Plăți de câteva miliarde de lei pentru armament au umflat deja deficitul bugetar, în ianuarie. Deficitul nu va arăta bine nici în februarie - surse

Plăți de câteva miliarde de lei pentru armament au umflat deja deficitul bugetar, în ianuarie. Deficitul nu va arăta bine nici în februarie - surse
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 19 feb 2024

Guvernul a semnat în ianuarie plăți de câteva miliarde de lei la contracte pentru înzestrarea armatei, ceea ce a urcat deja deficitul la 0,5% din PIB, circa 8 miliarde de lei, comparativ cu 0,3% din PIB, 3,7 miliarde de lei, în ianuarie anul trecut, au declarat pentru Profit.ro surse apropiate situației.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Potrivit surselor Profit.ro, Finanțele nu se așteaptă ca situația bugetară să arate bine nici în februarie. Un motiv important este nivelul încasărilor prognozate. Luna februarie este istoric pentru ANAF cea mai slabă lună din an. În timp ce februarie este o lună cu încasări mici, cheltuielile, mai ales cele recurente, cum sunt pensii și salarii, sunt distribuite mai uniform.

Parlamentarii PNL vor să elimine impozitul de 10% pe concediile medicale, introdus de Ministerul Finanțelor condus chiar de un liberal CITEȘTE ȘI Parlamentarii PNL vor să elimine impozitul de 10% pe concediile medicale, introdus de Ministerul Finanțelor condus chiar de un liberal

Un nivel atât de ridicat al deficitului în ianuarie atrage atenția, însă faptul că acesta este determinat în bună măsură de cheltuieli punctuale și nu recurente este relevant în evaluarea situației bugetului.

Cheltuielile pentru plăți la contracte de înzestrare derulate de către Ministerul Apărării s-au ridicat la aproape 3 miliarde de lei în ianuarie.

Importantă este și creșterea veniturilor, cu aproape 20% față de prima lună a anului trecut, în timp ce cheltuielile au avansat cu aproximativ 28%, inclusiv cu impactul pentru armament.

Datele sunt preliminare, situația oficială pentru ianuarie urmând să se publice după data de 25 februarie.

Inspectorii ANAF-Antifraudă au identificat un prejudiciu de peste 9 milioane de lei la o companie ride-sharing CITEȘTE ȘI Inspectorii ANAF-Antifraudă au identificat un prejudiciu de peste 9 milioane de lei la o companie ride-sharing

Planul stabilit pentru ANAF în februarie este cu 6,87 miliarde de lei sub luna ianuarie, în timp ce anul trecut diferența a fost de 7 miliarde lei.

ANAF a colectat peste program în ianuarie

ANAF a pornit 2024 cu venituri colectate la buget peste programul alocat de către Ministerul Finanțelor. Astfel, pentru prima lună din an, ANAF avea ca plan să aducă la buget 35,12 miliarde de lei, dar a colectat cu 5% mai mult, respectiv 37 miliarde de lei, potrivit datelor preliminare obținute de către Profit.ro. Rezultatul din ianuarie vine în contexul în care ANAF, încă din decembrie, după o perioadă mai lungă de încasări slabe, a reușit să depășească programul lunar alocat, dar cu impact minim la nivelul anului trecut.

În 2024, deficitul bugetar este estimat la 86,6 miliarde de lei (5% din PIB în termeni cash), față de 89,9 miliarde lei (5,68% din PIB) realizat în 2023, un nivel încă ridicat și asupra căruia persistă semne de îndoială, având în vedere că este un an electoral încărcat, cu riscuri în ce privește derapajele la cheltuieli ale statului.

Noi webinarii pe tema eFactură la Finanțe CITEȘTE ȘI Noi webinarii pe tema eFactură la Finanțe

Pentru acest an, ANAF are un plan de venituri de 450 miliarde de lei, comparativ cu 404,4 miliarde de lei în 2023. La Autoritatea Vamală Română (AVR), programul pentru 2024 este de 25 miliarde lei, comparativ cu 23,1 miliarde lei anul trecut. ANAF asigură cea mai mare parte din veniturile totale la buget, estimate la 586 miliarde de lei pentru acest an.

În 2023, Guvernul a fost nevoit să negocieze cu Comisia Europeană majorarea țintei de deficit bugetar pentru 2023 de la 4,4% din PIB (nivel pe care a fost construit bugetul și prevăzut în procedura de deficit excesiv) la 5,5-5,7%. După majorări de taxe (majoritatea cu impact în 2024), reduceri de cheltuieli guvernamentale, dar și unele creșteri ale salariilor în sectorul bugetar, determinate de proteste, Guvernul a închis 2023 cu un deficit de 5,68%.

viewscnt
Afla mai multe despre
deficit bugetar
executia bugetara
buget
ministerul finantelor