EXCLUSIV Ministerul Muncii face calcule pentru o majorare cu până la 10% a pensiilor

EXCLUSIV Ministerul Muncii face calcule pentru o majorare cu până la 10% a pensiilor
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 8 iun 2022

Ministerul Muncii efectuează simulări pe mai multe variante de majorare a pensiilor pentru anul în curs, în contextul în care inflația accelerată afectează puterea de cumpărare a populației, inclusiv a pensionarilor, dar crește în același timp încasările statului din taxe și impozite. Variantele luate în calcul sunt creșterea punctului de pensie cu 5%, 8% sau 10%, au declarat pentru Profit.ro surse din Ministerul Muncii. Președintele României, Klaus Iohannis, a pledat, marți, pentru creșterea pensiilor, afirmând că este "imoral" și "incorect" ca doar pensionarii să plătească "prețul" crizelor. Iohannis a anunțat că Guvernul va veni cu un plan serios în această chestiune.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

În cazul în care Guvernul decide o creștere a pensiilor, aceasta ar putea avea loc în toamnă, după rectificarea bugetară, posibil în septembrie, potrivit informațiilor Profit.ro. O majorare din septembrie ar pune o presiune mai redusă asupra bugetului pe pe 2022, întrucât ar influența cheltuielile pentru acest an doar pe ultimele luni.

Urmărește-ne și pe Google News

Pensionarii au primit o majorare de 10% a punctului de pensie, de la 1.442 lei la 1.586 lei, la începutul acestui an, în timp ce pensia minimă a crescut cu 25%.

Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, Market Analyst eToro: Majoritatea tour-operatorilor se așteaptă la un flux mai mare de turiști. Cresc prețurile, de la bilete de avion la hotel și mâncare CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, Market Analyst eToro: Majoritatea tour-operatorilor se așteaptă la un flux mai mare de turiști. Cresc prețurile, de la bilete de avion la hotel și mâncare

Președintele Iohannis a anunțat un "plan serios" al Guvernului pentru a reduce impactul inflației asupra pensionarilor.

"În condițiile în care avem inflație, avem prețuri în creștere, (...) e evident că și pensiile trebuie să crească pentru a da șansa pensionarilor să-și permită cel puțin un minim necesar. Așa cum cresc salariile atunci când avem inflație și prețuri în creștere, așa trebuie să crească și pensiile. E imoral și incorect ca prețul unor crize să fie plătit numai de pensionari. Pensionarii nu au nicio posibilitate să intervină cum are cineva care e în deplinătatea forțelor - dacă nu-i ajung banii, își caută alt job, poate mai lucrează peste program și așa mai departe. Pensionarii stau în ceea ce primesc - pensia lor și mi se pare rezonabil ca nivelul acestei pensii să fie adaptat situației. E clar că Guvernul trebuie să vină - și va veni - cu un plan serios care abordează frontal această chestiune", a declarat Iohannis.

Costurile cu pensiile reprezintă una dintre cele mai importante cheltuieli ale bugetului, dar sunt susținute direct din contribuțiile angajaților, la care se adaugă o subvenție de la bugetul de stat care compensează în mare măsură golul lăsat la Pilonul I de transferul unei părți a contribuției angajaților către Pilonul II.

Inflația de aproape 14%

Rata anuală a inflației în luna aprilie 2022 comparativ cu luna aprilie 2021 este 13,8%., arată datele transmise de INS. Alimentele s-au scumpit cu 13,5%, mărfurile nealimentare cu 16,3%, iar serviciile, cu 7,1%.

PROFIT NEWS TV Radu Puiu, analist XTB România: Apar tot mai multe prognoze care indică o extindere a crizei cipurilor. Abia în 2024 se va observa o situație mai bună CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Radu Puiu, analist XTB România: Apar tot mai multe prognoze care indică o extindere a crizei cipurilor. Abia în 2024 se va observa o situație mai bună

Gazele sunt vedetele scumpirii, cu 85%, iar dintre alimente se disting cartofii, cu 41%.

Rata inflației de la începutul anului (aprilie 2022 comparativ cu decembrie 2021) este 7,9%.

viewscnt
Afla mai multe despre
pensii
crestere pensii
punct de pensie
buget
ministerul muncii