O aplicație online va permite publicului să verifice dacă un autovehicul are înmatricularea în vigoare. Șoferii cu ITP expirată pot evita suspendarea înmatriculării

O aplicație online va permite publicului să verifice dacă un autovehicul are înmatricularea în vigoare. Șoferii cu ITP expirată pot evita suspendarea înmatriculării
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 29 oct 2017

În condițiile în care înmatricularea unui autovehicul poate fi suspendată 90 de zile dacă noul proprietar nu solicită la timp transcrierea dreptului de proprietate sau dacă inspecția tehnică periodică este expirată, o aplicație online gratuită va permite publicului verificarea stării de înmatriculare. Șoferii cu ITP expirată pot evita suspendarea înmatriculării.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI

Guvernul a modificat recent, prin ordonanță, Codul Rutier astfel încât să prevadă suspendarea de drept a înmatriculării unui autovehicul dacă noul proprietar nu solicită la timp autorităților transcrierea dreptului de proprietate sau dacă inspecția tehnică periodică este expirată sau anulată. Termenul de transcriere a fost extins astfel de la 30 la 90 de zile.

Ajunsă în dezbatere parlamentară, ordonanța Guvernului, ale cărei prevederi integrale au fost prezentate de Profit.ro, a fost modificată de senatorii din comisia de specialitate.

Limita de viteză în localități, propusă, din nou, la majorare: 60 km la oră pentru drumuri naționale și europene CITEȘTE ȘI Limita de viteză în localități, propusă, din nou, la majorare: 60 km la oră pentru drumuri naționale și europene

Astfel, senatorii au stabilit în primul rând că Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor va trebui să realizeze și să pună la dispoziția publicului, în mod gratuit, o aplicație informatică pe pagina proprie de internet, în scopul de a verifica situația înmatriculării unei vehicul, precum și motivul suspendării înmatriculării acestuia. 

Actul normativ aprobat de Guvern mai stabilește că organul fiscal are obligaţia de a notifica înstrăinarea autovehicului în termen de 5 zile lucrătoare autorităţii competente de înmatriculare, iar aceasta va face menţiunea privind înstrăinarea vehiculului în Registrul naţional de evidenţă a permiselor de conducere şi a vehiculelor înmatriculate, constituit de Direcţia regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor.

Senatorii au modificat și această prevedere prevăzând că notificarea respectivă trebuie realizată ”în baza solicitării fostului proprietar”.

Guvernul nu susține legea împotriva ”parcagiilor”. Codul Penal include infracțiuni precum cele de taxare ilegală a șoferilor CITEȘTE ȘI Guvernul nu susține legea împotriva ”parcagiilor”. Codul Penal include infracțiuni precum cele de taxare ilegală a șoferilor

Șoferii cu ITP expirată au la dispoziție 3 luni pentru remediere

Guvernul a stabilit că la 20 mai 2018 se suspendă de drept înmatricularea tovehiculelor cu ITP expirată sau anulată înainte de această dată.

Senatorii propun însă ca suspendarea înmatriculării vehiculelor în această situație să se realizeze ”în termen de 90 de zile” de la data notificării Direcției de Permise de către organul fiscal.

Propunerile senatorilor urmează să intre la votul final, iar apoi să fie transmise spre aprobare și Camerei Deputaților. 

Noile prevederi ar urma să intre în vigoare începând cu 20 mai 2018, iar poliția rutieră va trebuie să realizeze o campanie de informare a participanţilor la trafic, a proprietarilor și a deținătorilor mandatați ai vehiculelor cu privire la aceste schimbări.

viewscnt
Afla mai multe despre
inmatriculare
suspendare
transcriere
proprietate
drept
itp
expirare
proiect
guvern
cod
rutier
amenda