Cîțu - posibilă amânare a plății impozitului pe venit pentru persoane fizice, dar nu pentru toată lumea

Cîțu - posibilă amânare a plății impozitului pe venit pentru persoane fizice, dar nu pentru toată lumea

Foto: Inquam Photos

scris 17 mar 2020

Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, a declarat, la RFI, că Guvernul analizează eventuala amânare a plății impozitului pe venit pentru persoane fizice, pe fondul crizei coronavirusului, dar nu pentru toată lumea, ci doar acolo unde sunt probleme. De asemenea, el a anunțat că luni au fost comandate 36 de milioane de măști medicale, mănuși, teste și chiar două spitale mobile.

"Deja am anunțat câteva măsuri (...). Am prelungit termenul pentru depuneri de declarații, atât pentru impozite locale, cât și pentru declarații de venit, atribuțiile ANAF au fost oarecum diluate, controalele se pot face la distanță, nu mai punem popriri pe conturi, în ceea ce privește executarea silită la fel, suntem foarte atenți, doar acolo unde sunt hotărâri judecătorești, continuăm să returnăm TVA-ul”, a spus Cîțu, la RFI.

El a afirmat că Executivul vizează și impozitul pe venit, scrie News.ro.

Prețul metalelor prețioase - în scădere pe fondul apetitului investitorilor pentru numerar CITEȘTE ȘI Prețul metalelor prețioase - în scădere pe fondul apetitului investitorilor pentru numerar

"Ne uităm și la măsuri în ceea ce privește impozitul pe venit pentru persoane fizice și astăzi se va definitiva și această măsură, vedem cum va fi ea la final. Sunt mai multe variante. Există varianta să amânăm pentru două luni de zile plata impozitului pe venit pentru persoane fizice, dar pentru anumite sectoare, nu pentru toată lumea, acolo unde sunt probleme. Sunt mai multe variante, discutăm cu oamenii de afaceri și vedem care este cea mai bună variantă în acest moment. Trebuie să ne gândim că nu știm cât va dura această stare și trebuie să dozăm oarecum eforturile, nu vrem să luăm toate măsurile acum și apoi să rămânem fără a avea resurse în perioada următoare”, a explicat Cîțu.

Întrebat cum va stabili ce sectoare economice au probleme mai mari din cauza coronavirusului, ministrul de Finanțe a afirmat: ”Deja primim informații, oamenii merg deja în șomaj, sunt companii care au scăderi de producție, aici vom avea criterii, scăderea cifrei de afaceri, comenzi etc.. Știm foarte bine că de exemplu în industria Horeca sau în industria evenimentelor, unde deja nu poți să mai ai adunări mai mari de 50 de persoane, este clar că acolo există o problemă și acolo nici nu mai trebuie să îți pui semne de întrebare dacă au fost sau nu afectate de această situație”.

Pe de altă parte, Cîțu a vorbit și despre achizițiile de echipamente medicale, în contextul coronavirusului.

"Ieri, am mai făcut o comandă de 1,1 miliarde de lei, măști, mănuși, teste, chiar și două spitale mobile. Am comandat de exemplu 36 de milioane de măști. Până acum, s-au distribuit către Ministerul Sănătății în plus față de ce aveau la buget 1,7 miliarde de lei și suntem dispuși să cheltuim mai mult în această perioadă”, a spus el.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministrul de finanțe
florin cîțu