Guvernul a crescut cu peste 50%, fără să anunțe, salariile angajaților din Finanțe

Guvernul a crescut cu peste 50%, fără să anunțe, salariile angajaților din Finanțe
Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 30 oct 2015

Salariile angajaților din Ministerul Finanțelor, Agenția Națională de Administrare Fiscală, Agenția Națională pentru Achiziții Publice și Direcția de Administrare a Marilor Contribuabili au fost majorate substanțial de Guvern, prin derogare de la lege, începând cu luna noiembrie, fără ca măsura să fie anunțată public. Liderul sindical Bogdan Hossu a declarat, pentru Profit.ro, că salariile acestora sunt majorate cu peste 50%.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

În același timp, surse din Ministerul Muncii au declarat, pentru Profit.ro, că majorarea salarială exactă este de 62,5%.

Creșterea salariilor a fost introdusă în ordonanța de urgență privind a doua rectificare bugetară din acest an, prin derogare de la legea care impune ca, în acest an, cuantumul brut al salariilor de bază ale personalului plătit din fonduri publice să fie înghețat la nivelul de anul trecut.

Astfel, prin derogare de la lege, Guvernul a decis că, începând cu drepturile salariale aferente lunii noiembrie 2015, funcționarii publici și personalul contractual din aparatul propriu al Ministerului Finanțelor și al Agenției Naționale de Administrare Fiscală, precum și din Agenția Națională pentru Achiziții Publice și Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili vor beneficia de 25 de clase de salarizare succesive față de clasa deținută.

Contactat de Profit.ro, președintele confederației sindicale Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat că, în bani, această majorare reprezintă ceva mai mult de 50% din cuantumul actual.

El a arătat totodată că, cu doar trei zile înainte de aprobarea acestei ordonanțe, reprezentantul Ministerului Finanțelor le-a spus că nu există bani disponibili pentru asistență socială, mediu și veterinari, care solicitau mult mai puțin.

"Este o lege de salarizare «unitară și echitabilă»", a comentat, ironic, liderul sindical.

Conform ordonanței Guvernului, majorarea nu este aplicată personalului asimilat din punct de vedere al salarizării cu cel din aceste instituții și nici angajaților al căror salariu este majorat pentru că gestionează fonduri europene, pe perioada în care primesc această majorare.

viewscnt
Afla mai multe despre
guvern
angajati
finante
salarii