CETA a contribuit anul trecut la dublarea exporturilor românești în Canada. Care sunt principalele avantaje pentru companiile românești

CETA a contribuit anul trecut la dublarea exporturilor românești în Canada. Care sunt principalele avantaje pentru companiile românești
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 2 apr 2018

Valoarea exporturilor românești în Canada a înregistrat, în 2017, o creștere spectaculoasă, aproape dublându-se chiar în anul în care a intrat în vigoare Acordul Economic și Comercial dintre Uniunea Europeană și Canada (CETA). 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

De ce este important: Valoarea exporturilor de bunuri românești către Canada a înregistrat o creștere substanțială odată cu aplicarea provizorie a Acordului Economic și Comercial Cuprinzător dintre Uniunea Europeană și Canada. Astfel, dacă în 2016 România a exportat bunuri în valoare de 105 milioane euro în Canada, în 2017 valoarea exporturilor românești s-a ridicat la 193,5 milioane euro. Comparativ, România a importat din Canada în 2016 bunuri în valoare de 72,5 milioane euro, în timp ce importurile din această țară au fost în 2017 în valoare de 114 milioane euro.

Mai este important: Acordul Economic și Comercial între Canada și Uniunea Europeană (CETA) a intrat provizoriu în vigoare în septembrie anul trecut și a eliminat taxele vamale aproape integral între cele două părți, iar Parlamentul României a ratificat acordul recent, prin votul final al Senatului.

Este bine de știut și că: Autoritățile de la București au insistat în negocierea acordului pentru a obține ridicarea definitivă a vizelor pentru românii care călătoresc în statul nord-american. Începând de la 1 decembrie 2017, românii pot călători în Canada fără vize, pentru șederi de maximum 6 luni în scop turistic (inclusiv pentru vizitarea familiei/ cunoștințelor sau pentru prospectarea oportunităților de afaceri), pe baza oricărui pașaport românesc valabil.

ULTIMA ORĂ DOCUMENT Guvernul a aprobat ordonanța care permite firmelor să opteze între impozit pe profit sau pe cifra de afaceri, introduce facilități pentru ONG și simplifică restituirea taxei auto CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ DOCUMENT Guvernul a aprobat ordonanța care permite firmelor să opteze între impozit pe profit sau pe cifra de afaceri, introduce facilități pentru ONG și simplifică restituirea taxei auto

Principalele beneficii luate în calcul de autoritățile române pentru companiile românești, o dată cu implementarea completă a Acordului Economic și Comercial dintre Uniunea Europeană și Canada:

Eliminarea taxelor vamale pentru exportatorii și importatorii români

Odată cu intrarea în vigoare a CETA sunt eliminate 98% din taxele vamale, iar în timp liberalizarea va ajunge la 99% din taxele vamale aplicate. România va beneficia de eliminarea taxelor vamale pentru toata gama de produse exportate pe piața canadiană, în special :

- Mașinării și echipamente electrice, care reprezintă aproximativ 20% din exporturile către Canada. Pe lângă eliminarea taxelor vamale, CETA prevede recunoașterea certificatelor de conformitate pentru mașinării, bunuri electrice și echipament electric, astfel încât sunt eliminate costurile aferente dublei testări a produselor. Aceste sectoare vor beneficia, de asemenea, de accesul pe piața de achiziții publice canadiană și libera circulație a personalului calificat;

- Vapoare și bărci, domeniu în care România este al 3-lea cel mai mare exportator în Canada și reprezentintă 15% din exporturilor României către Canada. Pe lângă eliminarea taxelor vamale, care aveau o medie de 16%, accesul la achizițiile publice canadiene și prevederile privind libera circulație a personalului califîcat vor ajuta la creșterea exporturilor în acest domeniu, estimează autoritățile române;

- Mobilă. România exportă mobilă în valoare de 6,5 milioane euro (2015), cu o taxă vamală de până la 8%. aceasta urmând a fi eliminată;

- Cereale;

- Cauciuc și produse din cauciuc (în special anvelope).

Date introduse discret de Finanțe dezvăluie cum vor fi compensate facilitățile decise ieri de Guvern: Fiscul va merge la firmele de la care crede că are ce lua și va fi mai agresiv la executări CITEȘTE ȘI Date introduse discret de Finanțe dezvăluie cum vor fi compensate facilitățile decise ieri de Guvern: Fiscul va merge la firmele de la care crede că are ce lua și va fi mai agresiv la executări

Deschiderea pieței de servicii canadiene pentru companiile românești

Canada este a 3-a cea mai importantă piață pentru exportul de servicii românești în afara Uniunii Europene, principalele exporturi fiind serviciile de transport, turistice și de telecomunicații. CETA va contribui la îmbunătățirea și asigurarea accesului companiilor românești pe piața de servicii canadiene.

