Acord în negocierile privind Directiva dreptului de autor: Muzicienii și jurnaliștii vor avea mai multă putere

Acord în negocierile privind Directiva dreptului de autor: Muzicienii și jurnaliștii vor avea mai multă putere
scris 14 feb 2019

Comisia de Afaceri Juridice din Parlamentul European a anunțat miercuri seară că s-a ajuns la un acord în negocierile privind propunerea de directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind dreptul de autor pe piața unică digitală.

Anunțul comisie JURI a fost: „Am ajuns la un acord privind directiva dreptului de autor pe piața unică digitală. Creatorii, inclusiv muzicienii, actorii și jurnaliștii, vor avea mai multă putere. Meme-urile, gif-urile și extrasele din știri sunt în siguranță, iar platformele de startup, protejate. Mai multe detalii, curând”, scrie News.ro.

Cum se calculează contribuțiile și taxele datorate Fondului pentru Mediu? CITEȘTE ȘI Cum se calculează contribuțiile și taxele datorate Fondului pentru Mediu?

De cealaltă parte, Verzii au transmis că trialogul a dus la finalizarea unui text ce conține „o versiune îngrijorătoare a Articolului 11, pe taxa de link, și cea mai negativă versiune de până acum a Articolului 13, privind filtrele de încărcare”.

Comisia Europeană a publicat „lista neagră” cu 23 de jurisdicții unde există un mare risc privind spălarea de bani CITEȘTE ȘI Comisia Europeană a publicat „lista neagră” cu 23 de jurisdicții unde există un mare risc privind spălarea de bani

Grupul Verzi/EFA a anunțat că va continua să „lupte” pentru respingerea taxei pe link și a filtrelor de upload până la votul final din plen.

Julia Reda, europarlamentar din partea Partidului Piraților din Germania, a caracterizat această versiune de text drept „o amenințare la adresa micilor publisheri, autori și utilizatori de internet”. Ea consideră că acesta reprezintă un pas înapoi privind libertatea de expresie online.

Axel Voss (PPE, raportor JURI) a precizat. „Este un acord bun care protejează deținătorii drepturilor de autor și utilizatorii. Temerile că internetul va fi distrus se vor dovedi nefondate”.

Miercuri, la prânz, negociatorii ajunseseră la un singur consens - de a mai avea o rundă de discuții după-amiază.

„Există posibilitatea să fie respinsă, chiar dacă ajungem la un acord săptămâna aceasta. Au existat multe proteste din partea oamenilor față de Articolul 13, în special, așadar, cred că domnul Voss trebuie să aibă grijă să nu meargă prea departe. În acest moment, negocierea pe acest articol este în impas, pentru că domnul Voss nu vrea să accepte nicio excepție”, a declarat Reda, la acel moment, pentru News.ro.

Votul final în plen ar putea avea loc în perioada 25-28 martie, pe 4 aprilie sau, cel târziu, 15-18 aprilie. Acordul trebuie să fie aprobat de reprezentanții Consiliului și de plenul Parlamentului European.

Comisia Europeană, care a demarat această dezbatere în 2016, spune că aceasta directivă va proteja moștenirea culturală a Europei. Directiva poate schimba balanța puterii între producătorii muzicali, de știri și film și site-urile dominante care găzduiesc munca lor.

Cel mai disputat este articolul 11 - care prevede ca ziarele, revistele și agențiile de presă să fie plătite de companiile de internet precum Google și Microsoft Corp. care publică extrase din munca acestora. Un alt articol care a stârnit controverse este al 13-lea - care cere platformelor ca YouTube și Instagram să instaleze filtre care să blocheze încărcarea de către utilizatori a materialelor care se supun drepturilor de autor, fiindu-le solicitată încheierea unui acord cu deținătorii drepturilor pentru muzică și filme.

Pe 12 septembrie 2018, Parlamentul European a votat în favoarea Directivei Drepturilor de Autor, cu un avantaj de aproximativ 200 de voturi.

Update. Legat de acord, comisia a transmis că platformele de online sunt încurajate să plătească pentru folosirea creației artiștilor și jurnaliștilor; unele materiale încărcate online, precum meme-urile și GIF-urile, pot fi folosite gratuit; hyperlink-urile spre articole de presă, acompaniate de comentarii individuale sau foarte scurte extrase pot fi împărtășite gratuit; jurnaliștii trebuie să primească o parte din orice venituri obținute de pe urma drepturilor de autor de către editor; platformele de tip start-up au obligații mai mici; directiva nu impune filtre.

Creatorii și entitățile care publică știri vor avea puterea de a negocia cu giganți tehnologici mulțumită acordului dintre PE și negociatorii din partea Consiliului. Acordul are ca scop asigurarea că drepturile și obligațiile legii copyright sunt aplicate și în cazul internetului. YouTube, Facebook și Google News sunt unele dintre numele importante care vor fi direct afectate de această legislație.

Legislatorii au spus că fac tot posibilul ca internetul să rămână un spațiu al libertății de expresie. Vor putea fi în continuare împărtășite online fragmente din știri sau alte materiale de presă, iar giganții tehnologici trebuie să împartă veniturile cu artiștii și jurnaliștii.

Acordul își propune să crească șansele deținătorilor de drepturi de autor, în special muzicieni, actori și scenariști, dar și ale entitărilor din media, să își negocieze mai bine înțelegeri financiare legate de munca lor cu platformele de internet.

Împărtășirea de fragmente din articole nu angrenează drepturile instituțiilor media care produc materialele respective, ci acordul evită ca agregatorii să facă abuz. Extrasele vor putea continua să apară pe newsfeed-ul Google News, de exemplu, sau când un articol e partajat pe Facebook, dar în variantă foarte scurtă.

Încărcarea online a unui conținut protejat cu scopul de a cita, critica sau parodia a fost protejat, asigurând că meme-urile și GIF-urile vor continua să fie disponibile și partajabile pe platformele online.

Comisia a mai spus că multe dintre platformele online nu vor fi afectate. Textul prevede ca încărcarea de conținut în enciclopedii online, în scop necomercial, precum Wikipedia, sau pe platforme open source, precum GitHub, vor fi automat excluse. Platformele start-up vor avea obligații mai mici decât cele consacrate.

viewscnt
Afla mai multe despre
drepturi de autor
jurnalisti
muzicieni