ULTIMA ORĂ CertAsig a intrat în faliment. Ultimele falimente pe piața asigurărilor au fost Astra și Carpatica

ULTIMA ORĂ CertAsig a intrat în faliment. Ultimele falimente pe piața asigurărilor au fost Astra și Carpatica
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 29 iun 2020

CertAsig a intrat în faliment la solicitarea Autorității de Supraveghere Finaciară (ASF) , solicitare avansată ca urmare a faptului că societatea nu și-a restabilit în termenul prevăzut de lege nivelul fondurilor proprii eligibile care acoperă cerința de capital minim (MCR), conform datelor analizate de Profit.ro. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Ultimele falimente pe piața asigurărilor au fost Astra și Carpatica. Solicitarea a fost avansată în luna februarie, cum a anunțat atunci Profit.ro, decizia finală fiind însă semnată acum.

Contactat de Profit.ro, Cristian Dăianu, directorul general al companiei, a declarat că falimentul CertAsig a fost survenit pe fondul lipsei de susținere financiară din partea acționarului majoritar, Royalton Capital Investors II (RCI II).

"Mai multe detalii vor fi prezente în raportul pe care lichidatorul judiciar îl va întocmi în perioada următoare, conform dispozițiilor legale", a mai spus Dăianu.

INTERVIU Andreea Niculae, Accenture România: “De departe, cel mai mare și mai complex impact al COVID-19 pentru bănci va fi asupra managementul creditării” CITEȘTE ȘI INTERVIU Andreea Niculae, Accenture România: “De departe, cel mai mare și mai complex impact al COVID-19 pentru bănci va fi asupra managementul creditării”

Potrivit datelor Profit.ro, CertAsig avea nevoie de o infuzie de capital cuprinsă între 5,5 și 6 milioane de euro, din care circa două milioane de euro pentru respectarea cerinței de capital minim (MCR). Banii ar fi trebuit aduși în companie până la începtul lunii februarie de către ABC Assevera, o companie financiară din Italia.

FOTO FREEDOM: Cum te îmbraci în evadare CITEȘTE ȘI FOTO FREEDOM: Cum te îmbraci în evadare

În noiembrie 2019, ASF a anunțat că CertAsig și-a diminuat capitalul social de două ori și jumătate, de la 43,28 milioane lei la 17,5 milioane lei.

Progrese în reglementarea recunoașterii faciale CITEȘTE ȘI Progrese în reglementarea recunoașterii faciale

Legea 237/2015 privind autorizarea și supravegherea activității de asigurare și reasigurare obligă ASF, în cazul în care asigurătorul nu respectă obligațiile asumate în privința capitalizării și aducerea indicatorilor de solvabilitate la nivelul necesar, să retragă autorizația de funcționare a companiei și să solicite deschiderea procedurii de faliment.

ABC Assevera Spa este o companie de investiții cu sediul în Roma, cu un capital de 20 milioane de euro, se arăta într-un comunicat CertAsig din decembrie 2019. Societatea italiană, despre care nu se găsesc informații pe internet, furnizează servicii de investiții și soluții de specialitate pentru o gamă largă de clienți.

"CertAsig este cunoscută în piață ca fiind o societate flexibilă și dinamică. Acest parteneriat ne permite să ne consolidăm poziția în piețele în care operăm și să urmărim, în același timp, noi oportunități de creștere, întărindu-ne reputația de companie inovatoare pentru clienții și partenerii noștri", declarau reprezentanții CertAsig în decembrie 2019.

Orange pierde în instanță anularea unei decizii ANPC, care obligă operatorul să înceteze o practică comercială apreciată ca incorectă, descoperită după un control într-un magazin CITEȘTE ȘI Orange pierde în instanță anularea unei decizii ANPC, care obligă operatorul să înceteze o practică comercială apreciată ca incorectă, descoperită după un control într-un magazin

CertAsig a subscris în 2018 prime de asigurare de 57,77 milioane de lei, în scădere cu 11,7% față de 2017, în timp ce pierderea exercițiului financiar s-a dublat, la 22,3 milioane de lei.