De exemplu, în sectorul serviciilor profesionale, Canada a eliminat o serie de limitări cu privire la conditiile de cetățenie și rezidență pentru personalul care muncește în Canada, precum avocați, contabili, arhitecți sau ingineri.

CETA va asigura, de asemenea, cadrul lcgal previzibil pentru exportatorii de servicii din Uniunea Europeană în domenii precum serviciile financiare, telecom și serviciile poștale și de curierat.

Companiile românești vor putea participa la licitații pentru contractele publice din Canada

Companiile românești vor avea acces la piata de achiziții publice canadiană odată cu intrarea în vigoare a CETA, putând licita pentru aprovizionarea cu bunuri și servicii pentru autoritățile de la orice nivel (federal, provincial și municipal). În plus, Canada a fost de acord să publice pe o singură pagină web toate ofertele de licitații publice la nivel federal și provincial.

FOTO Noi reguli: Bijuteriile sau obiectele din metale prețioase nu vor mai putea fi comercializate fără a fi marcate CITEȘTE ȘI FOTO Noi reguli: Bijuteriile sau obiectele din metale prețioase nu vor mai putea fi comercializate fără a fi marcate

Protejarea inovației și cercetării românești

Inovările, drepturile de autor și mărcile înregistrate românești vor beneficia de același nivel de protecție în Canada precum în Uniunea Europeană. În particular, Canada își va alinia sistemul de protejare a drepturilor de autor cu standardele internaționale, contribuind astfel la protejarea proprietății intelectuale a industriilor creative românești, inclusiv în diseminarea prin mijloace de distribuție online.

CETA va acorda un grad înalt de protecție pentru 143 produse alimentare și băuturi provenind din Uniunea Europuană care sunt indicații geografice,  astfel încât producătorii canadieni nu vor putea vinde produse locale sau străine ca ținând de indicație geografică europeană dacă nu sunt autentice.

Printre produsele românești protejate astfel se regăsesc alimente precum telemeaua de Ibănești, magiunul de Topoloveni, salamul de Sibiu și novacul afumat din Țara Bârsei

Facilitarea accesului românilor cu calificări înalte pe piața canadiană

Acordul include prevederi în vederea facilitării muncii profesioniștilor români în Canada și viceversa, inclusiv recunoașterea calificărilor obținute în România. Prevederea este importantă pentru companiile care oferă servicii post-vânzarce pentru echipamentele exportate sau software pentru tehnologii informaționale și de comunicație, care realizează produse complexe necesitând servicii post-vânzare precum instalarea și mentenanța echipamentelor.

Facilitatea poate fi de ajutor în special pentru IMM-uri pentru că le permite să mențină personal pe teren permanent, pentru a oferi aprovizionarea directă cu servicii.

Salarii de mii de euro pregătite pentru specialiștii IT angajați de Ministerul Finanțelor pentru proiecte informatice, inclusiv ale Fiscului CITEȘTE ȘI Salarii de mii de euro pregătite pentru specialiștii IT angajați de Ministerul Finanțelor pentru proiecte informatice, inclusiv ale Fiscului

Stimularea investițiilor între România și Canada

Valoarea investițiilor străine directe canadiene în România au ajuns la 64 milioane euro în 2015. Investitorii canadieni sunt prezenți în special în București, Bistrița-Năsăud, Arad, Harghita, Alba, Cluj și Sălaj, cu investiții în domenii precum sectorul agro-alimentar, servicii, electronice și industria auto.

România are un acord bilateral de investiții cu Canada datând din 201 1, acesta urmând a fi înlocuit de CETA, care va oferi investitorilor români și canadieni o mai mare predictibilitate, transparență și protecție a investitiilor.

Sprijinirea exporturilor IMM-urilor românești către Canada

IMM-urile românești reprezintă aproximativ 87% din numărul total al exportatorilor români. Odată cu intrarea în vigoare a CETA, acestea vor beneficia de eliminarea barierelor și taxelor vamale, simplificarea procedurilor vamale și compatibilitatea cerințelor tehnice. Astfel, IMM-urile vor putea concura mai ușor cu marile companii, vinde același produs sau ușor modificat pe ambele piețe și participa mai activ în lanțurile de aprovizionare și comerțul electronic.

Prevederile CETA care confirmă beneficiile acordului asupra lMM-urilor fac referire la nevoile acestora în domeniul comertului electronic, accesul îmbunătățit la informații privind licitațiile pentru contracte publice și utilizarea Sistemului Curții de Investiții, care va determina reducerea costurilor pentru companiile mici care aduc diferende în atenția curții.

viewscnt
Afla mai multe despre
canada
export
liber
schimb
acord
companii
romanesti
romania
export
import
ceta
avantaje