Cîțu: Programul Kurzarbeit va fi permanentizat în România

Cîțu: Programul Kurzarbeit va fi permanentizat în România
scris 28 dec 2020

Programul de muncă flexibilă (Kurzarbeit) va fi "permanentizat" în România, susține prim-ministrul Florin Cîțu.

De ce este important: Conform programului de muncă flexibilă, în cazul reducerii temporare a activităţii determinate de instituirea stării de urgenţă/alertă/asediu, angajatorii aflați în situații excepționale vor putea reduce cu cel mult 80% durata de muncă prevăzută în contractul individual cu normă întreagă al angajaților, pe o perioadă de cel puțin 5 zile, iar Guvernul va subvenționa 75% din diferența dintre salariul normal și cel pentru program de muncă redus. Măsura va putea fi aplicată la nivel național sau sectorial, în domenii în care se înregistrează scăderea cifrei de afaceri, din luna anterioară aplicării măsurii, cu cel puțin 25% față de media anului anterior pentru cel puțin 10% din contribuabili marii și mijlocii.

Este bine de știut: Programul de lucru Kurzarbeit, adică ”muncă redusă”, este un model economic lansat în Germania în urmă cu 110 ani și a fost utilizat în timpul celor două războaie mondiale, dar a devenit exterm de utilizat în timpul crizei financiare mondiale care a început în 2008. Conform programului Kurzarbeit, angajații lucrează pe o anumită perioadă mai puțin sau chiar deloc. Angajatorul, împreună cu angajatul, decide procentul cu care scade timpul de lucru, iar angajatul primește proporțional salariulcare ar trebui scutit de taxe, și statul preia parțial diferența până la salariul întreg.

Florin Cîțu: Până în martie, sectorul HoReCa va fi scutit de plata impozitului specific CITEȘTE ȘI Florin Cîțu: Până în martie, sectorul HoReCa va fi scutit de plata impozitului specific

Premierul Cîțu a arătat că Guvernul va aproba ca șomajul tehnic suportat de stat să fie aplicat până la 30 iunie 2021, pentru toate domeniile de activitate în care sunt restricții din cauza pandemiei, asemenea indemnizației de 41,5% suportate de la buget pentru cei care revin la muncă după șomajul tehnic.

De asmenea, programul de muncă flexibilă (Kurzarbeit) va fi prelungit până la aceași dată, cu intenția Guvernului de a "permanentiza" această măsură.

”Munca flexibilă este o măsură care cred că se va permanentiza în România”, a spus premierul.

EXCLUSIV ULTIMA ORĂ Salariul minim crește cu 3%, punctul de amendă va fi înghețat CITEȘTE ȘI EXCLUSIV ULTIMA ORĂ Salariul minim crește cu 3%, punctul de amendă va fi înghețat

Profit.ro a relatat că Guvernul Orban anunțase ca adoptată prelungirea acestor măsuri pentru firmele afectate de pandemie.

viewscnt
Afla mai multe despre
somaj
tehnic
oug
kurzarbeit
guvern
prelungire
citu
permanent