Daunele nete plătite de asigurător au însumat 8,9 milioane de lei, de la 25,59 milioane de lei în 2017.

"Strategia generală de subscriere a societății a vizat în continuare vânzarea unor produse de asigurare cu o rată scăzută a daunalității, adresate clienților tip corporate și utilizând în mod prioritar brokeri pentru distribuția contractelor de asigurare. Raportul de audit anual efectuat de Deloitte pentru anul financiar 2018 a confirmat o pierdere netă a societății de 22.300.179 lei. Primele brute subscrise în 2018 au fost cu 12% mai mici decât în 2017, când au fost cu 7,6% mai mari decât în 2016. Daunele brute plătite în 2018 au fost de 64.306.959 lei față de 34.118.638 lei plătite în 2017, însemnând cu 88% mai mult decât în anul 2017", se arată într-un document al companiei analizat de Profit.ro.

Pierderea tehnică a asigurătorului (din activitatea de subscriere) a atins 24,5 milioane de lei, comparativ 9,4 milioane de lei în 2017.

"Asigurările de garanții și asigurările de răspunderi non-maritime și non-aviație au continuat să fie principalele linii de business ale societății, urmate de asigurările maritime de nave tip CASCO nave și asigurările de daune materiale la bunuri. Sucursala din Bulgaria contribuie în mod semnificativ la rezultatele societății, în mod special prin asigurările de răspunderi civile și asigurările de daune materiale la bunuri", se mai spune în raport.

Sucursala dn Bulgaria a CertAsig a consemnat venituri din prime subscrise de 14,1 milioane de lei, aproape dublu față de 2017.

CertAsig a fost înființată în 2003, în urma fuziunii dintre compania Fortuna si societatea de Asigurare Romano-Canadiană Aroca București. În decembrie 2007, Royalton Capital Investors II (RCI II) a achiziționat 95% din acțiunile CertAsig, prin intermediul societății CertAsig Holdings Luxembourg.

Angajamentele propuse de RCS&RDS pentru acordul AKTA: Prețuri mai mici cu 10-15%, păstrate 3 ani, plus modernizarea rețelelor CITEȘTE ȘI Angajamentele propuse de RCS&RDS pentru acordul AKTA: Prețuri mai mici cu 10-15%, păstrate 3 ani, plus modernizarea rețelelor

RCI II este un fond european de investiții specializat pe achiziționarea și dezvoltarea companiilor orientate spre segmentul de servicii, din cadrul statelor Uniunii Europene, din Europa Centrală și de Est.

La finele anului 2018, asigurătorul avea un capital social de 33,29 milioane de lei și era controlat de Certasig Holdings – 99,24%, restul titlurilor revenind altor 99 acționari.

Cu birouri în București și Cluj-Napoca, o sucursala în Sofia (Bulgaria) și un birou în Praga (Cehia), CertAsig are o echipă de peste 70 de specialiști în asigurări.

În martie 2018, acționarii asigurătorului au aprobat o infuzie de capital pentru îmbunătățirea situației financiare, dar care până în prezent nu a fost operată.

"Pe parcursul anului 2017, compania a respectat cerințele legale privind solvabilitatea. Cu toate acestea, datorită nivelului lichidității scăzut și al solvabilității la limita legală, compania a răspuns solicitărilor li recomandărilor ASF de a-și îmbunătăți situația financiară prin contribuțiile de aproximativ 10 milioane de lei în data de 16.03.2018 sub forma unei majorări de capital social și a unui împrumut de 4 milioane de lei. Suplimentar, compania a transmis către ASF planul de finanțare solicitat, prin care este menționată o contribuție suplimentară de 20 milioane de lei în vederea îmbunătățirii lichidității companiei", se arată în raportul aferent anului 2017 al companiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
certasig
asf
abc assevera
capitalizare
autorizatie
instanta
dosar
faliment