Revenirea la controlul prețurilor pentru cei 7 milioane de consumatori casnici care nu au optat pentru piața concurențială a condus la scumpirea prețului energiei furnizată celor 2,4 milioane de consumatori casnici alimentați în regim concurențial în medie cu 68 de lei/MWh sau 17,5% față de prețul din urmă cu un an (aprilie la aprilie), relevă date analizate de Profit.ro.
În timp ce factura consumatorilor casnici care n-au optat pentru piața concurențială a rămas nemodificată de la începutul anului, în cazul casnicilor de pe piața concurențială, energia electrică s-a scumpit, potrivit ultimelor date disponibile, din luna aprilie, în medie cu 30 de lei/MWh sau 7% față de cel din decembrie 2018.
Decizia Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) de a îngheța prețurile la energia electrică furnizată celor aproximativ 7 milioane de consumatorilor casnici care nu au optat pentru piața concurențială, ca urmare a prevederilor OUG 114, și de a aloca energia ieftină (în special hidro și nucleară) pentru alimentarea acestora a condus la scumpirea energiei pe piețele centralizate și, implicit, energia furnizată consumatorilor casnici și industriali de pe piața concurențială.
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a

Dacă pentru consumatorii casnici de pe piața concurențială cu un consum anual mai mic de 1.000 MWh prețul mediu al unui MWh era în aprilie 2018 de aproximativ 390 de lei (cu tarife de transport și de sistem, dar fără taxe: contribuția de cogenerare, certificate verzi, accize și TVA), la finalul lunii decembrie acesta ajunsese la 427 de lei, pentru ca în luna aprilie a acestui an să urce la 457 lei/MWh.
Interesant este că, dacă până în decembrie 2018, prețul energiei electrice furnizate consumatorilor casnici din regim concurențial scădea odată cu creșterea valorii consumului mediual acestora, începând din acest an trendul s-a inversat.
Astfel, în aprilie, de exemplu, dacă un consumator casnic cu un consuma anual mai mic de 1.000 MWh achita 457 lei/MWh (în decembrie 427 lei/MWh), un client cu un consum anual cuprins între 1.000 și 2.500 MWh plătea în medie 477 lei/MWh (429 lei/MWh în decembrie), unul cu un consum între 2.500 și 5.000 MWh, 475 lei/MWh (419 lei/MWh în decembrie), iar unul cu un consum de peste 5.000 MWh - 479 lei/MWh (410 lei/MWh în decembrie).
Cu alte cuvinte, furnizorii au decis, în perioada decembrie 2018-aprilie 2019, dublarea majorării prețului consumatorilor casnici cu consum mai ridicat (+14,5%) față de cea aplicată consumatorilor casnici cu consum redus (+7%).
Cu toate aceste scumpiri, prețul mediu achitat de consumatorii casnici din piața consurențială care au un consum mai redus era, în aprilie, mai mic decât cele reglementate de ANRE pentru consumatorii casnici care au evitat piața concurențială.
Marea excepție este reprezentată de consumatorii casnici ai ENEL din București, Ilfov sau Giurgiu, care achită doar 416,7 lei/MWh, cu 40 lei/MWh sub prețul mediu de 457 lei/MWh de pe piața concurențială. De un preț mai mic decât cel mediu înregistrat pe piața concurențială mai beneficiază doar clienții bănățeni ai Enel (453 lei/MWh).

Ceilalți consumatori români care au rămas în sistem reglementat achită prețuri mai mari decât cele plătite de consumatorii care au optat pentru piața concurențială.
Astfel, prețul achitat de dobrogeni către ENEL este de 465 lei/MWh, cel plătit de moldoveni E.ON, de 490 lei/MWh, iar cel decontat de dâmbovițeni, prahoveni sau buzoieni către Electrica, de 470 lei/MWh.
Transilvănenii cumpără electricitate de la Electrica la preț reglementat de 459 lei/MWh (cei din sud) și de 465 lei/MWh (cei din Nord), iar oltenii achită către CEZ un preț de 469 lei/MWh.
De la 1 iulie, prețul energiei pentru consumatorii casnici de pe piața concurențială se va scumpi suplimentar și ca urmare a deciziei ANRE de majorare a tarifelor de distribuție, de transport și de sistem.
Chiar dacă tarifele de distribuție, de transport și cele de sistem sunt aceleași pentru toți consumatorii casnici, unii (cei 7 milioane reglementați) rămân cu factura neschimbată, iar ceilalți (cei 2,4 milioane de pe piața concurențială) se trezesc cu ea majorată. Deși Comitetul de Reglementare a decis majorarea tarifelor de distribuție cu 2,21%începând cu 1 iulie, ANRE a transmis imediat un comunicat cu titlul “prețul final la energia electrică pentru clienții casnici reglementați nu crește”.

Însă, chiar dacă nu a considerat oportun să anunțe încă, ANRE a modificat nu numai tarifele de distribuție de pe factură, ci și pe cele de transport și de sistem percepute de Transelectrica. Potrivit unui comunicat al companiei emis pe BVB, de la 1 iulie, tariful de transport se micșorează cu 2,5%, în timp ce cel de sistem servicii funcționale se majorează cu 68,5%, iar cel de sistem servicii tehnologice crește cu 25%. Impactul pe MWh în factură al modificării tarifelor percepute de Transelectrica este de 2,9 lei, echivalent al unei majorări de 9,7%.
Nu este prima dată în acest an când ANRE scumpește energia electrică doar pentru consumatorii de pe piața concurențială. La sfârșitul lunii februarie, ANRE a decis majorarea tarifului de distribuție cu 2,5% pentru ca distribuitorii să poată transmite costul cu nou introdusa contribuție de 2% pe cifra de afaceri consumatorilor casnici din regim concurențial și consumatorilor non-casnici. Ca și în cazul actual, tarifele pentru consumatorii casnici din regim reglementat au rămas identice, tot furnizorii fiind obligați să suporte costul, prin diminuarea componentei de furnizare.
În urma acelei decizii, în cazul consumatorilor casnici care au optat pentru piața concurențială, facturile s-au majorat cu aproximativ 4 lei/MWh.
Consumatorii din regim concurențial au negociat cu furnizorii doar prețul de furnizare al energiei, celelalte componente (tariful de distribuție, tariful de sistem și de transport, cărora li se aplică noua contribuție, dar și certificatele verzi, contribuția de cogenerare și acciza) fiind variabile și depinzând exclusiv de ANRE.