Asociația Producătorilor de Medicamente Generice: Noua creștere a taxei clawback va duce la dispariția altor mii de medicamente

Asociația Producătorilor de Medicamente Generice: Noua creștere a taxei clawback va duce la dispariția altor mii de medicamente
scris 2 nov 2017

Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) avertizează că nivelul taxei clawback pe trimestrul al treilea al acestui an a crescut din nou, cu 25% față de aceeași perioadă a anului trecut, situație care va duce la dispariția și mai multor medicamente ieftine de pe piață și la prăbușirea industriei farmaceutice locale.

Procentul "p” din calculul taxei clawback a crescut în trimestrul al treilea al acestui an la 19,42%, față de 14,91% în aceeași perioadă a anului trecut, iar APMGR spune că, din estimările realizate pe baza cifrelor Ministerului de Finanțe prevăzute ca și colectare pentru taxa clawback pe anul 2017, acesta va crește și mai mult în trimestrul al patrulea, respectiv la 24%, scrie News.ro.

"Ne confruntăm cu o nouă creștere nesustenabilă a taxei clawback, în ciuda declarațiilor ministrului Sănătății, Florian Bodog, că nivelul acestei taxe este constant și la o valoare rezonabilă. Anunțurile festiviste ale ministrului nu mai pot acoperi dezastrul din domeniul asigurării medicamentelor pentru populație și considerăm că se impune demisia domnului Bodog”, a declarat Laurențiu Mihai, director executiv al APMGR.

Companiile românești și străine strâng rândurile și reproșează Guvernului: De ce nu ne ascultați? Opriți terapia de șoc! Investitorii așteaptă să vadă ce se întâmplă cu țopăiala fiscală CITEȘTE ȘI Companiile românești și străine strâng rândurile și reproșează Guvernului: De ce nu ne ascultați? Opriți terapia de șoc! Investitorii așteaptă să vadă ce se întâmplă cu țopăiala fiscală

Asociația cere Guvernului să ia în considerare apelurile producătorilor de medicamente generice de modificare a formulei de calcul a taxei clawback, cât mai urgent posibil, "dacă nu se dorește falimentarea producătorilor de medicamente generice și privarea populației cu venituri reduse și a bolnavilor cronici de și mai multe medicamente de bază".

APMGR susține introducerea calculului diferențiat al taxei clawback pentru medicamente generice ca soluție pe termen scurt, fără impact bugetar, pentru menținerea  accesului la tratament pentru pacienți ;i atrage atenția că păstrarea actualului mod de calcul al taxei clawback pentru medicamentele generice în următorul an va duce la dispariția de pe piață a altor mii de medicamente generice cu prețuri mici.

"Conform companiei de cercetare și studii de piață CEGEDIM, 60% din cele peste 2.300 de medicamente care riscă să dispară de pe piață în perioadă următoare sunt medicamente sub 25 de lei. Multe dintre acestea sunt produse în România, de producători români, care produc exclusiv generice”, mai spune sursa citată.

viewscnt
Afla mai multe despre
medicamente
taxa clawback