cu 50 de bani, începând cu aceeași zi, de la 17 lei la 17,5 lei pachetul.

Acesta este cea de-a doua scumpire efectuată de BAT în acest an, după cea din februarie, când a crescut prețul tuturor sortimentelor comercializate cu 50 de bani.

ULTIMA ORĂ FOTO Kaufland, cu mesaj în spațiul public: Se va constata că anumite produse de brand nu vor mai fi pe raft, unii furnizori au comunicat majorări de preț nerezonabile CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ FOTO Kaufland, cu mesaj în spațiul public: Se va constata că anumite produse de brand nu vor mai fi pe raft, unii furnizori au comunicat majorări de preț nerezonabile

Comparativ cu luna noiembrie a anului trecut, BAT a majorat prețurile țigărilor cu 2 lei, în cazul sortimentelor premium, Dunhill și Vogue, și cu 1,5 lei, în cazul celor normale, Kent, Pall Mall sau Viceroy.

În prezent, majoritatea sortimentelor Dunhill se comercializează cu 25 de lei/pachet, cele Vogue, cu 24,5 lei/pachet, Kent - 23,5 lei, Pall Mall - 22,5 și Viceroy - 22 lei.

FOTO Fațada de nord a clădirii Cazinoului din Constanța - dezvelită. Cum arată acum cazinoul și ce destinație va avea CITEȘTE ȘI FOTO Fațada de nord a clădirii Cazinoului din Constanța - dezvelită. Cum arată acum cazinoul și ce destinație va avea

Comparativ, pricipalii concurenți ai BAT, JTI și Philip Morris au majorat prețul unui pachet cu 1 leu față de cel din ultimele luni ale anului trecut, în două tranșe egale, una în ianuarie, alta în aprilie.

Acciza totală la țigarete a fost majorată, de la 1 august, de la 563,97 lei la 594,97 lei/mia de țigarete.

Profit.ro anticipa pe 1 august că fumătorii vor răsufla însă ușurați doar pentru puțin timp, potrivit noului calendar, acciza totală la țigarete urmând a crește în continuare agresiv, de la 594,97 lei/mia de țigarete în prezent, la 625,97 lei în 2023, la 656,97 lei în 2024 și la 687,97 lei în 2025, pentru ca în 2026 să ajungă la 718,97 lei.

Cu alte cuvinte, o creștere de 27,5% în următorii 4 ani, ceea ce echivalează cu o majorare a poverii fiscale de peste 3,1 lei pe pachet fără TVA, 3,7 lei pe pachet cu TVA.

viewscnt
Afla mai multe despre
tigari
majorări
prețuri
accize
bat
pm
jti