De ce nu-și respectă Guvernul promisiunea neimpozitării venitului medicilor: Gaura calculată la buget

De ce nu-și respectă Guvernul promisiunea neimpozitării venitului medicilor: Gaura calculată la buget
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 11 aug 2019

Impactul bugetar negativ pe care l-ar cauza un impozit zero pentru veniturile medicilor, promis de Guvernul Dăncilă de la 1 ianuarie 2019, dar neimplementat, ar putea fi acoperit pentru întregul an 2020 doar din majorarea accizei la țigarete și introducerea accizei la băuturile cu conținut ridicat de zahăr pe ultimele 4 luni ale acestui an, majorări prevăzute acum de Executiv. Guvernul a analizat impactul eliminării impozitului, dar nu a decis să aplice măsura promisă pentru acest an. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

De ce este important: În programul de guvernare, actualul Executiv a promis ”0% impozit pe venit pentru medici începând cu 1 ianuarie 2019”, dar atât ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, cât și premierul Viorica Dăncilă au evitat să mai avanseze detalii cu privire la amânarea sau noua dată de aplicare a măsurii.

Contextul actual: Odată cu prima rectificare bugetară din acest an, Guvernul vrea să introducă de la 1 septembrie o acciză nearmonizată pe băuturile răcoritoare cu conținut ridicat de zahăr și majorează, de la aceeași dată, acciza pe produse din tutun.

Spitalele, obligate să informeze pacienții cu privire la categoria de acreditare CITEȘTE ȘI Spitalele, obligate să informeze pacienții cu privire la categoria de acreditare

Un document oficial recent, analizat de Profit.ro, arată însă că: ”Măsura privind neimpozitarea veniturilor medicilor, cuprinsă în Programul de Guvernare 2018-2020, aprobat prin Hotărârea Parlamentului nr. 1/2018 pentru acordarea încrederii Guvernului, a fost analizată la nivelul Ministerului Finanțelor Publice, impactul fiscal al măsurii fiind negativ, în sumă de 477 milioane lei în anul 2020”.

Ei bine, suma colectată la buget prin aceste noile măsuri fiscale, pe ultimele patru luni din 2019, se ridică la 479,4 miliioane lei, din care 159,4 milioane lei din creșterea nivelului accizei totale pentru țigarete și 320 milioane lei din introducerea accizei la băuturile răcoritoare cu un conținut ridicat de zaharuri.

Pentru 2020, veniturile la buget din aceste accize ajung la aproape 700 milioane de lei, deci cu mult peste impactul negativ produs de neimpozitarea veniturilor medicilor.

Angajații români din banking - pe penultimul loc din regiune la salarii CITEȘTE ȘI Angajații români din banking - pe penultimul loc din regiune la salarii

În privința accizei pe băuturile cu zahăr, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, susține că este vorba de o propunere a Ministerului Sănătății, bazată pe studii de specialitate privind starea de sănătate din Europa și din România, iar Ministerul de Finanțe nu se poate opune unei astfel de măsuri.

În acest context și în pofida asigurărilor contrare ale guvernanților, singura explicație pentru neaplicarea impozitului zero pe veniturile medicilor, promisă în programul de guevrnare, o reprezintă lipsa resurselor necesare la buget și pericolul neîncadrării în ținta de deficit.  

viewscnt
Afla mai multe despre
impozit
zero
venit
medici
guvern
deficit
buget
impact
accize
majorare