Câștigul salarial mediu net a crescut în ianuarie

Câștigul salarial mediu net a crescut în ianuarie
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 mar 2019

Câștigul salarial mediu net a crescut în ianuarie, nominal, cu 18,2% față de aceeași lună a anului anterior, la 2.936 lei, iar creșterea reală, în raport cu evoluția prețurilor de consum, a fost de 14,4%, potrivit datelor transmise miercuri de Institutul Național de Statistică (INS).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În decembrie 2018, câștigul salarial mediu net a crescut, nominal, cu 12,5% față de aceeași lună a anului anterior, la 2.957 lei, iar creșterea reală, în raport cu evoluția prețurilor de consum, a fost de 8,9%, scrie News.ro.

În ianuarie, câștigul salarial mediu nominal net a fost de 2.936 lei, în creștere față de aceeași lună a anului trecut (+18,2%), dar în scădere față de luna precedentă cu 21 lei (-0,7%).

UE actualizează lista paradisurilor fiscale , incluzând și Emiratele Arabe Unite. Teodorovici a vrut amânarea deciziei CITEȘTE ȘI UE actualizează lista paradisurilor fiscale , incluzând și Emiratele Arabe Unite. Teodorovici a vrut amânarea deciziei

Totodată, indicele câștigului salarial real față de aceeași perioadă a anului precedent a fost de 114,4%. Indicele câștigului salarial real a fost de 98,5% pentru luna ianuarie 2019 față de luna precedentă.

Față de luna octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a fost de 206,9%, cu 3,2 puncte procentuale mai mic față de cel înregistrat în luna decembrie 2018.

Valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activități de servicii în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice) (6768 lei), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (1718 lei).

În ianuarie 2019, comparativ cu decembrie 2018, cea mai mare scădere a câștigului salarial mediu net a fost de 30,3%, în silvicultură și exploatare forestieră (inclusiv pescuit și acvacultură), respectiv cu 28,2% în extracția cărbunelui superior și inferior.

În schimb, cele mai mari creșteri au fost de 25,4% în extracția minereurilor metalifere și de 25,3% în construcții.

În sectorul bugetar, s-au înregistrat creșteri ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă ca urmare a aplicării prevederilor legale pentru personalul plătit din fonduri publice, astfel: învățământ (+9,9%), administrație publică (+6,2%), respectiv sănătate și asistență socială (+3,2%).

viewscnt
Afla mai multe despre
salariu
ins