Angajați din ANAF, Finanțe și Vamă protestează, în a treia zi de Crăciun

Angajați din ANAF, Finanțe și Vamă protestează, în a treia zi de Crăciun
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 22 dec 2023

Angajați din Ministerul Finanțelor, ANAF și Autoritatea Vamală Română (AVR) vor protesta pe 27 decembrie, a treia zi de Crăciun. Acțiunea de protest se va desfășura sub forma unei greve japoneze, ce se va manifesta prin purtarea de către aceștia a unei banderole de culoare albă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Salariații din cadrul acestor instituții sunt nemulțumiți din cauza faptului că Guvernul are de gând să excepteze angajații Ministerului de Finanțe și instituțiilor subordonate de la majorarea salariului de bază cu 5% de anul viitor. Conform Ordonanței de urgență nr. 115, adoptată acum o săptămână, personalului plătit din fonduri publice i se va mări cuantumul brut al salariilor de bază cu 5% față de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023. Astăzi însă, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a declarat că săptămâna viitoare va fi adoptat un nou act normativ prin care, anul viitor, de această majorare de 5% nu va beneficia și personalul din sistemul fiscal pe motiv că <<au beneficiat deja în acest an de majorări salariale>>”, a transmis președintele sindicatului Meridian, Voinea Negoiță.

Profit.ro a relatat despre intenția Guvernului, anterior ședinței Executivului în care proiectul a fost discutat în primă lectură.

Ciolacu își apără legea antievaziune cu exemple din Messi și Shakira CITEȘTE ȘI Ciolacu își apără legea antievaziune cu exemple din Messi și Shakira

Angajații din Finanțe, ANAF și Vamă au beneficiat anul acesta de o decizie prin care s-a stabilit egalizarea salariilor la nivelurile mai ridicate câștigate de unii angajați în instanță. În ultimii ani, un număr semnificativ de angajați a obținut în instanță majorări salariale, în timp ce colegi cu activitate similară au rămas cu salarii mai reduse, pentru că nu și-au cerut drepturile în instanță sau nu au primit o decizie favorabilă. Pentru corectarea acestei situații de oameni cu activitate similară, dar salarii diferite, Guvernul a acceptat pe finalul acestui an egalizarea salariilor la aceste instituții.

Egalizarea a condus la majorarea salariilor doar a unei părți a angajaților.

DOCUMENT Ordonanța care introduce noi reguli pentru salariile profesorilor, tichete de masă, salarii, mesele elevilor, Rabla, prosumatori, microfirme, alimente, posturi, contabili CITEȘTE ȘI DOCUMENT Ordonanța care introduce noi reguli pentru salariile profesorilor, tichete de masă, salarii, mesele elevilor, Rabla, prosumatori, microfirme, alimente, posturi, contabili

"Din păcate, acesta (reprezentantul Guvernului, n.r.) dar și mulți alții, promovează în spațiul public o confuzie conform căreia, prin art. XI al Ordonanței de urgență nr. 81/2023, personalul Ministerului Finanțelor ar fi beneficiat de o majorare salarială. Precizăm faptul că prin acest act normativ s-a făcut în sfârșit dreptate salariaților, după șase ani, în sensul că s-au eliminat, inechitățile, discriminările și/sau discrepanțele de ordin salarial existente”, egalizându-se astfel salariile între angajații care au aceeași funcție și desfășoară aceeași muncă. Această situație a fost menținută încă din anul 2017 și nimeni nu a luat nicio măsură în tot acest timp, iar angajații au subvenționat bugetul de stat din banii lor, prin faptul că li s-au luat lunar, din salarii, milioane de lei.Considerăm că decizia de a elimina această categorie profesională de la majorarea salarială acordată celorlalți bugetari se încadrează în politica de discriminare promovată de statul român în anii trecuți și drept urmare vom protesta iar în cazul în care această masură va fi adoptată, se poate ajunge și la alte măsuri extreme dacă membrii noștri vor decide astfel", potrivit sindicatului Meridian.

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
ministerul finantelor
vama
avr
protest
salarii
meridian
sindicat